szerző:
Tetszett a cikk?

Visy Zsolt koordinálta a dunai limes magyarországi szakaszának jelölését.

Visszavonták Visy Zsolt miniszteri biztosi megbízatását. - áll a Hivatali Értesítőben. A régészprofesszor 2020. november 4-ig kapott kinevezést a Magyarország által UNESCO Világörökségi cím elnyerésére benyújtott nemzetközi pályázat szakmai gondozására és az UNESCO Világörökség Bizottságában Magyarország képviseletére, de Gulyás Gergely miniszter július 12-én közzétett, de már július 5-től érvényes utasításával visszavonta a megbízást.

Ezt magyarázhatja, hogy a biztos feladatának korábbi megnevezése így szólt:

„’A római birodalom határai - A dunai limes magyarországi szakasza’ világörökségi várományos helyszín Világörökség Jegyzékébe történő jelölésével, valamint a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos”.

Kinevezésekor a bírálatokra válaszolva azt mondta: „15 éve kéretlenül, önszántamból és bármilyen anyagi ellenszolgáltatás nélkül dolgozom a magyarországi római limes világörökségi helyszínné válásáért”.

A kormány nemrég kivette a szigetet a javasolt helyszínek közül, mert egy név nélkül nyilatkozó informátor szerint el akarta kerülni, hogy „a régészek, műemlékesek az UNESCO-hoz rohangáljanak, ha nem a kedvükre való rekonstrukció születik”. Így viszont nem kapta meg a Világörökség Bizottságtól a jelölést a magyar–német–osztrák–szlovák pályázat, a Római Birodalom egykori határvidékének a dunai szakasza nem lehet a világörökség része.

A miniszteri biztos ezért a 444 információja szerint bocsánatot kért a másik három ország szakembereitől. Most menesztették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban

BMW 128ti: új sportkompakt érkezett azoknak, akik szeretnek vezetni

BMW 128ti: új sportkompakt érkezett azoknak, akik szeretnek vezetni

Raktárt építenek a lélegeztetőgépeknek, 2,5 milliárdot ad rá a kormány

Raktárt építenek a lélegeztetőgépeknek, 2,5 milliárdot ad rá a kormány