szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy oldalon volt a vádhatóság és a védelem, a bíróság pedig úgy döntött, nem lehet kiadni a volt macedón miniszterelnököt egy olyan országnak, ahonnan elmenekült.

A Fővárosi Főügyészség készített beadványt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatási ügyében, amelyről csütörtökön döntött a Fővárosi Törvényszék.

Az ügyészség álláspontja helyben nem volt ismert, mert a bíróság zárt tárgyalást rendelt el Gruevszki ügyvédjének kérésére, így megkérdeztük írásban a Fővárosi Főügyészséget, mit javasoltak. A hvg.hu-nak azt írták,

az indítvány arra irányult, hogy a bíróság állapítsa meg, a kiadatás feltételei nem állnak fenn.

Ennek indoka, hogy a terhelt korábban menedékjogot kapott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól,

emiatt a nemzeti bűnügyi együttműködési törvény szerint nem adható ki olyan államnak, amelyből elmenekült, csak olyannak, amely biztonságos harmadik országnak minősül.

A menekültstátusz elismerése az ügyészségtől független, és az az ügyészséget is köti. A bíróság ugyanezen indokok alapján az indítvánnyal egyező végzést hozott – írta válaszában az ügyészség. Az ügyész helyben tudomásul vette a bíróság döntését. Részletes cikkünk itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"

Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt