szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben a 2018-as év egyik legfontosabb eseménye volt a CEU elüldözése, ami bizonyára nem Amerika megelégedését váltotta ki, a másik oldalon az Átlátszó számítása szerint közel egymilliárd forintot költöttünk idén az amerikai kapcsolatok javítására.

A magyar kormány közel 1 milliárd forintot szórt el különböző cégeknek azért, hogy javítsa a két ország kapcsolatát, írja az Átlátszó. Ebből a legnagyobb összeget, mintegy 612 millió forintot a Magyar Foundation of North America alapítvány kapta meg, a Connie Mack és a Századvég Politikai Iskola konzorciumának 254,7 millió forintot, a BSI Public Affairs-nek az Átlátszó becslése szerint 78 millió forintot osztott ki kampánycélra az idén a kormány.

Mintegy 11 millió forintjába került az adófizetőknek továbbá, amikor Steve Bannon és Milo Yiannopoulos Magyarországon járt előadást tartani Schmidt Mária alapítványának a meghívására. Az eseményre amúgy be sem engedték a kritikus sajtót. Mindkét előadó az amerikai alt-righ jeles képviselője, Bannon Trump kampányfőnöke, főtanácsadója is volt, illetve nemrég azt is bejelentette, hogy a Fideszt is támogatja az EP-kampányban.

Mindezek közben a magyar kormány 2018 vége előtt elüldözte a CEU-t Budapestről - a Washington Post minderről azt írta, csúfos kudarcot szenvedett Orbánékkal - ahogy a portál pontosan fogalmazott, egy 10 milliós ország autokrata vezetőjével - szemben David B. Cornstein nyáron kinevezett amerikai nagykövet, és ezáltal a Trump-vezetés. Cornstein ugyanis előzékenyen, a magyar kormány jóindulatában bízva tárgyalt a CEU-ügyről. De rosszul tette, hiszen a kormány nem engedett, az egyetem pedig végül Bécsbe költözött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Bannon Londonban is védte Orbánt és Salvinit – nem volt népszerű

Hazájuk szuverenitását védelmező államférfiaknak nevezte Orbán Viktort és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettest Steve Bannon, az amerikai alt right mozgalom egyik meghatározó alakja. Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója nem volt túl népszerű a hallgatóság körében.

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen

Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen