Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Elvileg nem lehetne ráépíteni a belváros Mocsonyi-házra, de a tetőtér beépítése nem számít annak, így most hat új lakás létesül a házban. A beruházók régi ismerősök a belvárosi ingatlanügyekből.

Kisebb felzúdulást keltett egy fotó a Város Szíve Facebook-csoportban, amin az látható, hogy a Vörösmarty téren álló, belvárosi Mocsonyi-házra ráépítenek, holott erre nem adna lehetőséget a kerületi szabályozás.

Rákérdeztünk Belváros-Lipótváros önkormányzatánál, hogyan lehetséges ez.

Az ökormányzat azt mondja, a Lead In Plan Kft. részére "lakóépület tető-cserés tetőtér-beépítéssel történő bővítésre, a tetőtérben 6 db lakás kialakítására, valamint új személyfelvonó létesítésére" adott ki engedélyt.

Az emeletráépítés fogalmát a helyi építési szabályzat rendelkezik, e szerint

"Nem számít emeletráépítésnek, ha a bővítés

  • a) a meglévő padlástér, vagy
  • b) meglévő magastetős épület tetőcseréje során az új tetőtér beépítésével jön létre, vagy
  • c) a létrejövő legfeljebb egy tetőemelet hátrahúzott síkja a meglévő épület legfelső zárófödémének magasságában az építménymagasságnál alkalmazott 45 fokos érintősík alatt marad.
  • d) Tetőcsere, tetőátépítés során létrejövő új építményszint akkor nem számít a jelen rendelet szerinti emeletráépítésnek, ha a homlokzaton az eredeti tetőtéri térdfal mérete nem növekszik, vagy annak magasítása sehol nem nagyobb 0,5 m-nél.”

Az engedélyezési eljárásban közreműködött a Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Hivatala Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya, és örökségvédelmi szempontból kikötések nélkül hozzájárult az engedélyezéshez, valamint a kivitelezés ellenőrzése is az ő hatásköre. "Az építési engedélyezési eljárás tekintetében minden a szabályoknak megfelelően, jogszerűen történt", áll a közleményben.

De ki is használja itt ki a jogszabályok adta lehetőségeket?

A Lead In Plan Kft. után jogutódlással az Inweston Kft-hoz került az engedély, ez a cég épít tehát most hat lakást és liftet. A cég ügyvezetője Serfőző Péter, Giró-Szász András volt kormányszóvivő sógora és üzletfele (ezekről a 444 írt korábban). De Serfőző épít utat Kongóból Zambiába is, és az ő lakását vette meg családi összefogásból Lázár János a kisfiának.

A cég egyik tulajdonosa a Mebiron Kft. Lovas Péter cége, akinek testvérével közös, politikai összefonódásokat sem nélkülöző üzleti karrierjéről az Átlátszó írt cikket. Serfőző és Lovas több belvárosi ingatlanügyben is érintett volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján