szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz szóvivője hazudott, bocsánatot kell kérnie a pártnak. Eddig ez nem történt meg.

„Egyelőre jelét sem mutatja a harmadszor is hazugságon kapott Fidesz, hogy eleget kívánna tenni a jogerős ítéletnek. A sérelmi díj mellett nyilvános bocsánatkérés is jár a Magyar Helsinki Bizottságnak. Volt már, hogy végrehajtást kellett kérnünk a kormánypárttal szemben, de harmadjára tán erre nem is lesz szükség” – írta szombaton a Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán.

Halász János, a Fidesz frakciószóvivője egy tavaly áprilisi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy más civil szervezetek és „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”. Úgy folytatta: „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”, „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni".

Halász szerint mindez azt jelenti, hogy a Helsinki Bizottság nem tartja magára nézve kötelezőnek a magyar törvényeket, pedig a Magyar Hírlap akkori közadatigénylésére a szervezet időben és teljeskörűen válaszolt. (Az egyesület gazdálkodási adatait és működését az adatigényléstől függetlenül is bárki megismerheti a honlapján.)

A Helsinki Bizottság ezek után fordult bírósághoz, ami másodfokon kimondta jogerősen: a Fidesznek és szóvivőjének 400 ezer forint sérelemdíjat is kell fizetnie, továbbá nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a Helsinki Bizottságtól.

Eddig ez nem tehát történt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van 12 exobolygó, ami a NASA tudósainak is feladja a leckét

Van 12 exobolygó, ami a NASA tudósainak is feladja a leckét

Nem fertőzték meg ellenfeleiket a koronavírusos pólósok

Nem fertőzték meg ellenfeleiket a koronavírusos pólósok

A szabadságvágy hajtotta egész életében a "legdrágább" magyar festőművészt

A szabadságvágy hajtotta egész életében a "legdrágább" magyar festőművészt