szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Operatív Törzs szombati tájékoztatóján a családügyi államtitkár bejelentette, engedélyezik a napközis nyári táborokat, hamarosan pedig az ott alvós nyári táborokról is döntenek.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Szombaton reggel a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon azt írták, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3473 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A legutóbbi közlés során ez a szám 3417 volt, tehát 56 új fertőzöttet regisztráltak.

Elhunyt újabb idős 6 krónikus beteg. Ezzel 448 főre emelkedett az elhunytak száma, 1371-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1654 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 56 százaléka, az elhunytak 77 százaléka, a gyógyultak 61 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 570 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen.

A szombati nap legfontosabb híre az lesz, ha Orbán Viktor bejeleni, hogy milyen nyitási, enyhítési lépések lesznek Budapesten, ezt kora délutánra ígérte. Délelőtt járványügyi szakemberekkel és Rogán Antallal egyeztett. Pénteken a rádióban a kormányfő azt mondta, nagy kérdés, mi lesz a főváros sorsa, ugyanis a nagy népsűrűség miatt egy hibás döntést nehéz volna korrigálni. „Ha itt nem vagyunk elég fegyelmezettek, vissza fog jutni Budapest oda, ahonnan el akarunk mozdulni.” Szerinte már nem az otthonmaradás, hanem a védőtávolság és a maszk viselése a védekezés kulcsa.

Az már korábban kiderült, hogy a főváros újranyitását az ellenzéki és kormánypárti kerületi polgármesterek is támogatják. A vidékre és Pest megyére vonatkozó enyhítésekrőpl a péntek éjjel megjelent Magyar Közlönyben már megjelentek a részletszabályok.

A tájékoztató elején Gál Kristóf rendőr ismertette a friss számokat, amiket mi is közöltünk fenn, majd azt mondta, az Operatív Törzs most is ülésezik, ahol arról döntenek majd, milyen enyhítések lesznek Budapesten. Ő is elmondta, a bejelentés ma délután várható.

Ez a 66 nap megmutatta nekünk, milyen erős a család, mire képes egy család.

Ezt már Novák Katalin családügyi államtitkár mondta a törzs szombati tájékoztatóján. Hozzátette: „ilyen helyzetekben elsősorban a családra számíthatunk.” Nem értük még el a célt, hogy családbarát ország legyünk, de egyre közelebb vagyunk hozzá – mondta, majd úgy fogalmazott, tíz éve ezen dolgozik a kabinet. Majd hosszan sorolta, milyen intézkedéseket hozott a kormány a koronavírus-járvány idején. A 13. havi nyugdíjról például elmondta, 150 ezerrel többen kapnak majd 13 nyugdíjat, mint a korábbi szabályozás értelmében.

Novák bejelentette: engedélyezik a napközis nyári táborokat, hamarosan pedig az ott alvós nyári táborokról is döntenek, azt azonban hangsúlyozta:

nyári táborok lesznek, el lehet kezdeni szervezni a programokat.

A hvg.hu is írtunk a nyári helyzetről:

Van értelme két hétre kinyitni az iskolákat? És mi lesz nyáron a gyerekkel?

Ahogy írtuk, „a járványhelyzet miatt a korábbi éveknél is nagyobb fejtörést okozhat idén a szülőknek, hogy oldják meg gyerekeik nyári felügyeletét, hiszen az éves szabadságuk nagy részét sokan - kényszerből vagy önként - már mostanra kivették, pedig még véget sem ért a tanév. A kormány korábban halvány ígéretet tett rá, hogy keres valamilyen megoldást a nyári gyerekfelügyeletre. Sokaknak viszont nemcsak a szünidőre, hanem már most szüksége lenne valami alternatívára a jelenlegi, nem túl vonzó ügyeleti csoportok helyett. Újranyitnak-e még júniusban az iskolák? Jövő hétre eldőlhet.”

Arról is szólt Novák, mindenhol lesz óvodai, bölcsődei, iskolai ügyelet, azon dolgoznak, hogy a gyermekeket a megszokott intézményekben tudják fogadni.

Kiss Róbert rendőr alezredes részletesen szólt a vidéki enyhítésekről, ezekről mi is írtunk, ITT olvashatja ezeket.

Szlávik János is szót kapott az Operatív Törzs tájékoztatóján, a reményről beszélt. „A járványnak reményeink szerint egyszer vége lesz, de nem tudjuk, mikor és hogyan.” Eltűnhet (erre kicsi az esély), vagy végig velünk marad valamilyen formában – nem tudni, de „reménykedjünk, hogy igazoltan hatásos víruselleni gyógyszerünk lesz.” Ma már Magyarországon is elérhető egy Japánban kifejlesztett, hatásos gyógyszer, ami a kezdeti esetekben használható, de van terápia a súlyos betegek számára is. „És jól állunk a vérplazma-terápiával is.” Valamikor pedig védőoltás is lesz.

A járványgörbe Magyarországon stabil, úgy gondolom, a budapestieknek még egy kis kitartást kell kívánom. És mindannyian tudjuk, mi hal meg utoljára. A remény – zárta Szlávik.

Kérdések

  • Mi lesz azokkal, akik Szlovéniába utaznak, ott ugyanis megnyitották a határokat? Akik onnan hazatérnek, hatósági házi karanténba kerülnek, kivéve, ha már túlestek a koronavíruson. De lehetőség van egyedi méltányosságra.
  • A Tolna megyében élőkről pedig kiderült, fegyelmezettek.

Ez a kettő (2) kérdés került elő szombaton.

A törzsnek tájékoztatójuk előtt az alábbi kérdéseket küldtük el:

  • Milyen javaslatokkal élt az Operatív Törzs a budapesti enyhítésekkel kapcsolatban?
  • A hamarosan felszabaduló kórházi ágyakat később újra kiüríthetik-e, ha a járvány második hulláma azt kívánja?
  • Hány beteg van pillanatnyilag az újonnan épített kiskunhalasi járványkórházban?
  • Ki ellenőrzi majd a strandokon a kötelező távolságtartási szabályok betartását?
Szombaton is van koronavírusos percről percre tudósításunk, ezt ITT éri el

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Döntött a Kúria, több pénz jár a mozdonyvezetőknek, mert kevés volt a pihenőidejük

Döntött a Kúria, több pénz jár a mozdonyvezetőknek, mert kevés volt a pihenőidejük

Hiába élcelődött Kásler Miklós, most mégis vizsgálat indult

Hiába élcelődött Kásler Miklós, most mégis vizsgálat indult

Univerzális, gördeszkaszerű platformra építhetne bármelyik cég elektromos autókat

Univerzális, gördeszkaszerű platformra építhetne bármelyik cég elektromos autókat