szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár hatvan százalékkal is kevesebbet visznek haza az átlagnál, a szakszervezetek szerint azonnali bérrendezésre lenne szükség.

Akár 60 százalékkal kevesebbet keres az átlagnál egy fiatal diplomás bölcsődei nevelő, mondta a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete az RTL Klub Híradójának.

A szakszervezet felhívására több nevelő is kiposztolta fizetését az interneten. Eszerint van olyan kétdiplomás nevelő, aki két éves munkatapasztalattal 134 ezer forintot visz haza havonta. Más – szintén diplomás – bölcsődei dolgozó 145 ezret kap. A KSH adatai szerint a 20-29 évesek átlagbére Magyarországon ma 208 ezer forint, ennyit nagyjából 30 éves munkaviszonnyal keresnek a bölcsődében

A rossz fizetések miatt rengetegen elhagyják a pályát, ezért a szakemberek azonnali bérrendezésre lenne szükség. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszában viszont azt írta, a diplomás kisgyermeknevelők 2010-ben még csak 112 ezer bruttót kaptak, aminek ma már a háromszorosát keresik.

Idén júliusban a pedagógusok kezdtek hasonló akcióba, akkor is az interneten tiltakoztak megalázó fizetésük miatt.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo