szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most először állt a nyilvánosság elé a választás óta Vona Gábor. A Jobbik korábbi elnöke az áprilisi eseményekről, a kampányról és Orbán rendszeréről is beszélt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának táborában tartott előadást Vona Gábor, a rendezvényre az Azonnali.hu is bejutott, így pontosan visszaidézhető, mi mindenről beszélt az egykori pártelnök.

A tudósítás szerint Vona már a másfél órás beszélgetés legelején leszögezte, hogy saját jövőjéről nem akar beszélni, mert "ennek még nincs itt az ideje".

Nem gondolja, hogy a Jobbik politikája vagy stratégiája szenvedett vereséget április 8-án. Szerinte a Fidesz győzelmének oka a logisztikai egyenlőtlenségben keresendő, az erő a kormány oldalán állt. Volt némi reménysugár, mint mondta, ez volt a hódmezővásárhelyi választás.

Vásárhelyről úgy érezték sokan, hogy az első nagy csata, ami a háború győzelmét fogja elhozni, de sokkal inkább a Fideszt mozgósította

- mondta.

Azt is mondta, hogy az emberek többsége nem foglalkozott a kampány tisztességességével. "Dilemma bennem, hogy választást lehet-e tisztességesen nyerni Magyarországon – attól tartok, hogy egyre kevésbé".

Azt hitte, hogy a társadalom látni fogja, hogy van egy mindenre képes kormány, vele szemben pedig egy jövőbe mutató programot bemutató ellenzéki párt, és majd utóbbit fogják választani.

A kormányfőről szólva azt mondta, "el kell ismerni, hogy Orbán Viktor jobban ismeri a társadalmat, mint mi. Mi idealizáltuk".

©

Arról, hogy mit érzett a választás éjszakáján, úgy fogalmazott, "nem választási vereségként éltem meg, úgy éreztem, mintha elvették volna a hazámat".

Szerinte túlságosan jóhiszemű volt a kampányban, és eleve a politikában. "Túlságosan hittem abban, hogy nem kell mindig visszaütni, ma már úgy gondolom, hogy vissza kellett volna egyszer-kétszer" – mondta. De, tette hozzá, büszke arra, hogy azok után, amin át kellett hogy menjen, emberileg, mentálisan és fizikálisan is jól érzi magát.

Úgy érzem, hogy ember maradtam

Megfogalmazása szerint el tudja képzelni, hogy a kormány két nap múlva megbukik, ahogyan azt is, hogy még tíz évig marad. Csak abban biztos, hogy a bukás kódolt, ráadásul drámai bukás lesz, nem pedig egy lassú leépülés. "Nem vagyok benne biztos, hogy ez a rendszer egy választáson fog megbukni" – mondta.

Toroczkai László, Dúró Dóra és Novák Előd kilépéséről azt mondta, "a Fidesznek és Orbán Viktornak annyira szüksége van rájuk, mint egy falat kenyérre".

Az LMP-vel szerinte még mindig van dolga a Jobbiknak, mert továbbra is nagyon tiszteli a zöldpártot, bár azt is leszögezte, hogy rendkívül nehéz helyzetben vannak. "Rettentően elkeserített, ami az etikai bizottsággal és Bernadettel történt".

A Momentumot sem hagyta ki, azt mondta, talán még ők maguk sincsenek tisztában saját magukkal. "Benne van, hogy madártávlatból valóban csak egy apró momentumnak fog tűnni az egész történet".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos Lipcsei Péter

Koronavírusos Lipcsei Péter

Tagesspiegel: Magyarország, ahol a nacionalizmus képtelen kezelni a járványt

Tagesspiegel: Magyarország, ahol a nacionalizmus képtelen kezelni a járványt

Valami közbejött, mégsem repül 18 kilométer magasra a SpaceX Csillaghajója

Valami közbejött, mégsem repül 18 kilométer magasra a SpaceX Csillaghajója