szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hat új magyar koronavírusos beteg van Magyarországon, ezzel a fertőzöttek száma huszonötre nőtt. A sajtótájékoztató előtt nem közölték, kikről van szó, ott is csak annyi derült ki, egészségügyi dolgozó nincs a fertőzöttek között. Több mint 500 ember van otthonában hatósági karantén alatt, az Olaszországból hazatérő kamionsofőrt hazugságra buzdító rendőr ellen fegyelmi indul. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár arról beszélt, már szombaton kiadják az útmutatót az otthoni oktatáshoz, a gyerekekkel otthon maradó szülők támogatásáról még nem döntött a kormány.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A legfontosabbak:

  • Hat új koronavírus-fertőzött van Magyarországon, róluk csak annyi derült ki, hogy egyikük sem egészségügyi dolgozó.
  • A sajtótájékoztatót két rendőr és az oktatási államtitkár tartotta, így az egészségügyi kérdésekre továbbra sincs válasz.
  • Az iskolákat hétfőtől bezárják, a gyerekek kis csoportokban tanulhatnak, ahol nem tudják megoldani a felügyeletet, ott ezt az iskola biztosítja, a gyerekükkel otthon maradó szülő támogatásáról egyelőre nem döntött a kormány.
  • Ahol nem tudják digitálisan leadni a tananyagot, elmondhatják telefonon vagy elpostázhatják levélben is.
  • A kormány az óvodák bezárását is javasolja, erről illetve a bölcsődékről az önkormányzatok dönthetnek.
  • A Liszt Ferenc repülőtér lezárása egyelőre nem merült fel.

A szombati sajtótájékoztatón sincs ott az országos tisztifőorvos, csak Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Maruzsa Zoltán államtitkár. Most is mindenki csak egy kérdést kap. Lakatos Tibor azzal kezd, 6 új megbetegedést regisztráltak (ezzel 25-re nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma). Mindannyian kórházban vannak, egy részük kontaktszemély, néhányan új betegek. 507 ember van hatósági karanténban, egy embert szállított el mentő a kórházba.

Élő videónk:

Több ezer maszk jutott már el a háziorvosokhoz és a mentősökhöz. Szombaton kezdte a mentőszolgálat kiszállítani a megyeszékhelyekre a speciális maszkokat.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azért van itt, mert Orbán Viktor miniszterelnök péntek este bejelentette, hétfőtől zárva vannak az iskolák, át kell állni távoktatásra. Az iskola nem bezár, csak máshogy kell oktatni - hangsúlyozza. Az iskolavezetőknek be kell járniuk, a pedagógusoknak csak akkor, ha otthonról nem tudnak tanítani. A tanulóknak otthoni felügyeletre lesz szükségük, kiscsoportban, a családok, szomszédok bevonásával. A nagyszülőket védeni kell, így azt kérik, ne ők vigyázzanak a gyerekekre. Ahol nem megoldható a gyerek felügyelete, az iskolákban biztosítanak gyerekfelügyeletet, szintén kis csoportokban, indokolt esetben. Ezt a tankerületek szervezik, nem feltétlen csak állami intézménybe mehetnek.

Fontos, hogy a gyerekek ne bandázzanak, szigorúan maradjanak otthon. Káros lenne, ha bármilyen módon - akár szülői, szakember indíttatására home schooling indulna, és együtt tanulnának huszasával a gyerekek.

A gyerekétkeztetés önkormányzati feladat, az iskolaépületet nem zárják be, tehát lehet ott főzni, de az étkezőket tömegesen nem lehet használni. A rászorultak étkeztetését az önkormányzatoknak kell megoldaniuk.

A kormány ma közzéteszi a módszertani útmutatót az otthoni oktatásra - közölte. Az óvodákról az önkormányzatok dönthetnek - ezt a jogot visszaadja a kormány az önkormányzatok kezébe. A javaslat az, hogy az ovisokat is tartsák otthon, kiscsoportokban. Ahol ezt nem tudják megoldani, kérik, hogy az óvodákba is be lehessen vinni a gyerekeket, kis csoportban. A bölcsődék bezárása is önkormányzati hatáskör.

A kollégiumokat sem zárják be, de arra számítanak, a tanulók többsége hazatér. Ahol nem megoldható az otthoni élet, akkor vissza lehet menni a kollégiumba. Az alapfokú művészeti oktatásban is megpróbálják az átállást a digitális oktatásra.

Arra a kérdésre, hogy hogyan oldják meg a digitális oktatást az elmaradottabb térségekben, Maruzsa azt mondta, az intézményi felszereltség és a lakosság okostelefon-ellátottsága is jó, de vannak olyan könyvtárak és digitális jólét pontok, ahol hozzá lehet férni informatikai eszközökhöz, de ha helyben ez máshogy nem oldható meg, akkor

analóg módon, telefonon, levélben vagy hasonló módon is megoldhatják az oktatást.

Maruzsától megkérdezték, hogy azt otthon maradó szülők hány százalékát kapják meg a fizetésüknek, mire azt mondta, a kormány ezzel a kérdéssel is foglalkozik, de ilyen döntés még nem született.

Egészségügyi dolgozó nem fertőzött

Személy szerint nem fogják elmondani, kik a megbetegedettek és kikkel kerültek kapcsolatba - mondja Lakatos Tibor. Akiknél szükséges a vizsgálat vagy megfigyelés, azokat értesítik a hatóságok. Nem válaszolt arra, hány egészségügyi dolgozó van karanténban.

Lakatos elmondta,

a Liszt Ferenc reptér lezárása egyelőre nincs napirenden,

a fürdők bezárása a fenntartók döntése, erre még nem adott javaslatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A TV2 úgy tudja, az egyik koronavírusos férfi egy többszáz fős rendezvényen vett részt. Lakatos azt mondja, a konkatkutatás folyamatos, a betegekkel kapcsolatba került embereket megvizsgálják.

Van olyan egészségügyi dolgozó, aki érintkezett koronavírus-fertőzött beteggel, a kórházak a szükséges intézkedéseket megtették - mondta Lakatos, azt viszont nem tudta megmondani, hogy hány egészségügyi dolgozót teszteltek le, ahogy azt sem árulta el, pontosan hány dolgozó van karanténban (a hvg.hu úgy tudja, a Szent János kórház több orvosa és ápolója is kórházi vagy otthoni karanténban van, miután tüdőgyulladással kezelték a később igazoltan koronavírusos magyar nőt). A kérdést is figyelembe véve félreérthetően válaszolt, így két pontosító kérdést is kapott, mire azt mondta,

koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó nincs Magyarországon.

Kérdésünkre elmondta azt is, fegyelmi vizsgálat indult az ellen a rendőr ellen, aki azt javasolta egy kamionsofőrnek, tagadja le, hogy Olaszországban járt. Az esetről videófelvétel készült, így bukott le. A kamionsofőrrel pedig felvették a kapcsolatot, vagy legalábbis elkezdődött a felkutatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton