szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brüsszeli dokumentumban arról értekeznek majd, mi a helyzet a sajtóval és a korrupcióval a tagállamokban. Ezentúl minden évben készül ilyen.

Még az idén elkészül és publikálják is az első olyan brüsszeli jelentést, amely a jogállamiság helyzetét vizsgálja majd az Európai Unió tagállamaiban – idézte az Index Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztost.

A jelentéshez elkészítéséhez az Európai Bizottság arra kéri majd a tagállamokat, hogy jelöljenek ki egy kapcsolattartót. Reynders szerint ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy az egyes jelentések elkészítésénél csak az adott kormányra támaszkodnak. Mint mondta:

fontos lesz nekik más szervezetek, egyebek mellett az EU Alapjogi Ügynökség és a Velencei Bizottság véleménye is. Emellet az Európai Bíróság ítéleteit is figyelembe veszik majd.

A belga biztos a munkamenetet illetően csak annyit mondott, először felállítják a mindenkire kötelező standardokat, majd elemzik az aktuális helyzetet a tagállamokban, rávilágítanak a kockázatokra, és ajánlásokat is megfogalmaznak.

A jelentésben ugyanakkor nem csak általánosságban a jogállamiságról lesz szó: kitérnek az igazságszolgáltatás helyzetére, a médiapluralizmusra és a korrupciós helyzetre is.

Didier Reynders szerint a jó gyakorlatok cserélgetése miatt zajlik a vizsgálat, de az évenkénti monitorozás megelőzés céljából is alkalmas szerinte. A biztos arról is beszélt, hogy ha a következő hét éves költségvetés részeként a kifizetéseket a jogállami normák teljesítéséhez kötik, akkor mindez az Európai Bizottság értékelése alapján történhet.

Az Index cikke szerint a jelentésről szóló ülésen felszólalt Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő, aki azt kérte, ne legyen kettős mérce, illetve szerinte nincs szükség politikai kampányokra, mert „a jogállamiság a demokráciák és az EU sarokköve”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után