szerző:
hvg.hu

Többek elmondása szerint Mesterházy Attila korábbi pártelnök emberei visszaszorultak, Fodor Gábor búcsúzik a parlamenttől.

Elfogadta az MSZP választmánya a Párbeszéddel közös listát - vagyis a választáson el kell érni 10 százalékot, különben nem jutnak be a Parlamentbe -, erre a hamarosan kezdődő kongresszusnak kell még rábólintania. Az első helyen Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt áll, őt követi Molnár Gyula MSZP elnök, Hiller István választmányi elnök és Kunhalmi Ágnes, a párt fővárosi elnöke, és a kampány hivatalos arca, utánuk Tóth Bertalan frakcióvezető és Gőgös Zoltán elnökhelyettes következik.

Egy névtelenséget kérő forrásunk szerint az ülésen felmerült, hogy a kampányban vállalt szerepe miatt Kunhalmi legyen a második helyen a listán, azonban ezt leszavazták. Többek elmondása szerint Mesterházy Attila volt elnök emberei hátrébb szorultak - az elnökségi ülésen nem fogadták el az elnök által előterjesztett listát -, egy forrásunk név szerint Gúr Nándort említette, szerinte ő járt a legrosszabbul.

Az első tízben helyet kap még Tóbiás József pártigazgató, volt elnök, Mesterházy mint szintén egykori pártvezető, Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke és Gurmai Zita, egykori európai parlamenti képviselő. Bár Mesterházy szövetségesei meggyengültek, de Molnár Zsolt helyezése azt mutatja, hogy befolyásukat nem vesztették el teljesen, mivel Molnárt többen nem látták szívesen a pártlistán, és komoly szerepet tulajdonítanak neki Botka László megbuktatásában.

Amennyiben a közös lista eléri a 10 százalékot, úgy biztosan parlamenti képviselő lesz még Korózs Lajos, Varga László, Bangóné Borbély Ildikó és Harangozó Tamás. Utóbbi előkelő helyre kerülése szintén Mesterházyék gyengülését mutatja, mivel információink szerint a volt pártelnök jóval hátrébb sorolta volna Harangozót, ám a választmány jelentős többséggel tolta előbbre a listán.

A pénteki döntés értelmében a Párbeszéd az elsőn kívül megkapja a 11. és a 19. helyet - ebből valószínű, utóbbi talán befutó -, a Párbeszéd döntése értelmében ezt Tordai Bence és V. Naszály Márta kapja.

A szocialisták viszont Fodor Gáborról hallani sem akartak: azt ajánlották a liberálisoknak, odaadják a lista 15. helyét Bősz Anett liberális politikusnak, Fodor viszont nem lesz rajta a listán. Ennek azért van külön jelentősége, mert így Fodor cserével sem tud visszaülni a parlamentbe. Gyöngyösön indult volna egyéniben, de azt a helyiek megakadályozták. Erről még tárgyalnak egy kört a liberálisokkal.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!