szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

G. Fodor Gábor szerint október 13. új helyzet, és jó is, mert versenyhelyzetet teremt.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Külön-külön meg kell vizsgálni, miért nem tudtak a budapesti polgármestereik hozzátenni a Fidesz budapesti népszerűségéhez - ezt mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Indexnek. A lap az Alapjogokért Központ nevű szervezet keddi konferenciája után kérdezte Gulyást az október 13-i választásról.

A miniszter azt mondta, “ha valaki egy választáson veszít, akkor nyilvánvalóan hibázott, de hogy a hibát hol kell keresni, az hosszabb elemzés kérdése". 

Gulyás szerint a Fidesznek elsősorban Budapesten van elemeznivalója. 

A miniszter azt mondta, tudták, hogy a Fidesznek nincs 50 százalékos támogatottsága a fővárosban, de egy-két kivételtől eltekintve külön-külön is vizsgálni kell, a polgármesterek miért nem tudtak hozzátenni a kormánypárt 41-43 százalékos fővárosi népszerűségéhez.

Gulyás a Borkai-ügyre is kitért, erről azt mondta, "tíz nappal a választások előtt nehéz kezelni egy ilyen ügyet", egyáltalán az sem biztos, hogy lehetett volna jobban. (A kormánypárti sajtóban többen felvetették, hogy a Fidesz nem kezelte jól a Borkai-ügyet.)

A konferencián G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke, valamint Kósa Lajos fideszes kampányfőnök is részt vett, a lap őket is kérdezte. G. Fodor azt mondta, "október 13. azért érdekes és tanulságos, mert nagyjából 10 éves a centrális erőtér, amit a Fidesz politikai teljesítménnyel tartott fenn; megakadályozta, hogy közlekedjenek az ellenzéki szavazók egymás felé, és beálljanak akármilyen szintű összefogás mögé".

A Borkai-ügy közvetítő közegként működhetett. Nem Borkai személye az érdekes, hanem hogy ezen keresztül el lehetett mesélni egy olyan történetet, amely felszabadította a kormánypártokkal szembeni indulatokat

- tette hozzá.

G. Fodor úgy látja, összetett feladat előtt áll a kormányoldal, az a kérdés, hogyan tud politikai többséget fenntartani "az egyébként sikeres kormányzati ügyei mögött". Hozzátette, hogy október 13. új helyzet, érdekes helyzet, és jó is, mert "versenyhelyzetet teremt, ami mindenkinek jót tesz".

További részletek az Index cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!