szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A műszakokból egyre több orvos, mentőtiszt és gépkocsivezető hiányzik, a legkritikusabb helyzetben a Közép-Magyarországi Régió van.

Délután és kora este gyakran nem tudnak elég gyorsan kocsit küldeni a betegekért mentők Budapesten, pedig a kormány az előző ciklusban 15 milliárd forint uniós pénzt költött el arra, hogy a sürgős hívások legalább 90 százalékában negyedórán belül érkezzen a segítség – írta a Népszava.

A lapnak nyilatkozó források szerint a műszakokból egyre több orvos, mentőtiszt és gépkocsivezető hiányzik. A legkritikusabb helyzetben a Közép-Magyarországi Régió van, ezért naponta átlagosan öt kocsi érkezik ide vidéki állomásokról.

Az Országos Mentőszolgálat 2014-ben rendszerbe állított menetirányítási rendszerének köszönhetően az elmúlt években mindig közzétette a kiérkezési időket, így tudható, hogy 2014-ben 72,5 százalékban, 2015-ben 68-69 százalékban, 2017-ben 64-65 százalékban értek ki 15 percen belül.

Amikor azonban megkérdezték, hogy alakultak a tavalyi számok, a mentőszolgákat azt írta: „az Ön által kért adatok kiértékelése valid statisztikai adatokon végzett analitikai számítási műveletek révén történik, melyre tekintettel kérdése közérdekű adatigénylés formájában nem megválaszolható, arra az általunk korábban közölt válasz adható."

A korábbi válaszuk egyébként a következő volt: „az Országos Mentőszolgálat valamennyi működési adatát folyamatosan monitorozza és értékeli. Időbeliségi indikátorai között a hívásfogadási idő, a bejelentési idő, a riasztási idő, a visszaigazolási idő, az indulási idő, a helyszínre érkezési idő, a gyógyintézetbe indulási idő, a gyógyintézetbe érkezési idő, átadási idő és az állomásra visszaérkezési idő is szerepel. A 2018 novemberétől (azóta állnak rendelkezésre országosan és teljes körűen a digitális adatok) az I. prioritású (azonnali beavatkozást igénylő) mentőfeladatok kiérkezési időadatai csökkenő, azaz javuló értékeket mutatnak, minden régióban, megyében és járásban.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyan fotót készített a New Horizons a Naprendszer szélén, amilyenre még nem volt példa

Olyan fotót készített a New Horizons a Naprendszer szélén, amilyenre még nem volt példa

Tim Cook állítja, az Apple ma már több M1-es Macet ad el, mint intelest

Tim Cook állítja, az Apple ma már több M1-es Macet ad el, mint intelest

Így adja elő Varnus Xavér Törőcsik Mari kedvenc popslágerét

Így adja elő Varnus Xavér Törőcsik Mari kedvenc popslágerét