szerző:
hvg.hu/MTI

Mindhárom vádlott letöltendő börtönt kapott az elsőfokú eljárás végén. Sem a vádban, sem az ítélet indoklásában nincs politikai szál, de mégis politikai ügyként emlegeti a Fidesz.

Letöltendő börtönre ítélte a Szegedi Járásbíróság kedden hirdetett ítéletében a SZEVIÉP vezetőit. Az első rendű vádlottat, 5 év 2 hónap fogházra, a másodrendű vádlottat 6 év börtönre, míg a harmadrendű vádlottat 5 év 2 hónap letöltendő börtönre ítélték. Azt viszont már elutasította a bíróság, hogy a másodfokú eljárásig letartóztassák őket, ugyanis az ügyész ezt kérte a bírótól, szerinte a büntetés súlya miatt, akár el is szökhetnének a cégvezetők. A másodrendű vádlott egyébként bűnügyi felügyelet alatt áll egy másik ügy miatt, amelyben a nyomozás a mórahalmi Mini Hungary Park miatt folyik.

Bár a vád egyetlen pontban nem említett semmiféle politikai szálat, ahogy a bíró sem az ítélet indoklásában, a kormánypárti politikusok, a múltkor éppen Lázár János egy interjúban, előszeretettel emlegetik a büntető ügyet kapcsolatba hozva Botka László, szegedi szocialista polgármesterrel.

Még 2013 – ban kezdtek el nyomozni az ügyben, mivel a SZEVIÉP 2010-ben bejelentett csődeljárásában, illetve a valamivel később elindult felszámolásban szabálytalanságokat gyanítottak az alvállalkozók közül többen, akiket a SZEVIÉP az elvégzett munkájuk után nem fizetett ki. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki még 2010-ben, hogy az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszának építkezésén fizetés nélkül dolgoztak a kisvállalkozók, ekkor több tüntetést is tartottak az alvállalkozók, még a sztráda alapjának elbontását is kilátásba helyezték.

A cég a térség meghatározó építőipari vállalkozása volt, a gazdasági mutatók azonban 2008-tól romlani kezdtek, majd az esedékes tartozásait sem tudta határidőben maradéktalanul teljesíteni, 2010 áprilisában fizetésképtelenné vált, júniusban csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában csődeljárás során elrendelte a zrt. felszámolását. Több mint ötszáz hitelező jelentett be összesen 6,5 milliárd forintnyi igényt, ebből eddig csupán egymilliárd forintot elégítettek ki.

Ekkor kezdtek többen is nyomozni a hoppon maradtak közül, végül 2013-ban egyikük feljelentést tett, majd 2015-ben vádat is emeltek a cég ellen csődbűncselekmény gyanújával, a vádlottak a cégvezetők lettek.

A vádirat szerint a vádlottak éveken keresztül, 2008 második felétől már a folyamatosan érkező fizetési felszólítások ellenére "egyfajta pénzügyi intézményként működtették a céget", a társaság jegyzett tőkéjét meghaladó nagyságú, milliárdos kölcsönöket nyújtottak. Ebből 1,5 milliárd forintnyi adósságot eredményező hitelt úgy helyeztek ki a cég tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint magánszemélyeknek – köztük saját maguknak –, sportszervezeteknek, hogy a visszafizetésére vagy behajtására nem volt esély. Az ügyész hangsúlyozta, a vádlottak felelősek azért, hogy a cég anyagi nehézségei elmélyültek, és a társaság végleg fizetésképtelenné vált.

A védelem azzal érvelt, hogy a nyomozás hiányos és felületes volt, védenceik szerint éppen a kölcsönök nyújtása volt gazdaságilag a legésszerűbb. A 2007-ben és 2008-ban is nyereséggel zárt a cég, csak akkor vágtak bele fejlesztésbe, ha az nyereségesnek tűnt.

A Szegedi Járásbíróság szerint a cégvezetők bűnösök, mindhármat letöltendő börtönre ítélte, az első rendű vádlottnak azért fogházban kell letöltenie a büntetését, ha a másodfokú bíróság is helyben hagyja az ítéletet, mert az egészségi állapota megromlott. A kiszabott szabadságvesztés mértéke sem csekély, öt és hat évet szabott ki a bíró. A károsultaknak a pénzükre még várni kell.

A felszámolóbiztos még a tárgyalás előtt írásban bejelentette, hogy a három vádlottal szemben egyetemlegesen 1,1 milliárd forint polgári jogi igényt akar érvényesíteni, az ügyész azt kérte, hogy a polgári jogi igényeket a 793 millió forint meg nem térült követelés erejéig bírálja el. Korábban az állam nevében eljáró jogtanácsos pedig 2,389 milliárd forint polgári jogi igényt jelentett be a Szeviép-károsultak rendkívüli kárrendezése során 146 hitelezőnek kifizetett összegnek megfelelően. A bíró ezeknek a felszámolóbiztos igényét elutasította, az államot pedig polgárjogi útra terelte.

Bár a bíróságon a politikai szál nem merült fel, Szabó Bálint, aki a per folyamán a károsultak képviselőjeként többször is felbukkant, és többször a szegedi városvezetéssel, a szocialista párttal hozta összefüggésbe a vádlottak vezette céget. Szabó most azt jelentette be, hogy kifejezetten egy cég ellen feljelentést tesz csalás, csődbűncselekmény és pénzmosás miatt. Ez a cég, a Biztonsági Üzem Kft, amely egyike volt annak a vádban is szereplő tizenkét cégnek, amelyek számára a SZEVIÉP kölcsönöket nyújtott, a bíróság szerint ésszerűtlenül. A Kft ügyvezetője a vádban is szereplő időszakban az a férfi volt, aki jelenleg a szegedi önkormányzat működtette repülőtér vezetője.Az kevésbé érintette meg Szabót, hogy a szegedi bíróságon folyik egy büntetőper, amelyben hútlen kezeléssel vádolnak egy céget, amely szintén kapott kölcsönöket a SZEVIÉP-től. Ez a másik ügyben megvádolt cég Kecskemét sportéletében játszott fontos szerepet, ahol hosszú évek óta kormánypártiak vezetik a várost.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást