szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

És a Debreceni Gyermekklinikán is, pedig mindkét intézmény 20-20 ágyat kapott az "Ágyat az anyukáknak" akciót elindító Orosvári Zsolttól még januárban. A kórházak semmilyen megkeresésre nem reagálnak, így egyelőre rejtély, hogy ha már átvették, miért nem engedik használni a szülőknek az ágyakat.

"Talán ők alszanak rajta, vagy mi a bánat??" – írta egy felháborodott anyuka hétfőn a Facebookon, miután kiderült, hogy a mai napig a földön vagy székeken ülve alszanak az édesanyák a budapesti Heim Pál kórházban és a Debreceni Gyermekklinikán. Annak ellenére, hogy januárban mindkét intézmény kapott 20-20 ágyat Orosvári Zsolttól, a családapától, aki novemberben magánszemélyként indított gyűjtést azért, hogy a beteg gyerekeik mellett maradó szülők emberi körülmények között tölthessék az éjszakát.

Orosvári Zsolt hétfőn a Facebook-oldalán kért segítséget, mert a két kórház egyáltalán nem reagált a megkereséseire. A bejegyzéséhez rövid idő alatt több tucat dühös hozzászólás érkezett – sok közülük olyan anyukáktól, akik a két intézmény valamelyikében az elmúlt napokban is s földön vagy székeken voltak kénytelenek kucorogni éjjel a gyermekeik mellett.

Orosvári Zsolt a hvg.hu-nak kedden azt mondta: már február elején levélben szólította fel mindkét kórházat, hogy vagy adják vissza az ágyakat, vagy adják át azokat végre az bent éjszakázó anyukáknak, de egyik intézmény sem válaszolt a levelére. Tovább azonban, azt mondta, nem vár: nemsokára személyesen megy el mindkét kórházba, hogy végére járjon a dolognak.

A felháborodott szülők némelyike egyébként a Heim Pál kórház Facebook-oldalára is kiposztolta Orosvári Zsolt kérdését/segélykérését, de ott sem reagált rá az egyébként néhány óránként posztoló intézmény.

©

Szerkesztőségünk szintén levélben próbálta megtudni a Heim Pál kórháztól és a Debreceni Gyermekklinikától, hogy miért nem használhatják a szülők a januárban átadott ágyakat, egyelőre nem kaptunk választ, de amint reagálnak, frissítjük a cikket.

Orosvári Zsolt „Ágyat az anyukáknak” akciójáról legutóbb február elején írtunk, a civil felajánlásokból összegyűlt közel 5 millió forintból a férfi addigra már több mint 300 ágyat osztott szét az ország 30 gyerekkórházának.

A férfi Facebook-oldalán néhány, gyermekével a Heim Pál kórházban tartózkodó szülő arról is írt, hogy egy az ágy alól kihúzható, alvásra alkalmatlan szivacsért 4500 forintot kértek tőlük éjszakánként, pedig Székely László ombudsman egy decemberi állásfoglalásában figyelmeztetett, hogy nem lehet pénzt kérni azért, hogy a szülő bent maradhasson a kórházban a gyerekével.

Az alapvető jogok biztosa akkor felkérte az emberi erőforrások miniszterét is, hogy alkossa meg a hozzátartozók kórházi benntartózkodását biztosító részletes szabályokat. Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága épp a héten jelezte, hogy egyetért a megállapításokkal, és felkérte az Egészségügyi Szakmai Kollégium Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Tagozatát a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„A legjobb sör ott van, ahová a papok járnak inni”

„A legjobb sör ott van, ahová a papok járnak inni”

Mérő László: "Orbán Viktor meg fog bukni 2022-ben, például az Index miatt"

Mérő László: "Orbán Viktor meg fog bukni 2022-ben, például az Index miatt"

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni