szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hajó gyorsabban átért, mint ahogy azzal számoltak.

Cikkünk frissül

A Clark Ádám úszódaru mozgása miatt időszakosan lezárták az Árpád illetve a Margit hidat. A Terrorelhárítási Központ munkatársa azt mondta, az Árpád hidat 3-4 között zárják le részlegesen, amíg a hajó átér alatta, de Az úszódaru gyorsabban ment, mint ahogy arra számítani lehetett, mire a TEK sajtótájékoztatója véget ért, már oda is ért a Clark Ádám a Margit hídhoz, és problémamentesen át is ment alatta.

©

Az Árpád híd alatt fél három, a Margit híd alatt háromnegyed 3 körül ment át az úszódaru, problémamentesen. A zárásokat feloldották.

A Duna vízállása még mindig nagyon magas, ezért a Clark Ádám úszódaru magától nem tudott átmenni a hidak alatt, így a Katasztrófavédelem Szent Flórián hajója vezette. Sokat számolták, hogyan lehet átvinni az úszódarut, mikor kiderült, hogy a hajó átfér, megadták az engedélyt a mozgására.

Azt nem tudni, hogy mikor kezdődik a Hableány kiemelése. Biztos, ami biztos alapon úszik most fel a Margit hídhoz az úszódaru, hogy egy esetleges későbbi magas vízállás ne akadályozza meg a mozgást.

Kiköt, és amint tud, munkába áll

- hangzott el a TEK sajtótájékoztatóján.

A kiemelést most készítik elő

A Hableány kiemelését még készítik elő, a Műszaki Egyetem mérnökei négy heveder átvezetését tartották indokoltnak, a hajó legelején, legvégén és közepénz, a gépház alatt.

Arra kell a legjobban figyelni, fenyeget annak a veszélye, hogy a hajó eltörik. Vékony hevedereket már áthúztak a hajó alatt, a vastagabb kötelet még át kell vezetni ahhoz, hogy ki lehessen emelni.

Több mint 100 méter drótkötelet kell átrángatni a hajó alatt.

A búvárok igyekeznek a kötési rendszert kialakítani, ezt a munkát magyar búvárok végzik, mert ehhez speciális képesítés kell. A dél-koreai mentők az ablakokat zárhatják majd le. A kiemelés előkészítésénél vannak kritikus pontok, a hajó ugyani padozaton fekszik, nem tisztázott, hogy kő, homok vagy sóder van alatta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő

WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő

Volt pozitív hatása is a világjárványnak: elcsendesültek az óceánok

Volt pozitív hatása is a világjárványnak: elcsendesültek az óceánok

A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen

A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen