Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán
Tetszett a cikk?

Arról hónapok óta nem hallani, hogy miért lenne jó Magyarországnak, ha jövő tavasszal már Botka Lászlónak hívnák a miniszterelnökét.

Van itt egy ostoba álvita, aminek egyfelől semmi értelme, másfelől immár mindkét párt bázisát rombolja. Jogosan veszít miatta szavazókat az MSZP és a DK is, hasonló nagyságrendben. Arról van szó, hogy Botka László nem akar közös listán szerepelni Gyurcsány Ferenccel, Gyurcsány Ferenc pedig egyáltalán nem akar közös listát – de ettől még a DK hisztizik, hogy Botka miért nem akar Gyurcsánnyal együtt szerepelni, az MSZP meg erőlteti azt a hülyeséget, hogy de legyen közös lista a DK-val is, de Gyurcsány nélkül.

Ilyen lista nem lesz. Ideje beismerni. Eleve kevéssé volt reális, hiszen a DK-nak Gyurcsány Ferenc mindennél, szó szerint mindennél fontosabb, plusz ugye ezt már Bajnai anno végigzongorázta: ajánlom mindenki figyelmébe a DK szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt, 2013. június 26-án kiadott közleményét, melynek címe „Gyurcsány: a DK elnöke nem alku tárgya”.

A helyzet ma annyiban könnyebb, hogy már a DK sem akar közös listát. Mi tehát a feladat? Botka László bejelenti, hogy oké, akkor végre itt az idő megtudni, hogy melyik pártot választják a baloldali szavazók, lesz külön MSZP-s és DK-s lista. Onnantól kezdve már semmi indoka nincs a köpködésre a politikusoknak és névtelen senkiknek, sőt, az elvesző szavazatoktól sem kell félni, mert a szocialisták bőven vonal fölött vannak, és egy erős DK-s kampány Gyurcsányékat is valószínűleg 5% fölé tudja vinni.

Innentől pedig kétfelé ágazik az út.

Lehet úgy, hogy kard-ki-kard, az egyéni jelölteket is megindítják egymás ellen. Még mielőtt felhorgadnánk: ha van értelme annak, hogy létezik külön MSZP és külön DK (miközben a szavazóik egyetlen csoportból jönnek), akkor pont az lenne a tankönyvi magatartás, hogy külön jelölteket állítanak. Szó se róla: jelentősen kisebb esély van olyan helyeken győzni, ahol van szoci és DK-s jelölt is. De idővel vagy összeolvad (újra egyesül) ez a két párt, vagy eljön a pillanat, amikor igenis megküzdenek. Arról vitázhatunk, hogy mikor, de arról ne, hogy muszáj ezt a meccset lejátszani.

A másik opció a külön listák rögzítése, és az, hogy ezzel egyidőben megkezdik a koordinált jelöltállításról szóló tárgyalásokat. Ha a legfontosabb a cél a kormányváltás esélyét növelő szavazatmaximalizálás, akkor elemi érdek a 106 hely felosztása – és legyünk őszinték: eleve egyetlen pártnak sincs ennyi esélyes jelöltje. A legtöbbnek még esélytelen se. Ha már a szintúgy halvaszületett előválasztási ötletbe nem sikerült életet lehelni (ellenben lejárattak egy máskülönben nagyon is innovatív és hasznos intézményt), hát legalább a célzott eredmény egy része teljesüljön: keressék meg mindenhol azt a jelöltet, akiknek leginkább esélye van a győzelemre vagy a tisztes helytállásra.

Hiszen ebben korábban sem volt vita, az MSZP és a DK idejekorán deklarálták, hogy egyeztetni szeretnék a jelöltjeiket (úgy tudni, a pre-Botka időszakban ezt már meg is tették Budapesten). És nem csak ők készek erre: az Együtt csak az előbbiektől külön listához ragaszkodik, egyéniben hajlandó együttműködni, a Párbeszéd pedig, és ez most nem feltétlenül dicséret lesz, mindig is nyitott volt mindenre.

A Momentum és az LMP? Ez a két párt ugyan ma még a külön egyéni jelöltállításnál tart, de kérdés, hogy mennyire tudják majd viselni azt a vádat és nyomást, hogy tavasszal lehet tucatnyi olyan körzet, ahol tényleg attól függhet az ellenzéki győzelem (és ezzel esetleg a kormányváltás, de a kétharmad meg szinte bizonyosan), hogy megosztják-e szavazatokat. Pont ott, ahol e két párt elérése a legnagyobb (ingyen wifis teraszok és kézműves kapucsínók, hogy adjunk egyet a sztereotípiáknak), ott lehet a legnagyobb esély arra, hogy az ellenzék elveszi a Fidesztől az egyéni mandátumot.

A labda pedig elsősorban és kifejezetten Botkánál pattog. Mindenki kényelmesen beleült abba, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje ragaszkodik egy elbukott stratégiához. Holnap ki kellene állnia, bejelenteni, hogy oké, akkor egyfelől a Gyurcsány-mentes közös lista lekerült a napirendről, sok sikert kíván az önálló DK-listához. Másfelől pedig közli, hogy azonnal tárgyalásokat kezdeményez a koordinált jelöltállításról, már ki is jelölte Molnár Zsoltot e feladatra, aki, khm, gyakorlott a műfajban.

És onnantól végre koncentrálhat arra, amiért ezt az egész hacacárét a nyakába vette: arról ugyanis hónapok óta nem hallani, hogy miért lenne jó Magyarországnak, ha jövő tavasszal már Botka Lászlónak hívnák a miniszterelnökét. Csak a fűrész hangját, és a már bokáig érő forgács potyogását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Február közepén utalják a 13. havi nyugdíj negyedét

Február közepén utalják a 13. havi nyugdíj negyedét

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását

Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását