szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pécs mellett fekvő kisváros, Kozármisleny vezetői úgy döntöttek, hogy beszereznek 2000 koronavírus tesztet, amit kedvezményes áron használhatnak a városlakók.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A piacon 15 ezer forintért elvégezhető gyorsteszt egy kozármislenyinek kicsit több, mint 6000 forintba kerül. Ez a vizsgálat az antitesteket is kimutatja, tehát azt, ha valaki öt napja vagy régebben fertőzött, vagy már korábban átesett a betegségen.

Egy egészségügyi szolgáltatóval szerződött a város, akik a sportcsarnokban rendeztek be egy szűrőállomást, ahol egyszerre három asztalnál végezhetik el a tesztet. Mindenki időpontra érkezhet negyedórás időközönként, a teszt eredményét pedig pár percen belül emailben kapják meg.

Szombaton kezdték meg a lakosság tesztelését és rögtön a délelőtt folyamán találtak is pozitív esetet. Bíró Károly polgármester tájékoztatása szerint az illető tünetmentes. Bár kozármislenyi lakcímmel rendelkezik, nem lakik a városban, így bíznak benne, hogy ez nem jelenti azt, hogy beindul a járvány a baranyai kisvárosban. Erről pedig május végéig egészen pontosan meggyőződhetnek.

©

Addigra elkészül a 2000 teszt, amelyet egyébként az önkormányzati dolgozóknak ingyenesen elvégeznek. A városnak nagyjából 10 millió forintjába kerül a 2000 teszt elvégzése, amelyben a hozzájárulás, a sportcsarnok használata és a teszt elvégzésében közreműködő önkormányzati dolgozók bére is benne van. Mindezt úgy teremtették elő, hogy a gépjárműadó elvonás 25 milliós, a helyi cégek leállása miatt kieső iparűzési adó pedig további csaknem 100 milliós mínuszt fog jelenteni várhatóan az idei évben.

A polgármester szerint azért tartja fontosnak a lakosság átfogó szűrését, mert ezzel arra számít, hogy így hamarabb térhetnek vissza a rendes kerékvágásba a dolgok a városban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsonyt simán újraválasztanák, pedig megosztottak a budapestiek

Karácsonyt simán újraválasztanák, pedig megosztottak a budapestiek

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – második nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – második nap

Előre a jövőbe – Így váltsunk elektronikus aláírásra!

Előre a jövőbe – Így váltsunk elektronikus aláírásra!