szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folytatódott a túlóratörvény miatti ellenzéki tiltakozás: most az esztergomi Suzuki-gyárat vették célba. Állami cégeknél már érdeklődtek a 400 órás túlórakeretről, magáncégnél azonban eddig nem jártak. Miután a vezetés nem tárgyalt velük, azt ígérték, visszatérnek.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Továbbra is a "rabszolgatörvény" miatt tiltakozik az ellenzék, a hétfői napot is erre fűzték fel. Az első tavaszi ülésnapra két forgatókönyvvel készültek, az akciót Orbán jelenlététől tették függővé. Miután Orbán már ma reggel elutazott Izraelbe - egy eredetileg V4-esre tervezett találkozóra Benjamin Netanjahuval -, így a B-tervet valósították meg az ellenzéki képviselők.

Beültek a terembe, de most rendbontás helyett sorra kivonultak a frakciók a napirend előtti felszólalások helyett. Több ellenzéki is úgy vélte, "Orbán megfutamodott" előlük, azt pedig nem akarták végighallgatni, mit ad elő a Fidesz a családvédelmi akciótervről. Ők ugyanis a túlóratörvényről akarnak még mindig beszélni.

 

©

Irány Esztergom!

A kora délutáni sajtótájékoztatón jelentették be, hogy közösen, egy konvojban mennek Esztergomba, a Suzuki-gyárba, ahonnan kirúgtak egy 14 éve ott dolgozó munkást, aki szakszervezetet akart létrehozni.

 

Több képviselő - köztük Tóth Bertalan és Gréczy Zsolt - is arra utalt, a gyárban be akarják vezetni a 400 órás túlórakeretet, azonban ezt a cég a hvg.hu-nak küldött válaszában cáfolta, a kommunikációs igazgató azt közölte, a 250 órás keretet sem használták ki, és jelenleg is a béremelésről tárgyalnak - szakszervezet híján - az üzemi tanáccsal.

Az ellenzéki képviselők a Kunigunda útján találkoztak, Tordai Bence párbeszédes politikus viccesen annyit mondott, ott már úgyis szeretik őket, illetve ott van elég hely, hogy bevárják egymást, valójában azonban azért találkoztak ott, hogy több képviselő ismét be tudjon menni az MTVA székházba.

 

©

Hadházy Ákos független képviselő utána azt mondta, Papp Dániellel akartak beszélni, de erre megint nem volt lehetőségük. Arra mindenesetre szerintük jó volt az akció, hogy így a köztévének kínosabb lesz nem tudósítani a hétfői akciójukról.

 

Esztergomban nem jártak sikerrel: a gyár külső területére ugyan bejutottak - átlépve a kihúzott láncot -, azonban a vezetéssel nem tudtak tárgyalni: a cég kommunikációs igazgatója azzal az ajánlattal érkezett, hogy két képviselőt fogad a vezetés, az ellenzék részéről azonban öten akartak bemenni, hogy minden ellenzéki frakció képviseltesse magát.

 

©

Ezt a cégvezetés a kommunikációs igazgatón keresztül visszautasította, így senki sem mehetett be. Az ellenzéki képviselők ezt felháborítónak tartották, ahogy azt is, hogy kirúgtak egy embert, illetve megakadályozták a szakszervezet létrehozását. Azt ígérték, később még visszamennek, illetve felszólították a kormányt, vizsgálja felül a stratégiai megállapodást a céggel. Az ellenzék egyébként több állami cégnél járt már a túlóratörvény miatt, de olyan még nem fordult elő, hogy egy magáncég vezetésével akartak volna tárgyalni. Percről percre tudósítottunk az eseményekről, azt itt találja.

 

Úgy tudjuk, a keddi parlamenti ülésre bemennek, napirend előtt is felszólalnak, vezérszónokot is adnak a törvényjavaslatok vitáihoz, azonban tudomásunk szerint az általuk "rabszolgatörvénynek" nevezett túlóratörvényről akarnak majd beszélni. Úgy tudjuk, a mára tervezett, Orbánnak szánt meglepetést is elsütik majd, mikor a miniszterelnök bemegy az ülésterembe.

Nem indult jól a nap

A december 10-i ülésen síppal és bekiabálással tiltakozó ellenzéki képviselők közül öt szocialista büntetését hagyta jóvá az Országgyűlés Mentelmi bizottsága - Kövér László házelnök egyhavi tiszteletdíj, azaz valamivel több, mint fél millió forint megvonását javasolta -, ám Bangóné Borbély Ildikó és Kunhalmi Ágnes egy helyesírási hibás papírlapot vitt magával, a belefojtani szó nem stimmelt, így a napot nem sikerült jól indítaniuk.

©

Ezzel egyébként arra emlékeztettek, hogy a túlóratörvény vitájában a levezető elnök egyik éjjel megvonta tőlük a szót. Kunhalmi a bakiról később azt mondta, hibázott ,de csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

A Mentelmi bizottság megállapította azt is, hogy nem sérült az MTVA-ból erőszakkal eltávolított országgyűlési képviselők mentelmi joga, így ők már csak magánvádas eljárásban fordulhatnak a bírósághoz. Az ügyészség is elutasította korábban a feljelentésüket, az MTVA által tetteket viszont befogadta.

Kell nekik a túlóratörvény

Az ellenzéket a túlóratörvény elleni tiltakozás kovácsolta össze decemberben, és bár a februári közvélemény-kutatási adatokon az látszik, a téma már kezd lecsengeni, a Fidesz támogatottsága ugyanis stagnál, az ellenzék nem farolhat ki a téma mögül, ez legitimálja ugyanis a baloldal és a Jobbik együttműködését.

Elég erős az ellenszél, legutóbb az évértékelőn Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen náci-szocialista koalícióról beszélt, de Gulyás Gergely miniszter is azt mondta, a baloldal az antiszemitizmust és a rasszizmust legitimálja az együttműködéssel. A Jobbikról pedig sorra kerülnek elő a kínosabbnál kínosabb felvételek.

A Political Capital vezető elemzője, Hunyadi Bulcsú korábban azt mondta, a Jobbik és a baloldal narratívája az Orbán-elleni összefogáskényszerről akkor áll meg, ha napirenden tudják tartani a túlóratörvényt, azt, hogy „a Fidesz munkavállalók érdekeit sértő törvényt fogad el és a cégek érdekeit szolgálja, autoriter rendszert építve senki véleményét nem veszi figyelembe.”

Ha viszont változik a közbeszéd témája, és az évértékelőn bejelentett hétpontos akcióterv kerül a középpontba, az ellen már nem lesz elég erős az ellenzék érve a Fidesz legyőzéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Örömlányok tüntetnek Németországban a koronavírus-korlátozások ellen

Örömlányok tüntetnek Németországban a koronavírus-korlátozások ellen

Verstappené a 70. évfordulós silverstone-i nagydíj

Verstappené a 70. évfordulós silverstone-i nagydíj

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt