szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A klientúraépítés a pártfinanszírozás új módja – mondja Kolosi Tamás, a Tárki elnöke a HVG-nek adott interjúban. Arról is beszél, mitől fél a gazdasági elit.

A Tárki elnöke, Kolosi Tamás az e heti HVG-nek adott interjúban arról beszél, mikor 10 éve vizsgálták a magyar gazdasági elit születését, úgy találták, hogy nem a pártelit váltotta át a politikai hatalmát gazdaságira. Csak egy olyan országot találtak a térségben, ahol a meggazdagodás döntően a politikától függött: Oroszországot.

"Most úgy érzem, az utóbbi tíz évben felsorakoztunk Oroszország mögé. Annyiban más a helyzet, hogy a politikának nem szimpatikus elemeket nálunk nem száműzik Szibériába, vagy nem kényszerítik emigrációba."

Az viszont biztos, ha egy új kliensnek megtetszik valamelyik vállalkozás, azt igyekszik megszerezni, de tapasztalatai szerint nem nyílt erőszakkal, hanem állami jogalkotási és anyagi mankóval megtámogatva kivásárlással.

Kolosi elmondja, mi a különbség Simicska Lajos és Spéder Zoltán között, illetve beszél arról, a klientúraépítés a pártfinanszírozás új módja. 2005 körül épp Simicska találta ki, hogy csúszópénzek helyett várásoljanak fel és lássanak el állami, önkormányzati megrendelésekkel nyereséges cégeket.

"Ezt a tervet valósítja meg most a Fidesz, igaz, Simicska nélkül."

Nem lát viszont olyan ellenzéki narratívát és személyt, ami, illetve aki rövid távon alternatívát kínálna a választóknak. Amúgy is, szerinte Orbán ellenfelei nincsenek könnyű helyzetben, hiszen

"a magyar politikatörténetben az egyik legkiemelkedőbb tehetségű politikus eszén kellene túljárniuk."

További részletek a legújabb HVG-ben.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

IMF: Az eddig vártnál gyorsabb lesz a kilábalás a válságból, kivéve Nyugat-Európában és Dél-Amerikában

IMF: Az eddig vártnál gyorsabb lesz a kilábalás a válságból, kivéve Nyugat-Európában és Dél-Amerikában

Több mint három évre bezár a párizsi Pompidou Központ

Több mint három évre bezár a párizsi Pompidou Központ