szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A népjóléti bizottságban kaszálták el a javaslatot, A Város Mindenkié civil szervezet szót sem kapott.

Leszavazta a fideszes többség a parlament népjóléti bizottságában azt az ellenzéki törvényjavaslatot, amelyet A Város Mindenkié csoport (AVM) és az Utcajogász Egyesület dolgozott ki, és amely megtiltaná, hogy kisgyermekes családokat elhelyezés nélkül lakoltassanak ki.

kilakoltatási moratórium április 30-án járt le, ezután az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Párbeszéd független országgyűlési képviselőkkel rendkívüli ülést kezdeményezett, ahol tárgyalták volna a javaslatot, és bár Kövér László házelnöknek össze kellett hívni a rendkívüli ülést, a fideszes képviselők nem mentek el, ezért az ülés határozatképtelen lett.

Most az ellenzéki javaslatot a Népjóléti Bizottságban tárgyalták volna, és bár a KDNP-s Nacsa Lőrinc korábban azt mondta, hogy látniuk kell a konkrét javaslatot, csak akkor tudnak erről dönteni, mosta fideszes képviselők leszavazták a javaslatot, így nem kerülhet az Országgyűlés elé.

Az ülésen egyébként nem kaptak szót az AVM aktivistái, sőt, Szabó Tímea az ülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Selmeczi Gabriella azzal utasította el az AVM felszólalását, hogy a szakmai szervezet hozzászólása a vitához csak hátráltatta volna annak szakmaiságát.

Misetics Bálint az AVM képviseletében a sajtótájékoztatón elmondta: sajnálatos, hogy nem kaptak lehetőséget arra, hogy olyan családokkal együtt vegyenek részt az ülésen, akik érintettként beszélhettek volna a képviselőknek a kilakoltatásokról.

Szél Bernadett azt mondta, sokadszorra viszik bizottság elé a kérdést, de a fideszesek zsinórban leszavazzák azt, holott az ülésen a fideszesek azzal is kritizálták a javaslatot, hogy miért csak a gyerekesekre vonatkozik. Szél szerint nem mérlegelték, hogy mi van a javaslatban, csak azt, hogy ki adta be, és eszerint döntöttek.

Csárdi Antal szerint gyakorlatilag indoklás nélkül utasították el a javaslatot, ezzel pedig a népjóléti bizottság elvesztette a népjóléti jelzőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!