szerző:
hvg.hu

Szakály megbízatása idén év végén lejár, de újra pályázni akar a Veritas Intézet vezetésére.

December végén lejár a kormány által még 2014-ben létrehozott Veritas Történetutató Intézet főigazgatójának, Szakály Sándornak ötéves megbízatása, de a történész újra pályázni fog – mondta el a Népszavának. A Veritas Intézet 2014-ben jött létre költségvetési pénzből a Miniszterelnökségen belül. A Miniszterelnökség felügyeleti szerepét idén nyáron az Emberi Erőforrások Minisztériuma vette át, de Szakály szerint ez inkább formai, mint tartalmi változás.

A sarkos megállapításairól ismert, a történelemtudomány fősodorával gyakran szembehelyezkedő Szakály a Népszavának azt mondta, bár lejár a megbízatása, szeretné továbbvinni azt a folyamatot, ami elindult, és konkrétan említette a ceglédi Gulág-Gupvi Emlékhely létrehozását is, amelynek megvalósítására közel 550 millió forintot adott a költségvetés (a Gupvi a hadifoglyok és külföldről internáltak táborhálózata volt a Szovjetunióban).

Azt is elmondta, hogy a pályázatát még nem írta meg, és át kell gondolnia, hogy ezen kívül pontosan mi szerepeljen benne. Szakály öt éve egyedüli indulóként lett az intézet főigazgatója Boross Péter volt miniszterelnök felkérésére, és bár ő most sem hallott arról, hogy más is pályázni készülne a tisztségre, de szerinte ha valaki akar is, akkor azt nem a sajtóban teszi közzé.

A közelmúltban megjelent egy sajtóhír, miszerint a Veritas Intézet levéltárába kerülnének az 1990 után keletkezett kormányzati iratok és dokumentumok, de Szakály erre azt mondta, hogy legjobb tudomása szerint a kormány erről nem hozott döntést. A lap szerint érzékeltette, hogy arra számít, hogy nem is fog.

Korábban a HVG arról írt, hogy tervként felmerült, hogy a Veritas Intézetet összeolvasztanák a választások előtt létrehozott László Gyula Intézettel, de Szakály akkor azt mondta, nem tud ilyesmiről.

Szakály több vitatott kijelentéséről is ismert: a Veritas Intézet élére kerülése után azt mondta, bár a történészek közül többen úgy ítélik meg, hogy 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról, de véleménye szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető. A nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat miatt Szakály végül azt mondta, megköveti mindazokat, akiket megsértett. Később arról is beszélt, hogy az 1920-as, a felsőoktatásban tanuló zsidók számarányát maximalizáló numerus clausus törvény nem jogfosztó, csak jogkorlátozó volt, "miközben másoknak nagyobb lehetőséget biztosított". Ez ügyben a kormány elhatárolódott Szakálytól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pontosított Volner, a békés tüntetőkkel nincs baja

Pontosított Volner, a békés tüntetőkkel nincs baja

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen