szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többen többféleképpen értelmezték már az önkormányzati választások eredményét, most a miniszterelnök is megpróbálkozik vele az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában
1 2
Sorrend megfordítása

Véget ért a közvetítésünk

Rövid szünet után az előre bejelentett napirendi felszólalások következnek, a mi percről percre közvetítésünk ezzel véget ért. Természetesen a parlamenti ülést továbbra is figyelemmel kísérjük, és beszámolunk róla.

Sok falu szeretne annyi fejlesztést, mint Budapest

Orbán Viktor az önkormányzati választásra visszatérve visszautasította, hogy bármely településssel ne működnének együtt. Szerinte sok falu szeretne annyi segítséget, mint amennyit Budapest kapott az elmúlt időszakban. A magyar kormány azonban minden városban csak olyan fejlesztéseket hajt végre, amiket az ott élők szeretnének, ezért megvárják, mikről dönt a fővárosi közgyűlés.

Aggasztó jelnek nevezte viszont, hogy Karácsony Gergely díszpolgári címet adna Demszky Gábornak, aki "szétlopta a fővárost".

Orbán már csak azért sem érti, miért gondolják, hogy nincs sajtószabadság, amikor a fővárosban az ellenzék főpolgármester-jelöltjének sokkal több plakátja volt, mint Tarlós Istvánnak. Ráadásul a Lokál kitiltására utalva azt mondta: 

az ellenzék csinál abból programot, hogy újságokat zárat be.

Szerinte az ellenzéknek is újra kellene gondolnia, felszólítja-e a megválasztott polgármestereket, hogy folytassanak harcot a kormány ellen. A miniszterelnök beszédét ekkor újra megszakították, Kövér László figyelmeztette az ellenzéki képviselőket, hogy ez elfogadhatatlan viselkedés.

Orbán: Nevetséges a sajtószabadságot hiányolni

Orbán Viktor viszontválaszában annyit mondott: a kormány tagjai semmilyen provokációnak nem fognak felülni. Megismételte, hogy ő az ellenzékre szavazóknak is megköszönte, hogy szavaztak. A magyar emberek nevében azonban visszautasította Jakab Péter szavait, aki jobbágynak nevezte a magyar állampolgárokat. Kereszténységből és erkölcsből azonban nem fogadnak el kioktatást kisnyilasoktól.

"A Jobbik mégiscsak az a párt, amely képviselője beleköpött a holokauszt áldozatainak cipőjébe" – mondta Orbán.

A kormányfő kitért a sajtószabadságra is. Szerinte nevetséges a 21. században ennek hiányát kritizálni, hiszen a szociális média világában a sajtó korlátozhatatlan. A modern világnak éppen az a problémája, hogyan éljen együtt ezzel a jelenséggel.  

A szíriai háborúra is kitért: a kormányfő mindenkinek azt tanácsolta, hogy komolyan közelítsenek hozzá. Orbán szerint ott annyi történt, hogy az Egyesült Államok kivonult egy területről, ahova bevonult egy másik NATO-tagállam, amellyel az Egyesült Államok tűzszünetet kötött. Orbán továbbra is nemzeti érdeknek tartja, hogy a Törökországban élő 3 millió embert Szíriába vigyék vissza, és ott élhető körülményeket biztosítanak nekik.

Gyurcsány Ferencet pedig az őszödi beszédre emlékeztette, ami szerinte elfogadhatatlan egy hivatalban lévő miniszterelnöktől.

Kocsis Máté jól kiosztott mindenkit

Kocsis Máté felszólalásában erősen kezdett, anarchista fajankónak nevezte Hadházy Ákost, majd Jakab Pétert is emlékeztette arra, hogy talán jobbikos társait kellene arról megkérdezni, "milyen érzés cigányt verni, vagy beleköpni a Duna-parti cipőkbe". Gyurcsány Ferencnek pedig azt üzente, soha nem fogják elfelejteni a 2006-ban történteket. Szabó Tímeának gratulált, hogy egy nullaszázalékos párt képviselőjét sikerült megválasztaniuk főpolgármesternek.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzéki képviselők botrányairól is beszélni kellene, például Wittinghoff Tamás szexvideójáról.

Videón, ahogy Orbán rángatja a táblát Hadházy kezéből

Harrach Péter a házasság szentségéről beszélt

Harrach Péter abban reménykedett, hogy véget ért a kampány, de úgy fogalmazott, hogy a jelek szerint nem így történt – utalva ezzel is Hadházy Ákos akciójára.

"Némi túlzásnak tűnik, hogy a Fidesz frakciója Borkaikból áll" – vágott vissza Szabó Tímeának.

