szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly októberben jelent meg az a jogszabály, amely korábbinál részletesebb egészségügyi adatgyűjtésre kötelezi a háziorvosokat. Az összes betegük elektronikus törzskatonát el kell készíteniük, amely ellen az első pillanattól tiltakoznak.

Haladékot kaptak a háziorvosok az új törzskartonok kitöltéséhez: eredetileg július elsejétől kellett volna vezetniük ezt a dokumentumot, de öt nappal a határidő előtt egy miniszteri rendelet félévvel elhalasztotta ezt a kötelezettségüket – olvasható a szerdai Népszavában.

Ez már a második alkalom, hogy a kormány elhalasztja a minden korábbinál részletesebb egészségügyi adatgyűjtés indítását, igaz, először még csak tervezték ennek bevezetését, nem jogszabály rendelkezett arról, mint most – jegyzi meg lap.

Tavaly októberben jelent meg az a jogszabály, amely minden korábbinál részletesebb egészségügyi adatgyűjtésre kötelezte a háziorvosokat. Akkor a kormány azzal érvelt, hogy az egészségügyre fordítható közpénzt hatékonyabban szeretnék elkölteni, de ehhez ismerni kellene, hol, milyen megbetegedések kezelésére van szükség.

A háziorvosoknak három év alatt kellene az úgynevezett elektronikus törzskartont kitölteniük valamennyi betegükről. Ebben olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy a családban mikor és milyen krónikus betegségek fordultak elő, volt-e valakinek daganata, és ha igen, hány éves korban, illetve diagnosztizáltak-e allergiát, cukorbetegséget vagy magas vérnyomást a rokonságban. A törzskarton külön rákérdez az apa, anya, testvér, gyermek és unokatestvér betegségeire is, valamint szociális helyzetre, életmódbeli szokásokra.

A háziorvosok első pillanattól tiltakoztak a jogszabály alkalmazása ellen. Volt, aki kiszámolta, hogy képtelenség rendelési időben ezt a munkát elvégezni. Mások szerint, ha kitöltik a kérdéssort, szembemennek a hippokrateszi esküvel, mert a jogszabály arra kötelezi őket, hogy bizalmas adatokat továbbítsanak, olyat, amit az orvos nem adhat ki, még az államnak sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá