szerző:
hvg.hu

Szél Bernadettnél betelt a pohár. Az LMP korábbi kormányfőjelöltje bejelentette, hogy Szabó Szabolccsal együtt távozik az ökopárt frakciójából – értesült hétfő délután a hvg.hu és az Index.

Az LMP utóbbi éveinek meghatározó politikusa elhagyni készül a párt frakcióját, az erről szóló bejelentést minden pillanatban nyilvánosságra hozhatja a politikus a Facebook-oldalán – így értesült a hvg.hu. A hivatalos közlés előtt az Index megírta az információt, és pár perccel később Szél is nyilvánosságra hozta döntését.

A mai napon nehéz döntést hoztam meg. Kilépek az LMP-ből és az LMP parlamenti frakciójából

– így kezdi bejelentését Szél. Ahogy írja: folytatni fogja a küzdelmét a megújuló Magyarországért, méghozzá független képviselőként. A Magyar Köztársaságért és a választókerületéért dolgozik majd tovább. "Független leszek, de nem leszek egyedül" – teszi hozzá, mivel hétfőn Szabó Szabolcs szintén kilép az LMP frakcióból, akivel tervei szerint Szél a jövőben szoros munkakapcsolatban fog együtt dolgozni.

"Olyan politizálást kívánunk megvalósítani, melynek középpontjában a NER elleni aktív küzdelem, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáinak felkarolása áll. A választók számíthatnak rá, hogy mi nem kötünk kompromisszumokat ezen a téren. Az LMP-től nem haraggal válok el: mindig hálásan gondolok majd az együtt átdolgozott évekre. Most azonban váltanom kell, mert az általam képviselni kívánt politika csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha kölcsönös megbecsülés mellett elválunk egymástól" – indokolja lépését.

Szétporladó LMP

Szél Bernadett ellen a múlt héten jelentettek be újabb etikai vizsgálatot, ahogy azt a Zoom elsőként megírta. A párt eddig egyetlen kormányfő-jelöltje úgy nyilatkozott, hogy a fegyelmi eljárást Sallai R. Benedek kezdeményezte ellene azért, amiket elmúlt az hetekben mondott.

Az ökopárt frakcióját tehát elhagyja Szabó Szabolcs is, aki Csepelen szerzett az Együtt színeiben egyéni mandátumot, miután az MSZP visszaléptette jelöltjét az ő javára. Szabó a választások után döntött úgy, hogy az Együtt megszűnését követően az LMP frakciójában kíván politizálni. Ez a személyi döntés viszont Szabó gazdaságpolitikai véleménye miatt Schiffer Andrásra hozott olyan görcsöt, hogy az egykori alapító elhagyta pártját. 

Az LMP a választások óta elvesztette két vezetőjét. Az áprilisi megmérettetésnek még Szél Bernadett, valamint Hadházy Ákos társelnökök vezetésével ment neki a párt. A szekszárdi politikus az ellene folytatott etikai eljárások miatt már korábban elhagyta a pártot és frakcióját. Akkor is Sallai R. Benedek volt a szakítás fontos mellékszereplője. Az LMP ezzel kilencfős frakciójának harmadát vesztette el eddig.

Mostanra a függetlenek akár saját frakciót is alakíthatnának, hiszen a számuk ötre emelkedik. Dúró Dóra, Bősz Anett, valamint a három ex-LMP-s összefogása azonban valószínűtlen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje