szerző:
hvg.hu

A politikai elemző számításai szerint messze a Fidesz tudta a legnagyobb mértékben növelni a szavazóinak a számát, a Jobbik és az LMP pedig történetének legjobb eredményét érte el a mögöttünk hagyott választások során. Török szerint a stratégiai szavazás egyértelműen 2018 komoly újdonsága.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

2018-ban - a 225 ezer levélszavazatot nem számítva - 5,5 millióan szavaztak, ez 2002 után a második legnagyobb részvétel - írja legfrissebb blogbejegyzésében Török Gábor. A politológus kalkulációi szerint messze a legnagyobb mértékben a Fidesz tudta növelni a szavazóinak a számát: 2014-hez képest 466 ezer új szavazójuk lett, ami nagyobb bővülés, mint amire 2006 és 2010 között Orbánék képesek voltak.

Török szerint a leadott szavazatok száma alapján a választás legnagyobb vesztese a baloldal. Az MSZP, a DK és az Együtt közös listán indult, most viszont külön mérettették meg magukat, ami az eredményekre is hatással volt: hárman együtt - radikálisan növekvő részvétel mellett - 263 ezerrel kevesebb szavazatot kaptak, mint 2014-ben.

Török úgy véli, hogy a baloldal veszteségéhez bizonyára az is hozzájárult, hogy a Momentum 174 ezer, a Kutyapárt pedig 99 ezer szavazóval jelent meg a magyar politikában. Érdekesség azonban, hogy a Momentum egyébként jobban szerepelt, mint az MDF 2010-es parlamenti kiesésekor (137 ezer szavazat) - teszi hozzá Török.

A politológus számításai szerint a Jobbik, valamint az LMP a két párt történetének legjobb eredményét érte el, mindketten több szavazra tettek szert 2014-hez képest: előbbi 73 ezer megszerzett vokssal, 134 ezerrel több szavazattal növelte táborát.

Török Gábor kalkulációja alapján stratégiai vagy taktikai szavazás a vártnál is nagyobb mértékben működött most, szerinte ha nem így lett volna, úgy a Fidesznek nem 133, hanem akár 140 mandátuma is lehetne. A stratégiai szavazást összességében a 2018-as választás komoly újdonságának tartja, a taktika alkalmazása szerinte pedig azt mutatja, hogy az ellenzéki oldalon a szavazók egy jelentős részének fontosabbá vált a politikai cél (vagyis kormány leváltása) a pártkötődésnél.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghan Markle gyereket vár

Meghan Markle gyereket vár

Orbán tanácsára az MNB megtízszerezi az aranytartalékot

Orbán tanácsára az MNB megtízszerezi az aranytartalékot

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

A Kétfarkú megörökítette a rendőrség Baskyt kereső levelét, de nem akárhogy

A Kétfarkú megörökítette a rendőrség Baskyt kereső levelét, de nem akárhogy