szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték elsőfokon a csődbe ment Szeviép építőipari vállalat volt vezetőit. Ez az az ügy, amelyet mindkét oldal máshogy ítél meg: a Fidesz ezt Botka Lászlóhoz köti, az MSZP viszont a fideszes szálakra mutogat.

Nem kommentálta kedden Botka László szegedi polgármester az elsőfokú bíróság döntését a Szeviép-ügyben. A hvg.hu kérdésére annyit jegyzett meg: "semmi köze az ügyhöz."

Botka Lászlóval múlt héten készítettünk nagyinterjút - amelynek rövidebb verziója a csütörtöki HVG-ben jelenik meg, a bővebb pedig hétvégén a hvg.hu-n -, akkor kérdeztük a Szeviép-ügyről is, amelyet a Fidesz hozzá köt.

Arra, hogy „Botka udvari beszállítója”, „kedvenc cége” lenne a Szeviép, a polgármester azt mondta, a 2008-2009-es időszakban egy szerződése sem volt az önkormányzatnak a céggel. Felvetésünkre, hogy az egy konzorcium tagjaként kapott megbízást, azt felelte: harmincmilliárdból újították föl a szegedi villamoshálózatot, ebből négymilliárd körül volt az egyes villamosvonal építése, ahol egy három cégből álló konzorciumnak a Szeviép is a tagja volt, így körülbelül egymilliárd forintot kapott. Botka szerint azért sem lehet udvari beszállítóról beszélni, mert késedelmes teljesítés miatt beperelték a konzorciumot, amelynek 190 milliót vissza kellett fizetnie késedelmi kötbérként.

 

©

Az sem igaz, hogy a vádlottak padján ülők „szocik” – tette hozzá Botka. Az egyik tulajdonos a Szeviép csődje után azonnal Simicska Lajos elnöki főtanácsadója lett a Közgépnél, a másik a korábbi fideszes gazdasági alpolgármesterrel volt kapcsolatban. Ezt az érvet többször elmondták már a szocialisták, cáfolat eddig nem érkezett rá, de azért rákérdeztünk Simicska körénél, hogy igaz-e. Névtelenséget kérő forrásunk azt mondta,

a "mi köreinkből" én sosem hallottam, hogy Baranyi Simicska-tanácsadója lenne,

ezt emlékei szerint Szabó Bálint kezdte el terjeszteni - úgy, hogy Simicskának nem volt elnöki titulusa -, az MSZP pedig ezzel próbálta eltolni magától a szerinte MSZP-közeli céget. Azt mondja, a Szeviép-sztorihoz nekik sincs közük.

400 millió

MSZP-s szálként emlegetik, hogy a Szeviép egyik leányvállalatát Ujhelyi István szocialista politikus évekkel korábbi munkatársa vezette. Botka erre azt mondta,

az igaz, hogy ismertük. Amikor Ujhelyi stábjából kikerült, állást keresett, és a szakmájának megfelelően jelentkezett a Szeviép leányvállalatánál. Logisztikai végzettsége van, ilyen jellegű feladatot kellett végezni.

Az ennek a cégnek adott 400 milliónál vetődött fel a sajtóban, hogy abból visszaoszthattak az MSZP-nek. Botka azt mondja, a 400 millióból az építkezésekhez lízingelt földmunkagépek bérleti díját fizették, a pénzvisszaosztás nem igaz.

 

©

Arra, hogy számára a fideszes vonal mennyire volt ismert, azt mondta, „szoros személyi kapcsolatom nem volt ezekkel az emberekkel, nem szokott érdekelni egy tenderen győztes cég politikai pártállása. A tendereken mindig indult 4-5 jelentkező, az nyert, aki a legjobb árat mondta.”

Nem egy egyszerű csőd volt ez

Több tízezer cég ment tönkre 2008-2009-ben, ezek közül több ezer építési vállalkozás volt, a válság kitörésekor abban a szektorban dőlt be a legtöbb. Nem voltak beruházások, a bankok befejezték a finanszírozásukat, a csődközelbe jutott államok (mert a Szeviép Magyarország mellett Romániával is kapcsolatban volt) visszatartották a kifizetéseket, csak itt Szegeden, tucatnyi cég ment tönkre A Szeviép volt ezek közül legnagyobb. A cég rengeteg megbízást kapott az első Fidesz-kormánytól és a baloldali kormányoktól is – magyarázza Szeged polgármestere.

Szembesítettük Botkát azzal, hogy a Szeviépet - legalábbis az ügyészségi dokumentumok alapján - nem lehet egy kalap alá venni a többi, va álság alatt tönkrement céggel. A vádirat szerint ugyanis a vádlottak éveken át, a 2008 második felétől folyamatosan érkező fizetési felszólítások ellenére, egyfajta pénzügyi intézményként működtették a céget, a társaság jegyzett tőkéjét meghaladó nagyságú, milliárdos kölcsönöket nyújtottak, ebből 1,5 milliárd hitelt úgy helyzetek ki a cég tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint magánszemélyeknek – köztük saját maguknak -, sportszervezeteknek, hogy nem volt esély a pénz visszafizetésére vagy behajtására. Botka erre azt mondta, az ügyet részleteiben nem ismeri, ezért csak a hozzá köthető állításokra reagált.

Közpénzből kártalanítottak

Botka szerint „éveken keresztül sulykolták” azt a hazugságot, hogy a Szeviép hozzá kötődő botrány, a parlament pedig jóval az elsőfokú ítélet előtt törvényt hozott a kártalanításról. A károsultak 2,5 milliárd forintot kaptak, köztük olyan faktoráló cégek is, amelyek 10-20 százalékon vásárolták fel a követeléseket. „A többi, 10-20 ezer csődbe ment céggel mi van? Beleírják a gránitszilárdságú Alaptörvényükbe, hogy innentől kezdve ha valaki Magyarországon csődbe megy, mert nem tudja kifizetni a tartozásokat, azokat közpénzből kártalanítani kell?” Nem sajnálja tőlük a 2,5 milliárd forintot, de 10 év alatt szerinte már leírták a veszteséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Politico: Kovács Zoltánnak fogalma sincs a sajtószabadságról

Politico: Kovács Zoltánnak fogalma sincs a sajtószabadságról

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek