szerző:
hvg.hu

A munka ünnepe mellett az EU-csatlakozás 15 éves évfordulóját is ünnepeltük szerdán, kevesebb mint egy hónappal az európai parlamenti választások előtt. Valamennyi ellenzéki párt tartott megmozdulást, Orbán Viktor pedig Varsóba utazott, hogy a Magyarországgal egyszerre csatlakozott uniós tagállamok vezetőivel tárgyaljon.

Napi program:

  • Az MSZP és a Párbeszéd szokás szerint a városligeti nagyréten tartotta meg amajálisát Tóth Bertalannal és Karácsony Gergellyel.
  • A DK is a Városligetben bulizott.
  • A Jobbik a Hajógyári-szigeten tartott rendezvényt Puzsér Róberttel együtt.
  • Az LMP Pécsen rendezett majálist.
  • A szakszervezetek a Kodály köröndről a Városligetbe vonultak.
  • A Momentum "Európamenetet" tartott a Szabadság térről a Kodály köröndre.
  • A Fidesz, Orbán távollétében, nem szervezett központi rendezvényt.
  • Budapest belvárosában a Nagy Futam szórakoztatta a nagyközönséget.
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Május 1-je még tart, de

a május 1-jei percről percre tudósításunknak itt vége.

Holnap május 2-a lesz. Munkanap. De ma még a munka ünnepe van.

Fekete-Győr: Orbán országa egy elnéptelenedett puszta

A Momentum elnöke visszaemlékezett a 15 évvel ezelőtti eseményekre.

„A szüleimmel és a húgommal vagyok, ő kisebb, fogom a kezét, valamin épp poénkodunk. Odaérünk az EU-s csatlakozás alkalmából felállított sátrakhoz. Mindegyik sátor valamelyik EU-s országot jelképezi. Látom apámat, aki arról beszél édesanyámmal, hogy milyen jó lesz: a gyerekeknek kinyílik majd a világ. Lelkesnek, reménytelinek látom az arcát.”

Milliók hitték, hogy ezzel a lépéssel most mindannyian nyerhetünk – mondta, majd a jelenre ugrott. Ha ma körbe nézünk az országban és az akkori reményeinket, várakozásainkat felidézzük, akkor azt hiszem, bátran kijelenthetjük: nem minden alakult terv szerint. Nem lett itt sem nyugati jólét, sem nyugati bérek, sem korszerű egészségügy, sem világszínvonalú oktatás, sem tiszta politika.

Feltette a kérdéseket: mik az okok, ki a felelősök és mit kezdünk ezzel a helyzettel? Sokan korszerű egészségügyről, jobb oktatásról, magasabb életszínvonalról álmodtak. Nem jött el. „Persze azért nincs okunk a panaszra, ezek helyett a mindennapi vágyak helyett, a felcsútiaknak jutott kisvasút, a pusztaszabolcsiaknak honfoglaló mini gejzír, a bajaiaknak semmibe néző kilátó, a hatvaniaknak pedig biciklis kalandpark - igaz, utóbbit tavaly csak négyen használták, de még alig telt el négy év az átadás óta, szóval aggodalomra semmi okunk” – mondta. Nem minden alakult úgy, ahogy azt mi, a szüleink és nagyszüleink akkoriban elképzeltük.

Nem jött el a Kánaán. Nem élünk addig, mint az osztrákok. Nem olyan jók az iskoláink, mint a finneknek. És nincsenek olyan fizetéseink, mint a hollandoknak.

©

A kivándorlás szerinte azt jelenti, hogy „Magyarország elveszít egy generációt, tehetségeket, munkavállalókat, adófizetőket, anyákat és apákat, születendő gyerekeket és unokákat.”

Orbán Viktor Magyarországa lassan egy elnéptelenedett pusztává válik, közepén egy Állítsuk meg a bevándorlást táblával – mondta.

Szerinte az EU-s csatlakozás igazi győztesei nem a magyar nép, hanem „M. Lőrinc, R. Antal, T. István, H. Árpád, és a bűnbanda feje: O. Viktor.” Fekete-Győr azt mondta, az EU-csatlakozás legnagyobb nyertese „a leggazdagabb magyar: maga Orbán Viktor. Ne legyen kétségünk, az ő számláikat mi álltuk. Minden egyes magyar az elmúlt 15 évben kapott 1,2 millió forintot. Azt a pénzt, amit sokaknak adtak, kevesek vitték haza.”

Ez a pénz pedig hiányzik a kórházakból, a gazdaságból és az iskolákból.

