szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Februárban eldőlhet a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de az is benne van a pakliban, hogy a magyar kormánypárt nem várja meg a döntést és magától kilép.

Az Európai Néppárt (EPP) február 3-4-én összeülő politikai gyűlése dönthet a tavaly márciusban felfüggesztett Fidesz jövőjéről a pártcsaládban – írja a Népszava.

A lap szerint elkészült a Fidesz politikáját értékelő háromtagú bizottság, a “bölcsek” jelentése, és már Donald Tusk pártelnök asztalán fekszik. Tusk még egyeztet a tagpártokkal, illetve német lapértesülés szerint hamarosan találkozót kezdeményez Orbán Viktor pártelnökkel.

A cikk szerint a következő négy hétben dől el, hogy az EPP milyen sorsot szán a Fidesznek. A lap forrásai úgy nyilatkoztak, nem tartják elképzelhetőnek, hogy a Fidesz megússza az elszámoltatást, és visszatér a kereszténydemokrata pártcsaládba, mintha mi sem történt volna. Valószínűbbnek érzik a felfüggesztés meghosszabbítását vagy a döntés elhalasztását néhány hónappal, a párt kizárását kevésbé. 

Azzal is számolnak, hogy végül a Fidesz kilép az EPP-ből, meg sem várva, hogy határozzanak róla.

A Népszava szerint a Fidesz által ugyancsak kijelölt “bölcsek” eközben egy ellenjelentésen dolgoznak, amelyben feltehetőleg az EPP politikai irányvonalát minősítik. (A magyar kormánypárt egy ideje azt hangoztatja, hogy az Európai Néppárt balra tolódott.) Nem kizárt a lap szerint, hogy a Novák Katalin államtitkár és Varga Judit miniszter, valamint Szájer József EP-képviselő közreműködésével állítólag készülő értékelés arra is szolgálna, hogy megalapozza a Fidesz távozását az Európai Néppártból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet

Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót