szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Törvényszéken tárgyalták Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatási tárgyalását, a bíróság szerint a kiadatás feltételei nem állnak fenn Gruevszki menekültstátusza miatt. A szökött politikus nem volt hajlandó szóba állni a sajtóval.

A csütörtök reggel kezdődő tárgyaláson megjelent a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki is, napszemüvegben és baseball sapkában, amit nem vett le a teremben sem. Nem járult hozzá, hogy róla képfelvétel készüljön. Csuklóját öltönyével takarja, azon a tárgyalás kezdetén egy bőr szíjat lehetett látni. Civil ruhás férfiak ültek mellette a tárgyaláson, nem derült ki, hogy ők kik (csak később, hogy rendőrök). Gruevszki a tárgyalóterembe tartva nem válaszolt újságírók kérdéseire. A tárgyaláson a bíró szavait egy tolmács fordította számára.

©

A védelem azt kérte, hogy a sajtót zárják ki a tárgyalásról, mert érzékeny információk is elhangozhatnak, az ügyész sem ellenezte ezt. A bíróság zárt tárgyalást rendelt el, ám közölték, a határozatot nyilvánosan hirdetik ki. Nikola Gruevszkit a 11. kerületi kapitányság állította elő, ez még kiderült a tárgyaláson.

A tárgyalás 10 órakor kezdődött, Gruevszki 11 óra előtt nem sokkal jött ki a teremből, majd 11.13-kor visszaengedték a sajtót a tárgyalásra az ítélethirdetésre.

Az ítélet:

a kiadatás feltételei a nemzetközi elfogatóparancs és a macedónok kiadatási kérelem vonatkozásában nem állnak fenn.

Vagyis Nikola Gruevszki őrizete megszűnt, a bíróság elrendelte szabadlábra helyezését. Várhegyi Éva bíró az ítélet kihirdetése után a döntést megindokolta, és részletesen ismertette, miért kérte a kiadatást Macedónia. Fontos kérdés, hogy mit vizsgálhat a magyar bíróság, mondta, a macedón igazságügyi hatóságok állításaival, az ítéletek és vádiratok valódiságával kapcsolatban bizonyítást a magyar hatóság nem folytathat le,

kizárólag a kiadatás törvényi feltételeit vizsgálhatja.

Korlátozottabb a bíróság vizsgálati lehetősége, mint például egy közigazgatási eljárásban - folytatta. Gruevszkivel szemben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal határozatot hozott, 2018. november 20-án menekültnek ismerte el, ezt a 2019. április 5-i végleges határozatában a menekültstátuszt fenntartotta. Ez kijelöli a bíróság mozgásterét,

a menekültstátusz akadálya minden további visszaküldésnek és kiadatásnak is. A törvények alapján a menekültstátuszt kapott személy annak az államnak nem adható ki, ahonnan elmenekült.

A bíró ismét elmondta, hogy míg a Menekültügyi Hivatal mérlegelhet a kérelemnél, a bíróság csak azt nézheti, fennállnak-e a jogszabályi feltételek, majd az iratok az Igazságügyi miniszterhez kerülnek, aki a végső döntést meghozza.

A döntés után Nikola Gruevszkit Magyarországon nem lehet őrizetbe venni, de ettől még nem vonják vissza a nemzetközi elfogatóparancsot

- figyelmeztet a bíró, vagyis más országban őrizetbe vehetik. Az eljárás költségeit a magyar állam fizeti. A folyamatos tolmácsolás miatt lassan haladt az ítélethirdetés.

 

©

A bírósági döntés ellen lehet fellebbezni, az ügyész tudomásul vette a végzést. Nikola Gruevszki megszólalt:

igen, értem a döntést, nem kívánok fellebbezni.

A döntés ellen a Fővárosi Főügyészség fellebbezhetett volna, a macedónoknak viszont semmi beleszólása ebbe. Ez alapján azt feltételezhetjük, az ügyészség sem kezdeményezte Gruevszki kiadatását, azonban a tárgyalás szünetében az ügyész erről nem akart beszélni, a tárgyalás azon szakaszában pedig nem ültünk bent a teremben. Az ügyész a Fővárosi Főügyészség szóvivőjéhez irányított, ők azt írták, nem kérték Gruevszki kiadatását.

Továbbra sem nyilatkozott

Mikor Nikola Gruevszki 11 előtt kiment a teremből, a bőrszíj már nem volt a csuklóján. Az újságírók faggatták, de nem válaszolt egy kérdésre sem. Csak mosolygott, a 20. kérdéstől már annyit mondott, nem válaszol a kérdésekre, majd egy idő után hátat fordított az újságíróknak. Még az általa kifogásolt macedón eljárásról sem akart beszélni. Az újságírók töretlenül faggatták, arra a kérdésre például, hogy akar-e még Macedónia miniszterelnöke lenni, kicsit elmozdította a fejét, de nem szólalt meg. Kint derült ki az is, rendőrök kísérték a tárgyalásra.

©

A tárgyalás végeztével sem válaszolt kérdésekre, a széles mosolyt sem a nyilvánosságnak szánja. Gruevszki egy oldalbejáraton ment ki, a postázón keresztül, az utcán már egy fekete autó várta.

Majdnem titkos tárgyalás

A hvg.hu tegnap értesült arról, a Fővárosi Törvényszék ma tárgyalja Nikola Gruevszki kiadatási kérelmét, azonban tegnap délután még nem volt nyoma a tárgyalási jegyzékben, tegnapi megkeresésünkre a Törvényszék nem válaszolt. A bíróság sajtóosztálya ma reggel küldött egy levelet a tárgyalásról, majd a döntés után nem sokkal kiadott egy sajtóközleményt is.

Macedónia tavaly novemberben kérte Nikola Gruevszki kiadását, ahogy össze lehet rakni a kronológiát, hivatalosan ez azután történt, hogy Gruevszki villámgyorsan megkapta a menedékjogot.

©

A menedékjog megadása is viszonylagos csendben zajlott, a Magyar Nemzet írta meg, hogy Gruevszki megkapta a politikai menedékjogot - hosszan idézve a határozat indoklásából is -, majd nem sokkal később Gruevszki maga is megerősítette a Facebook oldalán. Az egyébként, hogy egyáltalán Budapesten van, szintén az ő Facebook oldaláról derült ki. A Miniszterelnökség pár nap múlva ismerte csak el, hogy a volt macedón miniszterelnök beadat a kérelmét.

©

A volt macedón miniszterelnököt hazájában kétéves börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt, miután miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára. Gruevszki azért kért politikai menedékjogot, mert azt állította, koncepciós per folyt ellene.

Gruevszki Albániában jelezte, hogy menedékjogot kér, onnan elismerten a magyar nagykövetségek segítették Budapestre jutását - konkrétan nagykövetségi autókkal fuvarozták -, bár nemzetközi sajtóinformációk szerint a Macedóniából szökéshez is köze volt Magyarországnak, azonban ezt a kormány tagadta, viszont belügyminiszteri külön engedéllyel léphetett az országba.

Gruevszki időnként feltűnik Budapest különböző pontjain, legutóbb épp a 444 szerkesztősége mellett tárgyalt a Külügyminisztérium helyettes államtitkárával, miután Szijjártó Péter miniszter elismerte, rendszeresen szokott vele beszélni az irodájában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot

A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot