szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyerekeknek ingyen BKV-t, a felnőtteknek fővárosi finanszírozású szűrőprogramokat ígért Karácsony Gergely, aki vasárnap ismertette programját, és újból kihívta Tarlós Istvánt vitára. A rendezvényen Kerpel-Fronius Gábor átláthatóságot ígért, Kálmán Olga pedig azt mondta, nem elég, ha egy kerület szépül, a NER a polgármestereken keresztül nyújtogatja csápjait.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Meghirdette új programját Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, aki néhány elemet átvett két korábbi riválisa, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor gondolataiból is. Karácsony a TRIP rendezvényhajón beszélt, megszólalása után rögtön felcsendült kintről a cirkuszi induló. Ezt próbálták tapssal elnyomni, denem nagyon sikerült. Pár perc után a kishajó elúszott.

Ezt a momentumot így reagálta le Karácsony:

Karácsony arról beszélt, a riválisokból szövetségesek lette, büszke arra, hogy egységes ajánlatot tud letenni az asztalra, elmondta, hogy az elmúlt időszakban hét konstruktív vitája is volt, az pedig, hogy Tarlós István főpolgármester mellőzi a vitát, a budapestiek lenézését jelenti.

Amikor Budapest jövőjéről kellene beszélni, Tarlós mindig rólam beszél. Azt hiszi talán, én vagyok Budapest jövője

- viccelődött Karácsony. Kettőjük között az is különbség, hogy míg nekik kidolgozott terveik vannak, a másik oldal csak blöfföl, a főpolgármester semmit nem mond arról, mit szeretne, csak azt, hogy jóban kell lenni a kormánnyal. Ezzel szemben ő nem a kormánnyal, hanem a budapestiekkel akar jóban lenni.

Ha a kormány olyat tesz, ami a budapestieknek nem jó, azt el kell mondani. Ha jó, akkor támogatni kell.

Szerinte Tarlóst nem éri el a klímaváltozás, a digitalizáció, robotizáció ügye vagy az önvezető autók kérdése. Egy újabb poént is elresztett: állítólag ha Tarlós e-mailt kap, azt a titkárnője kinyomtatva beviszi neki.

©

Innen is üzent Tarlósnak: vállalja a vitát, Pesten, Budán vagy a Dunán,

hozhatja a csipetcsapatot magával a plakátról, mindegy, csak legyen vita.

Ingyen BKV, csak nem úgy

Programjában ígér Budapest alkotmányt, melyet megválasztása esetén, a budapestiek bevonásával akar kidolgozni. Szerinte az elmúlt 9 év nem járult hozzá ahhoz, hogy Budapest jobb hely legyen, de

a város túl jó ahhoz, hogy Tarlós István el tudja rontani.

Az egészségüggyel folytatta: azt hitte, rosszul hall, mikor mondták a kollégái, 10-ből 8 budapesti úgy hal meg, hogy az egy jobb egészségügyi ellátással megelőzhető lett volna. Azt mondja, az egészségügyi ellátás javítása a legfontosabb kérdés, a kerületekkel közösen talpra állítaná az egészségügyi ellátást, például csoportpraxisok létrehozásával.

Megismételte fő ígéretét:

addig nem épül új stadion, amíg nincs mindenhol CT.

Bejelentette azt is, megválasztása esetén fővárosi finanszírozású szűrőprogramot indít a rákos megbetegedések kiszűrése érdekében. Beszélt a Tiborcz-adóról is, a lakásügyi ombudsmanról illetve beígért 20 ezer forint fűtéstámogatást a rászorulóknak illetve a nagycsaládosoknak. Arról is beszélt, ők nem betonban, hanem fában gondolkodnak, ha Budapest nem lesz zöld, az emberek el fognak menni. Egyik első intézkedési terve a klímavészhelyzet meghirdetése lenne.

©

Budapesten nincs hely ennyi autónak, de ez a város hibája és nem az autósoké. Alternatívát kell kínálni számukra, de a tömegközlekedés most se nem elég jó, se nem elég olcsó. Ezen is változtatna, egyúttal bejelentette, a 14 éven aluliak számára ingyenes lesz a tömegközlekedés.

Megállítani Orbánt

Annak érdekében, hogy a kormány "útszéli zsarolásának" ne kelljen engedni, közvetlenül Brüsszelben lobbizna a támogatási pénzért, erre egy külön irodát is felállítana. A magyar EP-képviselőknek azon kell dolgozniuk, hogy az EU közvetlen támogatást adjon az EU-nak.

Beszéde végén azt mondta, erős, de nem erőszakos vezető akar lenni, a budapestiek közös erejét keresi, hogy megváltoztassák Budapestet, és

Budapest megváltoztatásán keresztül kinyissuk a lehetőségét annak, hogy az országot is megváltoztassuk.

A győzelem kulcsa szerinte az, hogy a fővárosiak megmozduljanak és álljanak a sarkukra.

©

Átláthatóság és a NER csápjai

A Karácsony előtt beszélő Kerpel-Fronius Gábor átláthatóságot ígért: azt mondta, a szerződéseket átnézik, és ha kell felbontják, nem marad el a felelősségre vonás sem, ha szükséges. Azt ígérte, nem lép majd életbe olyan szerződés, amit nem tesznek a neten nyilvánossá, jól kereshető adatbázisokban. Ígért antikorrupciós szobát is, addig, míg nem lesz minden transzparens, ott lehet utánanézni a dokumentumoknak. A civil szervezeteket pályázati támogatással segítenék, a XIX. kerület mintájára bevezetnék, hogy az emberek közvetlenül dönthessenek a költségvetés egy részéről.

Kálmán Olga arról beszélt, a fő cél, hogy Budapest szabad legyen, felhánytorgatta, hogy Tarlós nem mondott ellent Orbánnak, mikor a kormány megcsonkította az oktatást, a tudományos életet és elvette az egészségügyi intézmények feletti rendelkezési jogot.

Budapest legyen a rendszer megdöntésének elsőszámú élharcosa

- mondta Kálmán. Szerinte azért nem lehet megdícsérni egy polgármestert, mert jól költötte el a kerület pénzét - hiszen ez az alap -, nem lehet arra hivatkozni, hogy épül-szépül a kerület és a város, ezért nem kell változás sem. "Az egészre kell gondolni, arra, hogy hogy élnek Magyarországon és a fővárosban az emberek" - mondta, hozzátéve, hogy

a NER rendszere a polgármestereken keresztül nyújtja ki a csápjait.

Orbán 2002-es beszédére utalva (hogy a haza nem lehet ellenzékben) azt mondta,

a szabadság nem lehet ellenzékben.

A teljes felvétel:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Százezer adag influenzavakcinát adott át az államnak a Sanofi

Százezer adag influenzavakcinát adott át az államnak a Sanofi

Hamarosan minden érintett üzenetet fog kapni a bankjától a hitelmoratóriumról

Hamarosan minden érintett üzenetet fog kapni a bankjától a hitelmoratóriumról

Korábban érkezhet a Samsung Galaxy S21?

Korábban érkezhet a Samsung Galaxy S21?