szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Iain Lindsay szerint azzal, hogy kilépnek az Európai Unióból, Európának, és így Magyarországnak sem fordítanak hátat.

A magyar állampolgárokhoz szóló, rövid videóüzenetet tett közzé pénteken Iain Lindsay magyarországi brit nagykövet. A felvétel apropója, hogy az Egyesült Királyság január 31-én, pénteken távozik az Európai Unióból.

Lindsay szerint a kilépéssel nem fordítanak hátat Európának, így pedig Magyarországnak sem. "Az Egyesült Királyság és Magyarország baráti kapcsolata sok évszázados történelmi múltra tekint vissza. Magyar partnereinkkel együttműködésben szeretnénk még inkább elmélyíteni, kiszélesíteni és szorosabbá fűzni ezt a kapcsolatot" – fogalmazott a brit nagykövet.

Zene ön- és nemzetgyalázáshoz: itt a nagy Brexit-playlist

El kell ismernünk: a brit popzenészek érzékenyebben és értelmesebben énekeltek az elmúlt években, évtizedekben a Brexitről, vagy mindarról, ami ide elvezetett, mint ahogyan a politikusok szóltak róla. És van pár igazi remekmű, amelyik aligha született volna meg, ha nincs a 2016-os, a kilépésről döntő népszavazás. Itt a hvg.hu Brexit-listája.

Iain Lindsay felhívta rá a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok érdekében a kilépési tárgyalások során egy olyan megállapodást kötöttek az unióval, mely garantálja a jogaikat. "Továbbra is szívesen látjuk az ott élő magyarokat, mivel jelentős mértékben hozzájárulnak országunk kulturális és tudományos sokszínűségéhez, prosperitásához" – tette hozzá.

Kiemelt célunk, hogy az úgynevezett emberek közötti kapcsolatokat is még szorosabbra fűzzük a kultúrában, a tudományban és az oktatásban, hiszen az Egyesült Királyság a harmadik legnépszerűbb továbbtanulási célország a magyar diákok körében.

Országaink között szoros a kereskedelmi és beruházási partnerség is – folytatta Lindsay. Szerinte számos közös kihívással kell szembenéznünk a védelem-, biztonság- és külpolitika területén, így a brit kilépés nem búcsút jelent, hanem egy új közös jövő kezdetét. "Ragadjuk meg az alkalmat, és munkálkodjunk a brit–magyar kapcsolatok további kiterjesztésén és elmélyítésén" – mondta a nagykövet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bedő Iván hvg360

Nem először hagynak faképnél a britek egy európai szövetséget

Nagy-Britannia népszavazással pecsételte meg az európai politikai és gazdasági társulásból való kilépését. E mondat lehetne a mai dátummal bekövetkező Brexit pongyola összefoglalója is – csakhogy egy közel öt évtizede lezajlott másik kilépésre utal. Akkor azonban valahová be is léptek az addigi szövetség helyett: az EU elődjébe.

Ursula von der Leyen: Vétó helyett az Európai Bírósághoz forduljanak a magyarok és a lengyelek

Ursula von der Leyen: Vétó helyett az Európai Bírósághoz forduljanak a magyarok és a lengyelek

Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke

Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke

Ferenc pápa imába foglalta Maradona nevét

Ferenc pápa imába foglalta Maradona nevét