szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kunetz Zsombor szerint súlyos problémák vannak a mentésirányítással, a fő gondot pedig az jelenti, hogy a mentőszolgálat vezetése a "mindenhez mindig mentőt" szemléletet képviseli.

Fél óra alatt ért ki egy mentőegység a Nyugati téri aluljáróban kedden délután összeesett fiatalemberhez, holott a helyszín gyalog is pár percre van csak a Markó utcai Központi Mentőállomástól – írja egy Facebookon megjelent poszt alapján Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, oxiológus a 444.hu-n megjelent cikkében.

A fiatalember délután 5 körül lett rosszul, többször görcsrohamai voltak, hányt is, majd eszméletét vesztette, és bár a mentőket már 17.04-kor értesítették, a járókelők tették előbb stabil oldalfekvésbe a beteget, majd kezdték meg az újraélesztését is a mentők telefonos utasításai szerint. Az első mentőegység csak 17.29-kor ért a beteghez és vette át az újraélesztést.

Kunetz azt írja, utánakérdezett az esetnek, amelyben a leírása szerint a mentésirányítók hibáztak. Leírása szerint bár már 17.04-kor hívták a mentőket a fiúhoz, az első mentőegységet csak 17.15-kor riasztották a beteghez az irányítók, ez az egység pedig ekkor a János-kórháznál volt, ráadásul bár a beteg közben folyamatosan egyre rosszabbul lett – amiről a járókelők folyamatosan értesítették a mentésirányítást – a helyszínre irányított egység csak alapszintű újraélesztésre volt képes. Ez az egység ért ki a helyszínre 17.29-kor.

Eközben egy emelt szintű újraélesztésre képes mentőtiszti kocsi épp 17.15-kor ért vissza a Markó utcai mentőállomásra, nekik pedig még az ebédidőt is engedélyezte ekkor az irányítás. Őket végül akkor küldték ki a helyszínre, amikor a Nyugati aluljáróból két lány gyalog elment a Markó utcába mentőt kérni, az egység végül 17.32-kor érkezett ki a helyszínre és vette át a fiatalember újraélesztését.

Kunetz azt írja, az nem a mentősökön múlik, hogy mikor érnek ki a helyszínre, mert ha nem kapnak időben riasztást, nem is tudnak arról, hogy hova kellene menniük. "De az még jobban láthatóvá válik az esetből, hogy nagyon komoly rendszerhibákkal küzd a mentőszolgálat, és ha erre a rossz rendszerre még emberi hibák is rakódnak, akkor kész a baj" – írja. Szerinte az adott esetben a mentésirányítók a görcsrohamok miatt epilepsziás betegként kezelték a rosszul lett fiatalembert, holott már az elején végig kellett volna gondolniuk, hogy a görcsrohamok keringésleállást is jelezhetnek.

Mindemellett szerinte alapvető vezetői hibák bénítják a mentőszolgálat működését, mert

a politikai megfeleléskényszerben dolgozó vezetők olyan irányba vitték szervezetet, hogy gyakorlatilag alig szűrik a bejelentéseket, automatikusan mindhez mentőt küldenek. Éppen ezért Budapesten kezelhetetlen mennyiségű a mentők feladata, ehhez képest olyan szinten alacsony a bevethető mentőerő, hogy rendszeresen vidékről szerveznek át mentőegységeket.

Mindezek ellenére így is sokszor súlyos tíz perceket kell várni a mentőkre, és Budapesten és vidéken is teljesen természetessé vált a kocsihiány. A fő probléma szerinte viszont az, hogy alig van némi szűrés a feladatok között, gyakran a magas kompetenciájú mentőegységek is olyan feladatokat végeznek, amelyek jóval alacsonyabb képzettséget igényelnének, ezek a feladatok feleslegesen kötik le ezeket az egységeket, és az itt dolgozók is elvesztik a motiváltságukat.

Hozzáteszi, a mentésirányító van a legnehezebb helyzetben, mert a döntését semmilyen rendszer nem védi.

A mentőszolgálat vezetése politikai célokat szolgál azzal, hogy a szakmaiság helyett a mindenhez mindig mentőt szemléletet képviseli. Így az irányítónak a nincsből is mentőt kellene küldenie a beszakadt körömhöz is, nehogy valami sajtóbotrány legyen. Így viszont nehéz felelősen gazdálkodni a rendelkezésre álló mentőerőkkel

– írja Kunetz, aki szerint azonnal távoznia kellene a mentésirányítónak, az orvosigazgatónak, és a főigazgatónak is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!