A KDNP frakcióvezetője szerint Tarlós Istvánhoz hasonló városvezetőt nem fognak találni Budapesten, és nem lesz könnyű a városvezetés Karácsony Gergelynek sem.

"Arra is kíváncsiak vagyunk, ki fogja helyette vezetni a várost" – mondta.

A kereszténydemokrata politikus ezután egy kicsit kitért a családtámogatási rendszerre is. Véleménye szerint a konzervatív és kereszténydemokrata felfogás számára fontos a kötődés az otthonhoz, a családhoz és a nemzethez, majd néhány mondatot szólt a házasság fontosságáról is, de hamar kiderült, hogy nem Borkai Zsoltra, hanem Ursula von der Leyenre gondolt.

"Örülünk annak, hogy az Európai Bizottság elnöke nemcsak tudja, mit jelent a család, hanem meg is éli azt" – tette hozzá, az ellenzéki képviselők nagy derültségére.

Most bizonyítani kell a településeken

Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő már rögtön a felszólalása elején azzal vádolta a házelnököt, hogy szabálytalanul vették el Hadházy Ákos tábláját, amivel megzavarta a miniszterelnök beszédét. Ezután megköszönte a választóknak, hogy elmentek szavazni, és óriási kormánypárti vereségnek nevezte az eredményeket.

A megválasztott polgármestereknek most bizonyítaniuk kell, hogy becsülettel, hatékonyan és tisztességgel tudják vezetni a településeket, függetlenül attól, hogy ellenzékiek vagy kormánypártiak. A kormánynak pedig az a feladata, hogy ehhez biztosítsák számukra a feltételeket. A politikus szerint ez most nem így van, ezért került például az összeomlás szélére a közösségi közlekedés Budapesten.

Tóth Bertalan nagy felelősségről beszélt

Tóth Bertalan is az önkormányzati választások értékelésével kezdte, amiről elismerte, hogy nagyon nagy felelősség szakadt az ellenzék nyakába. Az MSZP elnöke szerint a szabad városokban meg kell találni a válaszokat azokra a kérdésekre, amikkel a Fidesz nem foglalkozik, ilyen például a szegénység, a korrupció, a magyar orvosok elvándorlása vagy a klímavészhelyzet.

"Az embereknek éppen abból a sajátos demokráciából lett elege, amiben Orbán Viktor gondolkozik" – összegezte Tóth, kiemelve a kormánypropagandát terjesztő médiát, a vendégszavazókat, valamint az ellenzéki jelöltek besározását is.

Szabó Tímea: A Fidesz Borkai Zsoltok gyülekezete

Szabó Tímea beszédét azzal kezdte, hogy boldog karácsonyt kívánt a miniszterelnöknek, utalva ezzel Orbán Viktor korábban neki adott válaszára. A független országgyűlési képviselő szerint Orbán Viktornak ideje lenne bocsánatot kérnie a magyar emberektől, mert "túltolták a biciklit": gyűlöletkampányt folytattak, kisemmizték a budapestieket.

"Tényleg azt gondolták, hogy Budapest ezt szótlanul nézi majd? Erre mondtak nemet a fővárosiak, amikor Karácsony Gergely választották meg" – mondta Szabó, aki a "luxushentergő" Borkai Zsoltra is utalt. Szerinte a Fidesz nem más, mint Borkai Zsoltok gyülekezete. Ezért nyertek a nagyvárosokban is ellenzéki képviselők – tette hozzá a képviselő, aki szerint az új főpolgármester első lépései fájni fognak a kormánynak, ilyen például a Lokál kitiltása az aluljárókból, a klímavészhelyzet kihirdetése vagy a Liget-projekt leállítása.

"Ugyanígy fogjuk folytatni 2022-ben is" – fejezte be Szabó Tímea.

1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ma is borongós őszi napunk lesz

Ma is borongós őszi napunk lesz

Rejtélyes ókori civilizáció nyomai után kutatnak az arábiai sivatagban

Rejtélyes ókori civilizáció nyomai után kutatnak az arábiai sivatagban

Magyar megoldás: szabad helyet keres magának, majd centire pontosan be is áll oda az autó

Magyar megoldás: szabad helyet keres magának, majd centire pontosan be is áll oda az autó

Videók: így teljesített a magyar válogatott az elmúlt 81 évben, amikor nyerni kellett az utolsó selejtezőn

Videók: így teljesített a magyar válogatott az elmúlt 81 évben, amikor nyerni kellett az utolsó selejtezőn

Kiengedték a Viking Sigyn kapitányát, de nyomkövetőt kell viselnie

Kiengedték a Viking Sigyn kapitányát, de nyomkövetőt kell viselnie

Összecsapott Johnson és Corbyn, nincs győztese a csörtéjüknek

Összecsapott Johnson és Corbyn, nincs győztese a csörtéjüknek