A Momentumnál ők azt akarják, hogy az EU-s pénzeket csak három dologra lehessen költeni Magyarországon: kórház, iskola, munkahely.

Ha így teszünk, nagyot lépünk afelé, hogy 15 év múlva ne ugyanez a dal legyen. Hogy ne egy fiatal politikust kelljen hallgatnotok arról már megint, hogy mi ment félre. Hogy ne azon kelljen keseregnünk, hogy már megint ellopták. Hogy már ő is elutazott. Hogy még mindig kint él.

Május 26-a szerinte egy sorsdöntő választás napja, „választ kapunk arra a kérdésre, hogy Magyarország legszebb napjai még előttünk, vagy már mögöttünk állnak.”

Európai támogatás

Felszólalt az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) pártcsaládból két politikus is, ide tartozik a Momentum is.

  • Emma Bonino, római szenátor és volt olasz külügyminiszter és
  • Luis Garicano, ALDE alelnök, a Ciudadanos listavezetője.

Ők beszéltek, Garicano azt mondta, volt a CEU-n is, megdöbbent, hogy a XXI. századi Európában arra kényszerítettek egy egyetemet, hogy elhagyja Magyarországot. Ezt meg kell állítani, mondta. „Ez nem összeegyeztethető az európai értékekkel.” Tudják, mit csinálnak, hogyan működnek a populisták; veszélyesek, mert nincsen víziójuk, pusztán jelszavuk. De az ALDE-nak és a liberálisoknak van jövőképük, több Európát akarnak.

Orbánnak mennie kell.

Luis Garicano, ALDE alelnök, a Ciudadanos listavezetője
©
Emma Bonino, római szenátor és volt olasz külügyminiszter
©

Bonino arról beszélt, örül, hogy itt lehet. Mindenki felelőssége, hogy részt vegyen a politikában, mert csak így lehet rá hatással. „Nekünk, magyaroknak, lengyeleknek és olaszoknak többet kell tennünk, mint bármely más európai ország polgárainak, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy Európát meg kell védeni az autokratáktól.”

Ha az autokráciáról szeretne olvasni ezen a szép, napsütéses május 1-jén:

Kis János: Jön az autokrácia teljes kiépítése

Cseh Katalin: Arról dönthetünk, hogy több Orbánt, vagy több Európát szeretnénk

A Momentum EP-listavezetője is azzal kezdett, 15 éve csatlakoztunk az EU-hoz. „Akkor úgy tűnt, hogy hosszú évtizedek elnyomása, viszontagsága után megérkeztünk oda, ahova mindig is tartoztunk: a boldog, békés, fejlődő nyugati államok közösségébe.”

15 éve naiv volt, elhitte a politikusoknak, hogy hamarosan utolérjük Európát. „Elhittem, hogy az fog előrejutni, aki szorgalmas és tehetséges – nem az, aki lojális a hatalomhoz. Elhittem, hogy soha nem fogják már megtiporni a magyar emberek jogait – mert Európa részeként ez nem fordulhat elő Magyarországgal. Elhittem, hogy most már mindig szabadok leszünk.” De ellopták ezt az álmot az Európáról. „Ellopták ezt az álmot, ahogy elloptak már oly sok mindent: a jogállamot, az alkotmányt, a szabad sajtót. A szabadságot.”

Ellopták az európai jövőt, amikor kórházak és iskolák helyett Tiborcz Istvánok és Orbán Ráhelek gazdagodtak az EU-s támogatásokból.

©

Csalódott Cseh, amikor az EU mindezt tétlenül nézte, „Brüsszelben is pontosan látták azt, hogy a tőlük kapott pénzekből épített magának lojális baráti kört Orbán Viktor – ahelyett, hogy arra költené, amire valóban adják: arra, hogy jobban éljen minden magyar ember. Pontosan látták - és majdnem egy évtizedig azt mondták, hogy ez nem az ő dolguk. Ez nem volt az ő dolguk, ahogyan az sem, amikor Orbánt követve sorra lépnek le országok az európai útról. Európa lassú volt, kivárt, kerülte a konfliktust, nem akart balhét. Kerülte a konfliktust, és nézte, ahogy egyre erősödnek az Orbán-féle populisták Európa-szerte. Tétlenül nézték, ahogy belülről kezdik tönkretenni Európát.”

Most a választás tétje Európa egysége. Most arról dönthetünk, hogy több Orbánt, vagy több Európát szeretnénk – mondta Cseh.

