szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szeged-csanádi megyéspüspök korábban azzal az indokkal tiltotta le a beszélgetést, hogy a kérdések „nem aktuálisak”.

Október 25-én interjút készített Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspökkel a Magyar Hang. A lap az ügynökaktákról, illetve Orbán Viktor kormányfőhöz és Hernádi Zsolt Mol-vezérhez fűződő barátságáról is kérdezte a katolikus főpásztort, aki azonban nem sokkal később letiltotta az interjút, mondván: a feltett kérdések „nem aktuálisak”. Most a lap internetes felületén azt írja, mégis leközlik a beszélgetést.

Kiss-Rigó az interjúban arról beszél, hogy bár korábban még úgy gondolta, már a rendszerváltáskor nyilvánossá kellett volna tenni az ügynökiratokat, és állítása szerint valószínűleg hálózati beszervezésére is volt kísérlet, mára gyökeresen megváltozott a múlt feltárásával kapcsolatos véleménye. Szerinte ugyanis a téma felvetése csak zavarkeltésre jó, és csak ott lehet érdekes, ahol valamilyen ideológiai céllal használnak fel információkat.

Számomra az ügynökmúlt sosem volt kérdés. Egyébként pedig nem hinném, hogy a hívőket különösebben érdekelné az ügynökkérdés

– fogalmazott a katolikus főpásztor, hozzátéve: büszke arra, hogy az egyház hivatalos személyei közül kevesebben voltak érintettek, mint más szervezetnél.

Kiss-Rigó Lászlót tíz évvel ezelőtt vádolta meg Ungváry Krisztián történész azzal, hogy együttműködött a titkosszolgálatokkal. A püspök perelt, Ungváry állításait pedig a bíróság nem találta kellően alátámasztottnak. Ennek kapcsán a püspök 2008 februárjában a Délmagyar.hu cikke szerint még úgy vélekedett: ez az egész ügy egy tragikus kórképet nyújt a magyar társadalomról. Mint kifejtette, ennek a „keverése” azoknak az érdekeit szolgálja, akik egykor ezt a rendszert működtették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa

Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa

Májusban nyitnak a franciák

Májusban nyitnak a franciák

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes