szerző:
Gergely Zsófia

Rengeteg erőfeszítés árán elindították amerikai képzésüket, sőt, túl is teljesítették a működéshez szükséges feltételeket, erre belekötnek az épületbe, és lekicsinylik azt – így vélekedik a CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt, miután az amerikai képzésük helyszíne miatt támadta őket a kormányoldali média. Szerinte a magyar kormány már eldöntötte, hogy nem írják alá a Budapesten maradásukhoz szükséges megállapodást, Palkovics László ráadásul azt is rosszul tudja, hogy nem oktathatnak Bécsben.

„A CEU és az amerikai Bard College közös programjának ebben a házban van az adminisztrációja, de azt nem tudom megmondani, hogy melyik kurzust melyik épületben tartják. Ez nyilván szemeszterről szemeszterre változik, a helyi igényeknek megfelelően” – reagált a hvg.hu-nak Enyedi Zsolt rektorhelyettes arra, hogy több kormányoldali médium azzal támadta őket, hogy „egy faházban zajlik az oktatás mindössze egyetlen szak indításával”.

„Egyértelmű, hogy valójában ez az egész arra megy ki, hogy eltereljék a figyelmet a lényegről: arról, hogy a CEU teljesítette a törvényi feltételt, miszerint a székhely szerinti országban felsőoktatási képzést kell folytatnia. Ennek eleget tettünk, ezt a kinti oktatási hivatal elismeri, és pont. Csak éppen a magyar kormány mégsem írja alá a Budapesten maradásunkhoz szükséges megállapodást” – tette hozzá.

Ha nincs más, belekötnek az épületbe

A kormányoldali média – élén a Magyar Időkkel, a Tv2-vel – állt elő azzal, hogy a CEU Bard College-dzsal kötött megállapodása „üres, tartalom nélküli”, hiszen az amerikai intézmény is Soros György érdekkörébe tartozik. Vagyis ezzel próbálják elérni, hogy látszólag megfeleljenek a magyar felsőoktatási törvénynek, miközben csak „egyetlen képzést indítottak egy faház egyik felében”. Az épületet Mészáros Lőrinc Echo Tv-je már egyenesen kulipintyónak nevezte, a két egyetem együttműködését pedig csalásnak.

A rektorhelyettes azt is kiemelte: a hatályos jogszabályokban nincs benne, hogy „kőház vagy faház, milyen campusnak vagy épületnek kell lennie”. „Aki ilyen kérdéseket állít be lényegesnek azt nyilván sem a konkrét törvény szövege nem érdekli, sem a jogállamiság eszméje. Ráadásul önállóan, egy második programot is beindítottunk New York városában, most is vannak kinn diákjaink, tanáraink” – mondta. Enyedi szerint a két programmal még túl is teljesítették a törvény által előírt feltételeket, ezért is meghökkentő, hogy egyesek arra hivatkozva próbálják lekicsinyelni a képzést „hogy nem elég pofás egy épület”.

Osztrák egyetemmé válnának

„Pedig mindezt alig néhány hónap alatt kellett létrehozni, amihez kellett az amerikaiak rugalmassága, komoly pénzbefektetés és a kollégáink munkája, akik odautaztak és rengeteget dolgoztak. És az a vége, hogy mindez a jelek szerint felesleges volt, a figyelmet pedig teljesen irreleváns részletek felé próbálják terelni. Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy mindegy, hogy milyen erőfeszítéseket teszünk, a magyar kormány eldöntötte, hogy nem írják alá a megállapodást” – jelentette ki Enyedi. Ezért érthetetlennek nevezte az a logikát, amivel Palkovics László a 168 Órának adott interjújában levezette, hogy a CEU-nak kellett volna sok mindent megtennie annak érdekében, hogy tovább tudjanak működni Budapesten. A tárcavezető szerint az amerikai helyszínt megtekintő delegáció "látott egy 80 négyzetméteres épületet, amely körül valószínűleg aznap reggel vetették el a fűmagot, meg láttak rajta egy CEU táblát".

„Már mindent megtettünk, most várjuk, hogy január 2-án elinduljon egy felülvizsgálat, de előre tudjuk, hogy nem fogunk átmenni, hiszen a maradásunk lehetőségét pont a miniszter úr és társai torpedózzák meg azáltal, hogy a korábbi ígéretekkel szembemenve nem írják alá a maradás feltételét jelentő egyezményt” – mondta. Hozzátette, a miniszter azt is rosszul tudja, hogy a Bécsbe költözés lehetőségét nemrég bejelentő CEU nem is oktathatna Ausztriában. Amerikai egyetemként ugyanis már most minden programjukat elindíthatják, és az osztrák egyetemmé válás is lehetséges lesz egy év múlva.

CEU-évzáró - az utolsó?
©

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
2700 éves feljegyzéseket találtak különös égi jelenségekről

2700 éves feljegyzéseket találtak különös égi jelenségekről

Halálos baleset az M7-esen

Halálos baleset az M7-esen

Elképesztő áron kelt el Mozart fiatalkori partitúrája

Elképesztő áron kelt el Mozart fiatalkori partitúrája

PR-katasztrófa volt a szakemberek szerint András herceg interjúja

PR-katasztrófa volt a szakemberek szerint András herceg interjúja

Simonka még törvényt is módosíttatott a saját érdekében

Simonka még törvényt is módosíttatott a saját érdekében

Nagyban ment a lopott Toyoták bontása egy budakalászi családi háznál

Nagyban ment a lopott Toyoták bontása egy budakalászi családi háznál