szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legfontosabb azt kideríteni, a magyarországi tartózkodása idején volt-e bármilyen tünete annak a külföldi egyetemistának, akinél Csehországban mutatták ki a vírus jelenlétét.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Két Magyarországon járt turistánál kimutatták a koronavírust Csehországban – mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője. Erről Magyarország több fórumon is tájékoztatást kapott, a szükséges eljárásokat elkezdték.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, egyelőre csak az egyik diáklánynál erősítette meg laboratóriumi vizsgálat a koronavírust. Társának is pozitív lett a tesztje, de ott még mindig kell egy laboreredmény. Egyelőre nem tudni, hogy a lányok fertőztek-e már, mikor Budapesten jártak, lehet, hogy még a lappangási időszak alatt voltak itt. (Arról időszakról korábban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt mondta, nagyon kis százalékban akkor is fertőzhet a beteg.) Annyi kiderült, két napot töltöttek a fővárosban.

Müller elmondta, a járványügyi vizsgálatot haladéktalanul megkezdik. Ilyenkor van egy gyors információcsere az érintett országok között, fel kell deríteni az érintettek útvonalát, a tartózkodási helyekkel együtt.

Sok tény ismert, de sok mindent fel kell még deríteni. A felkutatás határozza meg, milyen intézkedésekre van szükség.

Müller többször elmondta, teljes körű vizsgálat zajlik. Fontos a gyorsaság, szakszerűség, szükséges intézkedések megtétele. Az információ friss, ezért számos kérdés van – mondta a tiszti főorvos.

Müller fontosnak nevezte a kontaktszemélyek felkutatását. Azonban a velük kapcsolatos intézkedés attól függ, a két diáklány mutatott-e bármilyen tünetet Budapesten, vagy csak a továbbutazáskor.

Ha Csehországban tapasztaltak először tüneteket, csekély valószínűséggel fertőztek meg itthon bárkit is.

Müller Cecília a kérdésekre sem tudott részletesen válaszolni. A hvg.hu arra lett volna kíváncsi, a két diák hogyan érkezett Budapestre, hol szálltak meg, tudják-e, hogy merre jártak, mire annyit mondott,

több információjuk van, mindet szeretnék megerősíttetni ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan milyen útvonalon jártak, kikkel érintkeztek. Attól nem kell félni, hogy bárkit megfertőztek volna, csak mert elmentek mellette.

Az útvonalat végig kell követni, ennek a vizsgálata jelenleg is zajlik. Azt a helyet, ahol tartózkodtak, megfelelően fertőtleníteni kell. Müller felhívta a figyelmet arra, hogy egy rendkívül érzékeny vírusról van szó, amely gazdatest nélkül, a környezetben rövid ideig él túl.

Arra a kérdésre, hogy fogják tudni, milyen tömegközlekedési járaton utaztak, Müller azt mondta, az érintettek egy részletes kérdőívet kapnak, az alapján tudják feltérképezni az útvonalukat.

Amit eddig tudunk

A Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön keresztül Prágába, ahol az Airbnb-n keresztül foglaltak szállást.

Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust – jelentette be kedden Zdenka Jágrová, a prágai tisztiorvosi intézet igazgatója. (Ő nem mondta, hogy bármelyiküknél szükség volna újabb tesztre.) "Bécset és a magyar felet már tájékoztattuk az esetről" – tette hozzá. Nem tudni, pontosan hánykor, mindenesetre az MTI ezt a hírt 10.15-kor tette ki, tehát a magyarok a délután két órai sajtótájékoztatókor legalább négy órája tudtak erről.

Csehországban 20 ember került karanténba, akikkel a két diáklány kapcsolatba került. A prágai lakást, amelyben a nők laktak, egy hétre lezárták, és fertőtlenítik.

Csehországban nem ők az első betegek: keddre ötre emelkedett a laboratóriumi vizsgálatok által megerősített esetek száma, 16 eredményre még várnak. Eddig enyhe lefolyású megbetegedésekről tudnak. A cseh egészségügyi miniszter szerint az összes beteg néhány napja Észak-Olaszországban járt.

A koronavírusról írt cikkeinket ide kattintva olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!