szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Tehát ennek kéne lennie a 'Soros-tervnek'" címmel számolt be a levélről az osztrák sajtó.

Egy idézetekkel teli A4-es lapot küldött Szijjártó Péter "Soros-terv" néven az osztrák elnöknek, Alexander Van der Bellennek – írja a Die Presse, amely "Tehát ennek kéne lennie a 'Soros-tervnek'" címmel számolt be a levélről. A levelet a hvg.hu elkérte a Külügyminisztériumtól, de megkeresésünkre nem válaszoltak.

Szijjártó azért küldte a levelet Van der Bellennek, mert az osztrák elnök korábban kijelentette, hogy Soros Györgynek semmi köze nincs a migrációs hullámhoz, akik pedig erről beszélnek, azok nevetségesek – az elnök leginkább az osztrák szabadságpárti Johann Gudenusra utalt, aki szintén Sorost hibáztatja a migrációért.

A magyar külügyminiszter mindenesetre küldött egy levelet Van der Bellennek, amelyben azt írta, a korábbi interjúja apropóján mellékelten elküldi a Soros-tervet, ugyanis maga Soros használta a "terv" szót (egy publicisztikájának azt a címet adta, hogy "Íme a tervem a menekültválság megoldására"), és azt fejtegette, hogy migránsok millióit kellene Európába hozni, majd szétosztani. Szijjártó szerint Soros a nemzeti határokat is le akarja bontani, hogy utána az Európai Unió pénzzel támogassa a betelepített migránsokat, amit a tagállamoktó vesznek el. Szijjártó a levélben kitér arra is, hogy Magyarországon ez komoly vitákat váltott ki, az áprilisi választáson pedig a választók a biztonságra, a nemzeti szuverenitásra és a migráció megállítására szavaztak.

Ezután következik maga a mellékelt "Soros-terv", amelyet Szijjártó "a Soros-terv legfőbb pontjai – forrásokkal" felütéssel ismertet az osztrák államfővel. Ezek azonban mindössze Soros György korábbi, különböző lapokban megjelent írásaiból és nyilatkozataiból kivett idézetek egy A4-es lapon.

Az idézeteket Szijjártó arra használja, hogy alátámassza a Soros-terv szerinte legfőbb pontjait, amelyek szerinte a következők: évente 1 millió menedékkérő befogadása Európába, a menekültek szétosztása, a határok lebontása, a civil szervezetek mint a bevándorlás szponzorai, pénzügyi támogatás a migránsoknak, párhuzamosan az egyéb uniós pénzügyi támogatások csökkentésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek