szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

A menekültvita idején a labdarúgó világbajnokságon való drukkolás is politikai kérdéssé vált egyeseknek (most nem írnánk menekültválságot, mert az 2015-ben volt, jelenleg az arra való hivatkozások áradatát látjuk, nem az emberekét). És hát nem csak Magyarországra, de egész Európára érvényes, hogy a mindent a politika szerint meghatározó emberek között:

  • a jobboldali a horvátoknak drukkol,
  • a baloldali pedig a franciáknak.

Van persze a józan többség, amelyik a szép focinak, esetleg a jóképűbb játékosnak, netán a klubcsapatában focizó érintettnek, vagy a kedvenc nyaralása miatt az ottani embereknek drukkol. De itt most nem a józan többségről van szó, hanem a Facebookon hangadó véleményformálókról, akik a labdarúgásban is politikát látnak. Iskolapéldája ennek a szomorú együgyűségnek a kormánypárti Hollik István, aki arról híres, hogy egyetlen Fidesz-KDNP-s jelöltként ki tudott kapni egy LMP-stől*.

Azt írja a karrierjét parlamenten kívülről, elsősorban matricázással építeni kénytelen Hollik a Facebookon:

A foci persze arról szól, hogyan küzd két csapat a pályán. De a foci ennél mindig sokkal többről szól. A világbajnoki döntőnek Európa jövője szempontjából is fontos üzenete lehet, hiszen egy bevándorlóország játszik egy nemzeti identitására büszke, keresztény országgal.

Hollik egyedülálló gondolkodó, mert ki más tudná épp Franciaországban meglátni azt a nyugati mintaországot, amely szégyelli nemzeti identitását, feladja anyanyelvét, hogy angolra cserélje kultúráját, nem néz mást, mint hollywoodi filmeket, és hamburgert zabál minden nap? A magyar politikus annyira ismeri a franciákat, mint a kelet-timori népet, vagy simán és egyszerűen csúsztat.

És hát az etnikai homogenitás tekintetében sem találta el teljesen a valóságot. Mindkét országnak 90 százalékát adja a többségi nemzet, amiben mindkettőnek sok munkája van – véres munkája. Franciaországban a történelem során számos pusztító háborút folytattak a hatalom világi és egyházi urai, hogy ne legyen más etnikum, nyelv vagy kultúra, mint a francia. Évszázadokon át üldözték azt, aki nem római katolikus, majd néha a ló túloldalára esve mindent üldöztek, ami valásos. Ez a hagyomnyőrző etnikai tisztogatás is lehetne szép példa Hollik úr számára.

A francia lakosság kevesebb mint 9 százalékát adják az újabban érkezett migránsok, köztük kelet-európaiakon túl jellemzően afrikaiak és közel-keletiek. A francia válogatott teljes ellentétje a társadalomnak. A Guardian számítása szerint a focisták 78 százalékának van migrációs háttere. Alapvetően a szüleik vándoroltak be, hiszen 90 százalékuk Franciaországban született. Közel tízszeres arányban vannak tehát a focisták között, mint a társadalomban.

Az a baloldali drukker, aki a sikeres integráció miatt drukkol a trikolórnak, épp annyira meg van vezetve, mint Hollik polgártárs.

A labdarúgás nem mutatja a Franciaországban élő kisebbségek, legális és illegális bevándorlók megfelelő integrációját. Inkább azt, hogy néhányuk kimagasló tehetség a labdarúgásban. A külvárosok problémáival ugyanis nincs összefüggésben, hány afrikai felmenőkkel büszkélkedő profi hordja a kasasos mezt. A napokban voltak újra gyújtogatások Nantes-ban, miután a francia rendőrök lelőttek egy külvárosi fiatalt. Az, hogy Paul Pogba identitásának része a francia (labdarúgó)kultúra, attól még az Iszlám Államnak is vannak igazolt harcosai a francia bevándorlók között.

Az érdekesebb ebből a szempontból Horvátország, amelyet olyan szép, büszke, homogén kultúraként mutat be a migránsok ellen drukkoló jobboldal. Hogy az Usztasa köszöntéssel induló dalt éneklik Modricék a győzelmeik után? Ugyan már, el van feledve. Pedig az ott élő magyar kisebbség miatt lehetnénk akár kicsit érzékenyebbek is. Horvátország 10 százaléka tartozik valamelyik kisebbséghez: ortodox szerbek, muzulmán bosnyákok, és akiket még a kelet-európai viharok oda sodortak a történelem folyamán, és a jugoszláv örökösödési háborúban nem sikerült kitisztogatni.

Ezen túl a horvát csapatban többen vannak azok, akik nem abban az országban születtek, amelynek játszanak. A franciák 10, a horvátok 15 százaléka. Ha az osztrák szabadságpártot kérdezik, az a horvát is migráns, aki Ausztria ellátórendszerét terheli. Segélyturista, no. Együtt veszik el a családi támogatása egy részét az ott dolgozó magyarokkal. A politikai alapú drukkoláshoz annyi tényt kell tehát figyelmen kívül hagyni, hogy fárasztóbb egy hosszabbításos mérkőzésnél.

Győzzön inkább a szebb focit játszó csapat, mert az Hollik szavaival élve: Európa jövője szempontjából is fontos üzenete lehet. Mi ez az üzenet? Érdemes szépen játszani.

* Ezen a ponton én csúsztattam. Hollik nem az LMP-től kapott ki, hanem a koordinációtól elzárkózó LMP által hősiesen eltűrt visszalépések miatt összeállt baloldaltól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

Exkluzív, kifinomult és trendi: így néz ki az autózás fine diningja

Exkluzív, kifinomult és trendi: így néz ki az autózás fine diningja