szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erről szóló törvénymódosítást nyújtottak be az Országgyűlésnek múlt pénteken. A TASZ lát aggályokat a tervezett szabályozásban.

Hatékonyabban felléphetnek a BKK ellenőrök a bliccelőkkel szemben, amennyiben a Parlament - elfogadva a belügyi tárgyú és egyéb törvények módosítását – felhatalmazást ad számukra, hogy a lakcímnyilvántartásból közvetlenül kérjenek le adatokat. Ez a lehetőség jelenleg nagyon keveseknek adatik meg, eddig csak állami szervek kérhették ki az adatokat a központi nyilvántartóból, a BKK, MÁV illetve az egyéb utazásszervezők lesznek az első gazdasági társaságok, amelyek lehetőséget kapnak erre. A módosítás után sem lesz kötelező átadni az ellenőröknek a személyi igazolványt.

A rendszer akkor lenne igazán hatékony, ha az ellenőrök a helyszínen ellenőrizhetnék az adatokat a rendőrökéhez hasonló eszközzel, különben a fals nevet/címet bemondók ellen később is nehéz fellépni. Ezt a törvény nem tartalmazza, de alacsonyabb szintű jogszabályba is bekerülhet. A TASZ erre a felvetésre azt mondta, az azonnali ellenőrzés lehetőségét nem zárja ki ez a módosítás.

A javaslat a jogvédő szervezet szerint aggályos, ugyanis az ellenőrök mindenféle kontroll nélkül, kapásból megkaphatják a személyes adatokat. Eddig mérlegelni kellett az egyedi kérések után.

Egy példával érzékeltetve előfordulhat, hogy egy, hamis címet bemondó Nagy József nevű bliccelőt ellenőriz a BKK, mire számtalan ugyanolyan nevű ember lakcímét is láthatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!