szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem felel meg a CEU-törvénynek a CEU, írja a Magyar Idők, mert nincs mesterképzése a Bard College-on. Kovács Zoltán kormányszóvivő is azt állítja, a CEU megállapodása az amerikai egyetemmel nem ad választ a törvénybeli kritériumokra. A lap vádjait a CEU rektorhelyettese mellett a CEU és a Bard College is tagadja: a lap állításait teljes ferdítésnek és kitalációnak minősíti.

Nincs megfelelő képzése a CEU-nak Amerikában, írja a Magyar Idők, a lap hangfelvételekre hivatkozva írja, hogy az egyetemnek nincs a törvénynek megfelelő, posztgraduális képzése a New York-i Bard College-on. A lap szerint a Bardon a Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetője, Janet Stetson arról tájékoztatott egy diákot, hogy nincs a CEU-nak mesterképzése az egyetemen. Csak egy jelentéktelen együttműködés van a két egyetem között: a Bard College alapképzésben részt vevő diákjai fél vagy egy évre ellátogathatnak a CEU-ra Erasmus-ösztöndíjhoz hasonlóan.

A lap szerint a CEU az egyenlőtlenségeket vizsgáló kurzust hirdeti másoddiplomás, posztgraduális képzésként, de ezen csak oklevelek (advanced certificate) szerezhetőek, azaz nem számít annak, állítja a lap Enyedi Zsolt rektorhelyettesre hivatkozva.

©

Így a CEU nem teljesíti a CEU-törvényben megkövetelteket. A lap idézi Kovács Zoltán kormányszóvivőt, egykori CEU-s diákot: "A CEU és a Bard College megállapodásával kapcsolatban napvilágra került tények nem adnak választ azokra a kritériumokra, amelyeket minden más, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmény teljesíteni tudott, azt, hogy saját hazájukban valóban folytatnak akadémiai tevékenységet, végeznek oktatást, van campusuk."

Enyedi Zsolt a Facebookon válaszolt a lap vádjaira. Azt, hogy a Bard College-ben folyó program végén oklevél szerezhető, a CEU sosem titkolta. Enyedi úgy látja, a lap összemosott két dolgot: a Study Abroad programra vonatkozik a Stetsonnal folytatott, rögzített és idézett beszélgetés, nem az egyenlőtlenségekről szóló programra. "A napilapnak ezek szerint nem esett le, hogy ez egy másik program, mint az, amit tavaly indítottunk el.

A Bard diákjai már hosszú évek óta járnak hozzánk cserediákokként, a Study Abroad keretében, ennek semmi köze az Inequality Programhoz."

Enyedi csatolja a bejegyzéséhez a Bard tanulmányi főtitkárhelyettesének, Jonathan Beckernek a levelét, amelyben megerősítést nyer: a CEU együttműködik a Barddal, van oktatásra használt épülete és mesterképzése is. Utal a Magyar Idők cikkére is (amely cikk egybecseng Kovács véleményével): "Ha jól értem, a magyar újságíró azt állítja, hogy a Bard munkatársa arra utalt, az egyetem és a CEU között nincs program. Először is ezt sugalni abszurd,

totális kitaláció és ferdítés,

ahogy az is, hogy a CEU ne kínálna egyetemi oktatást New Yorkban."

A CEU is megszólalt később az ügyben. Hivatalos válaszában leszögezi, New York állam oktatási hivatala többször kijelentette, az egyetem oktatási tevékenységet folytat az államban. A CEU ki is terjesztette amerikai képzését, azt írják: "az egyenlőtlenségek vizsgálata című oklevelet nyújtó képzésben részt vevő CEU-s diákok azután kapnak diplomát, hogy Budapesten befejezték tanulmányaikat. Az oklevelet nyújtó képzések a Magyar Idők állításával szemben gyakran képezik a mesterképzések részét az amerikai egyetemeken. Az oklevelet nyújtó program elindítása óta a CEU kiterjesztette a New York-ban végzett oktatási tevékenységeit. Ebben a szemeszterben a CEU nemzetközi kapcsolatok szakának másodéves mesterszakos hallgatói New Yorkban a CEU oktatóitól tanulnak, és jelentős nemzetközi szervezetek gyakornoki programjaiban vesznek részt. Ezek a hallgatók az amerikai diplomájukhoz szükséges krediteket is szereznek a képzés során."

„Ez egy rosszindulatú kísérlet a CEU ellehetetlenítésére, amely egyúttal az amerikai hatóságokat is rossz fényben tünteti fel, akik többször is megerősítették, hogy oktatási tevékenységet végzünk az Egyesült Államokban”. - mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora a Magyari Idők-cikkről. „Ennek a lejárató kampánynak véget kell vetni. A CEU már egy éve megfelel a törvényeknek. A magyar kormány teszi lehetetlenné a helyzet megoldását.” Az egyetem képet is közöl arról a látogatásról amelyen Palkovics László, akkori Emmi-államtitkár és Altusz Kristóf is résztvett, és meggyőződött arról, hogy a CEU oktat New York államban.

©

A Magyar Idők az utóbbi időben többször próbált fogást találni a CEU-n: kritizálta az amerikai képzésnek helyt adó épületet, és azt is állította, hogy a Bard és a CEU között színlelt megállapodás köttetett.

A kormány korábban arról beszélt, a CEU-nak meg kell felelnie a törvényben foglaltaknak, de később azt állította, nem kell aláírnia New York államával közösen semmilyen megállapodást – amely ügyében pedig korábban tárgyalt Altusz Kristóf államtitkár. A CEU december 1-ig vár, ha addig nem írja alá a kormány a megállapodást, az egyetem lényegi része Bécsbe költözik a bizonytalanság elkerülése érdekében.

Filippov Gábor politológus Facebook-posztja levezeti, hogy a vágatlan telefonbeszélgetésből (amit a Magyar idők időközben levett) kiderül, a diák a Bardon szerezhető képesítésekről érdeklődött, nem a CEU-s képzésekről. A Bard munkatársa pedig a közös programokról informálta, nem a CEU saját képzéseiről, tehát nem arról, ami a törvény hatálya alá esne.

Enyedi Facebook-posztja:

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A magyarok elkezdtek vásárolni

A magyarok elkezdtek vásárolni

Az 50-es, 60-as évekbe repít vissza ez a limitált szériás új Porsche

Az 50-es, 60-as évekbe repít vissza ez a limitált szériás új Porsche

Észrevette? Nem csak a két űrhajós utazott a SpaceX Crew Dragon fedélzetén

Észrevette? Nem csak a két űrhajós utazott a SpaceX Crew Dragon fedélzetén