Szerinte az EP-választás arról fog szólni, hogy hogy az Európa-ellenesek, az Orbánok, a Kaczynskik, a Salvinik legyőzik-e az Európa-pártiakat. Cseh törődő, haladó, okos, büszke és tisztességes Európát szeretne, nem nyaralni megy ki.

meg fogom szervezni az európai ellenállást a magyar képviselőkből, a DK-tól a Jobbikig, hogy, még ha más pártcsaládban is ülünk, egységesen szavazzunk a magyar jogállamiság kérdéseiben.

Feltette a kérdést, hol vannak az uniós pénzek. „Orbánnál? Visszavesszük tőle?” Beszédét azzal zárta, a jövőnk Európában van.

Szél Bernadett: Nekünk nem Putyin, nem Erdogan a példaképünk

Ünnepelni jöttünk össze, örömünk indokolt – kezdte Szél. Ugyanis Magyarországnak az EU-ban a helye.

Boldog uniós születésnapot, Magyarország.

©

Az EU-tagság szerinte nemcsak jogokat, hanem kötelezettségeket is jelent. Az EU nem zsák, amiből pénzt lehet kimarkolni, ráadásul Magyarország példa lett, rossz példa, hogyan bontották le a jogállamot. De Magyarországnak nyugatra kell tekintenie, ott a helyünk.

Nekünk nem Putyin, nem Erdogan a példaképünk.

Arról is beszélt, van élet az orbáni modellen túl, sőt, az igazi élet ott kezdődik igazán. Szél ma még ünnepel, de holnaptól dolgozik, harcol, ugyanis sok még a feladat, mondta. Meg kell védeni a közösséget, harcolni kell a korrupció ellen, az oktatás és az egészségügy mellett.

Balázs Péter: Az EU nem pénzkiadó automata

Mármint nem a köröndnél, hanem a Hősök terénél 15 éve, április 30-án, nagy volt az eufória. „De az élet ment tovább, csak épp mi benn voltunk az EU-ban.”

15 éve nemzeti egység volt, de mára az euróövezeti tagsághoz közünk sincs. De most Balázs feltette a kérdést: „ezt akartuk, ide akartunk eljutni? Valószínűleg nem.” Szerinte minden nap meg kellene erősíteni, ide tartozunk, itt is akarunk maradni. Az EU nem pénzkiadó automata, hanem értékközösség, amitől messze vagyunk.

©

Magyarország elfordult Európától, Magyarországtól pedig százezrek fordultak el. Hozzuk haza Európát, és akkor talán azok is hazajönnek, akik elmentek.

Balázs Péter korábban a hvg.hu-nak azt mondta:

hazánkat ma nem vennék fel az Európai Unióba.

Ugyanakkor – hiába tudja elképzelni Orbánról, hogy szándékában állhat kivezetni hazának az EU-ból – úgy véli, a közösségen belül a helyünk, a magyarok elsöprő többsége EU-párti. „Sokkal többet jósolok, mint pusztán újabb 15 év. Magyarországnak egy erős európai foglalatban van a helye, az EU-nak nincs alternatívája.”

Mécs Imre is a Momentumnál

Az 1956-os forradalomban előbb halálra, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt politikus (aki 1963-ban szabadult) a rendszerváltás egyik kiemelkedő alakja, SZDSZ-alapító, 1990 és 2010 között (két kisebb megszakítással) országgyűlési képviselő (1990–2006 SZDSZ, 2006–2010 MSZP).

©

A most 85 éves Mécs Imre is a Momentum Európamenetén van. Fia, Mécs János Momentum-politikus.

Európa! Európa! Ezt skandálja 500 ember

©

Sztrájkot hirdetett a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke bejelentette a Városligetben: május 29-re ágazati sztrájkot hirdetnek.

Részletek itt.

Megjelent egy kormánypárti troll

A Momentum meneténél is megjelent a Vadhajtások trollja, most a párt EP-listavezetőjét, Cseh Katalint próbálta provokálni, amit egy „interjú” formájába csomagolt. Egyik sem sikerült – sem a provokáció, sem a csomagolás.

1 2 3 4 5 6


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ignatieff: A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten

Ignatieff: A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten

Az új olasz kormány már engedi, hogy kikössenek a menekülteket szállító hajók

Az új olasz kormány már engedi, hogy kikössenek a menekülteket szállító hajók

Vancouverben nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek

Vancouverben nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Irán tagadja, hogy ő áll a szaúdi dróntámadások mögött

Irán tagadja, hogy ő áll a szaúdi dróntámadások mögött

Orbán rájött: fegyvervásárlással elkerülheti, hogy számonkérjék a jogállam lebontása miatt

Orbán rájött: fegyvervásárlással elkerülheti, hogy számonkérjék a jogállam lebontása miatt