szerző:
hvg.hu

A Kúria ugyanis elutasította a szervezet kamupártok elleni beadványát.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Szürreális indoklással utasította el a Kétfarkú Kutya Pártnak a kamupártgyanús Családok Pártja (CSP) és a vele furcsa szimbiózisban lévő Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (Medete) országos listaállítását támadó beadványát a Kúria. A kétfarkúak – ahogy arról beszámoltunk – részben a hvg.hu által feltárt visszaélések nyomán adtak be felülvizsgálati kérelmet a két szervezet országos listáját nyilvántartásba vevő Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozata ellen. Beadványukban azt kérték a Kúriától, semmisítse meg a két kis párt országos listáját, mert azok szerinte nem jóhiszeműen és rendeltetésszerűen gyakorolták a választáson indulás, illetve a jelölt- és listaállítás jogát, ezért listaállításuk is törvénybe ütközik.

A kérelemhez a Kétfarkú nemcsak részletesen levezette, miért tekinthető a CSP és a Medete kamupártnak, de csatolta a visszaélésgyanús ügyeikről szóló híreket, újságcikkeket is. A jelek szerint azonban hiába: a Kúria ugyanis érdemi vizsgálat nélkül, arra hivatkozva utasította el a szervezet beadványát, hogy

„a kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelme érdemi vizsgálatra alkalmatlan”.

A kicsit bővebb indoklásban ezt azzal magyarázta a választási eljárásokban legmagasabb fokon eljáró bíróság, hogy a kérelmező érintettsége nincs alátámasztva, vagyis nem bizonyított, hogy a Kétfarkúnak milyen érdeksérelmet okozott az NVB határozata az adott (kamu)pártok nyilvántartásba vételéről.

©

Korábbi cikkünkben a kamupártgyanús Medete párt egy már elvérzett egyéni képviselőjelöltje megdöbbentő részleteket mesélt a hvg.hu-nak arról, hogyan működteti hálózatát és hogyan hajt minimális politikai tevékenység nélkül a minden egyéni jelölt után járó 1 millió, illetve jelöltlétszámtól függően sávosan járó több száz millió forintos állami támogatásra a szervezet. Nem véletlenül kommentálta úgy a Kétfarkú a beadványát a Facebookon: „Felnyomtunk két kamupártot a Kúriánál, hátha sikerül spórolni 300 millát”.

Hát, nem sikerült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!