szerző:
hvg.hu

A gyerekeknek ingyen BKV-t, a felnőtteknek fővárosi finanszírozású szűrőprogramokat ígért Karácsony Gergely, aki vasárnap ismertette programját, és újból kihívta Tarlós Istvánt vitára. A rendezvényen Kerpel-Fronius Gábor átláthatóságot ígért, Kálmán Olga pedig azt mondta, nem elég, ha egy kerület szépül, a NER a polgármestereken keresztül nyújtogatja csápjait.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Meghirdette új programját Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, aki néhány elemet átvett két korábbi riválisa, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor gondolataiból is. Karácsony a TRIP rendezvényhajón beszélt, megszólalása után rögtön felcsendült kintről a cirkuszi induló. Ezt próbálták tapssal elnyomni, denem nagyon sikerült. Pár perc után a kishajó elúszott.

Ezt a momentumot így reagálta le Karácsony:

Karácsony arról beszélt, a riválisokból szövetségesek lette, büszke arra, hogy egységes ajánlatot tud letenni az asztalra, elmondta, hogy az elmúlt időszakban hét konstruktív vitája is volt, az pedig, hogy Tarlós István főpolgármester mellőzi a vitát, a budapestiek lenézését jelenti.

Amikor Budapest jövőjéről kellene beszélni, Tarlós mindig rólam beszél. Azt hiszi talán, én vagyok Budapest jövője

- viccelődött Karácsony. Kettőjük között az is különbség, hogy míg nekik kidolgozott terveik vannak, a másik oldal csak blöfföl, a főpolgármester semmit nem mond arról, mit szeretne, csak azt, hogy jóban kell lenni a kormánnyal. Ezzel szemben ő nem a kormánnyal, hanem a budapestiekkel akar jóban lenni.

Ha a kormány olyat tesz, ami a budapestieknek nem jó, azt el kell mondani. Ha jó, akkor támogatni kell.

Szerinte Tarlóst nem éri el a klímaváltozás, a digitalizáció, robotizáció ügye vagy az önvezető autók kérdése. Egy újabb poént is elresztett: állítólag ha Tarlós e-mailt kap, azt a titkárnője kinyomtatva beviszi neki.

©

Innen is üzent Tarlósnak: vállalja a vitát, Pesten, Budán vagy a Dunán,

hozhatja a csipetcsapatot magával a plakátról, mindegy, csak legyen vita.

Ingyen BKV, csak nem úgy

Programjában ígér Budapest alkotmányt, melyet megválasztása esetén, a budapestiek bevonásával akar kidolgozni. Szerinte az elmúlt 9 év nem járult hozzá ahhoz, hogy Budapest jobb hely legyen, de

a város túl jó ahhoz, hogy Tarlós István el tudja rontani.

Az egészségüggyel folytatta: azt hitte, rosszul hall, mikor mondták a kollégái, 10-ből 8 budapesti úgy hal meg, hogy az egy jobb egészségügyi ellátással megelőzhető lett volna. Azt mondja, az egészségügyi ellátás javítása a legfontosabb kérdés, a kerületekkel közösen talpra állítaná az egészségügyi ellátást, például csoportpraxisok létrehozásával.

Megismételte fő ígéretét:

addig nem épül új stadion, amíg nincs mindenhol CT.

Bejelentette azt is, megválasztása esetén fővárosi finanszírozású szűrőprogramot indít a rákos megbetegedések kiszűrése érdekében. Beszélt a Tiborcz-adóról is, a lakásügyi ombudsmanról illetve beígért 20 ezer forint fűtéstámogatást a rászorulóknak illetve a nagycsaládosoknak. Arról is beszélt, ők nem betonban, hanem fában gondolkodnak, ha Budapest nem lesz zöld, az emberek el fognak menni. Egyik első intézkedési terve a klímavészhelyzet meghirdetése lenne.

©

Budapesten nincs hely ennyi autónak, de ez a város hibája és nem az autósoké. Alternatívát kell kínálni számukra, de a tömegközlekedés most se nem elég jó, se nem elég olcsó. Ezen is változtatna, egyúttal bejelentette, a 14 éven aluliak számára ingyenes lesz a tömegközlekedés.

Megállítani Orbánt

Annak érdekében, hogy a kormány "útszéli zsarolásának" ne kelljen engedni, közvetlenül Brüsszelben lobbizna a támogatási pénzért, erre egy külön irodát is felállítana. A magyar EP-képviselőknek azon kell dolgozniuk, hogy az EU közvetlen támogatást adjon az EU-nak.

Beszéde végén azt mondta, erős, de nem erőszakos vezető akar lenni, a budapestiek közös erejét keresi, hogy megváltoztassák Budapestet, és

Budapest megváltoztatásán keresztül kinyissuk a lehetőségét annak, hogy az országot is megváltoztassuk.

A győzelem kulcsa szerinte az, hogy a fővárosiak megmozduljanak és álljanak a sarkukra.

©

Átláthatóság és a NER csápjai

A Karácsony előtt beszélő Kerpel-Fronius Gábor átláthatóságot ígért: azt mondta, a szerződéseket átnézik, és ha kell felbontják, nem marad el a felelősségre vonás sem, ha szükséges. Azt ígérte, nem lép majd életbe olyan szerződés, amit nem tesznek a neten nyilvánossá, jól kereshető adatbázisokban. Ígért antikorrupciós szobát is, addig, míg nem lesz minden transzparens, ott lehet utánanézni a dokumentumoknak. A civil szervezeteket pályázati támogatással segítenék, a XIX. kerület mintájára bevezetnék, hogy az emberek közvetlenül dönthessenek a költségvetés egy részéről.

Kálmán Olga arról beszélt, a fő cél, hogy Budapest szabad legyen, felhánytorgatta, hogy Tarlós nem mondott ellent Orbánnak, mikor a kormány megcsonkította az oktatást, a tudományos életet és elvette az egészségügyi intézmények feletti rendelkezési jogot.

Budapest legyen a rendszer megdöntésének elsőszámú élharcosa

- mondta Kálmán. Szerinte azért nem lehet megdícsérni egy polgármestert, mert jól költötte el a kerület pénzét - hiszen ez az alap -, nem lehet arra hivatkozni, hogy épül-szépül a kerület és a város, ezért nem kell változás sem. "Az egészre kell gondolni, arra, hogy hogy élnek Magyarországon és a fővárosban az emberek" - mondta, hozzátéve, hogy

a NER rendszere a polgármestereken keresztül nyújtja ki a csápjait.

Orbán 2002-es beszédére utalva (hogy a haza nem lehet ellenzékben) azt mondta,

a szabadság nem lehet ellenzékben.

A teljes felvétel:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni

Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Németországban is dúl már a török-kurd háború

Németországban is dúl már a török-kurd háború

Felkerült a netre 2500 PC-s játék, köztük egy nagyon jó horror

Felkerült a netre 2500 PC-s játék, köztük egy nagyon jó horror

Ilyen, amikor Brüsszel nem küld pénzt: 45,5 milliárd határvédelemre és a migrációra

Ilyen, amikor Brüsszel nem küld pénzt: 45,5 milliárd határvédelemre és a migrációra

Mogyoróültetvényeket telepítene az agrárminiszter Magyarországra

Mogyoróültetvényeket telepítene az agrárminiszter Magyarországra