szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Fokozatosan és óvatosan, de a fővárosi kerületek vezetőinek többsége egyetért azzal, hogy itt az ideje lazítani a kijárási korlátozásokon, és hasonló véleményen van a főpolgármester is. Információt azonban továbbra sem kapnak a pontos járványügyi adatokról. Orbán Viktor eközben az időt húzza, és járványügyi szakemberekkel is egyeztetni akar.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Hetek óta lóg a levegőben Budapest sorsa a koronavírus elleni védekezésben. Miközben a vidéket lassan két hete megnyitották – Pest megye pedig szerdán csatlakozhatott hozzá – a fővárosról annak ellenére sincs döntés, hogy mind a főpolgármester, mind a kerületi polgármesterek egyetértenek a fokozatos, óvatos lazítással.

A budapesti óvatosság természetesen indokolt, hiszen – kétmilliós nagyvárosként – jelenleg az aktív fertőzöttek 58%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 60%-a itt vagy Pest megyében él. Igaz, ezek az adatok is csak április elseje óta nyilvánosak, ekkor kezdte az operatív törzs területi bontásban közölni a fertőzési adatokat. Eközben sikerült politikai vitát generálni a fővárosi korlátozások enyhítéséből, legalábbis erre utal az üzengetés, ami hetek óta a kormány és Karácsony Gergely között folyik.

Így a politikai okokon kívül nehéz mással magyarázni azt, hogy a kormány húzza napok óta a döntést Budapest sorsáról.

Orbán Viktor két hete azt ígérte, hogy szerdán tárgyalják meg a fővárosi lazításokat, ezt először csütörtökre, majd szombat délutánra módosították – a miniszterelnök a kerületi polgármesterek mellett virológusok és járványügyi szakemberek véleményét is ki akarja kérni.

Karácsony Gergely viszont már a héten nyilvánosságra hozta a főváros nyitásának tervét, amire Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, az nem ad egyértelmű állásfoglalást.

Erre tromfolt rá péntek reggel rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, aki a főpolgármestert olyan „típusnak” nevezte, mint aki disznóvágáskor csak a vacsorára jön, és ha vesz egy bútort, azt nem maga szereli össze. A főpolgármester Facebook-oldalán erre úgy reagált: „viccesnek szánt példabeszédek helyett tán hasznosabb lenne, ha a miniszterelnök nem tökörészne tovább, hanem képes lenne dönteni Budapest újranyitásáról”.

Sok helyen már készülnek

Körkérdésünk és az Indexnek adott válaszaik alapján a budapesti kerületek vezetői mind elküldték javaslataikat Gulyás Gergelynek, és a legtöbbjük hasonló véleményen volt: óvatosan, de nyitni kell. Ugyanakkor többen is arra panaszkodtak, hogy nem kapnak elég információt a fertőzöttségi adatokról, így pedig nehezen tudnak megfelelő döntést hozni.

Erre utalt például Kiss László, aki Óbuda honlapján nyilvánosságra is hozta a levelet, amit Gulyás Gergelynek küldött. Ebben azt írta:

„a III. kerületi önkormányzatnak a járványügyi helyzet mérlegelésére kevés lehetősége van, tekintve, hogy erről az önkormányzat – más önkormányzatokkal megegyezően – kevés közvetlen információval rendelkezik”.

Az egészségügyi szabályok és fizikai távolságtartás betartása és a rendőrség fokozott ellenőrzése mellett szeretnének újra kinyitni néhány közterületi egyéni szabadidős sporttevékenységet szolgáló sportlétesítményt és játszóteret.

Tömören válaszolt az Index kérdésére Tóth József, a XIII. kerület veterán vezetője, álláspontja mindenesetre az, hogy fokozatosan újra kell nyitni a fővárost.

Pikó András józsefvárosi polgármester sajtósától megtudtuk: a VIII. kerület álláspontja is eljutott a minisztériumba, ebben ők úgy fogalmaztak, hogy osztják Karácsony Gergely álláspontját, de azt is kiemelték, hogy ha a járvány véget ért, nem tartják indokoltnak a veszélyhelyzet fenntartását. (Pénteken Orbán Viktor be is lengette, hogy május végén visszaadhatja a rendkívüli felhatalmazást.)

©

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester lapunknak azt mondta, a tapasztalataik azt mutatják, hogy a kerületben élők felelősségteljesen viselkedtek eddig is, ezért a fokozatos, biztonságos és virológus, valamint járványügyi szakemberekkel alátámasztott nyitás mellett érveltek. Ehhez az is kell, hogy ha sor kerül rá, folyamatosan monitorozzák a helyzetet, és „legalább a jövőben” osszák meg velük az összes tapasztalatot és információt.

Vannak dolgok, amivel a kerület is hozzájárulhat a monitorozáshoz, ilyen például a piacok, vagy akár játszóterek zsúfoltságának mérése, de a pontos járványügyi adatokról, például arról, hogy hány kerületi fertőzött van a kórházakban, a kormánynak vannak információi.

A kerületben egyébként már a nyitás kisebb előkészületeit is megtették, például elkezdték a játszóterek fertőtlenítését.

Próbáltunk fideszes vezetésű kerületeket is elérni, de itt már nehezebb dolgunk volt. Az ötödik kerületi önkormányzattól visszahívást ígértek, a XVI. kerület polgármestere, Kovács Péter viszont FB-oldalán megosztotta a Fidesz posztját arról, hogy az élet újraindulásának már megvannak a feltételelei, de a védekezést nem lehet abbahagyni.

A megosztáshoz azt a kommentet fűzte: „ugyanezt a véleményt küldtem el Gulyás Gergely miniszter kérdésére”.

Készülnek a korlátozások feloldására a XII. kerületben is, de az Indexnek nyilatkozó Pokorni Zoltán sajtósa szerint ehhez pontos menetrend kell, amit szigorúan követni kell.

Az Origo idézi Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét is, aki támogatja a fokozatos újraindítást.

Déri Tibor (Újpest), Soproni Tamás (Terézváros) és Baranyi Krisztina (Ferencváros) az Indexnek egyetértettek abban, hogy a helyzet felelős megítéléséhez több olyan információra lenne szükség, ami nem áll rendelkezésre, viszont úgy tűnik, mindannyian támogatnák a fokozatos nyitást.

Öt DK-s kerületi polgármester – az óbudai Kiss László mellett, Niedermüller Péter (VII. kerület), László Imre (XI. kerület), Cserdiné Németh Angéla (XV. kerület) és Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) közös nyilatkozatot adtak ki, melyben jelezték: nem tartják komolyan vehetőnek, hogy a kormánynak éppen most, egy fontos járványügyi döntés meghozatala előtt lett fontos a polgármesterek véleménye. Ezért arra kérik a kormányt, hogy ne legyen gyáva és ne akarja másra hárítani a felelősséget, hanem hozzon felelős döntést a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban és vállalja ezért a felelősséget.

©

Zugló vezetője, Horváth Csaba pedig azt válaszolta: ehhez fontos lenne a kötelező maszkviselés, arceltakarás, különösen a zárt tereken belül, a közösségi közlekedésben (ideértve a taxit is), és az üzletek, piacok, játszóterek, parkok látogatásakor is, valamint a megfelelő minimális kötelező távolságtartás előírása és a csoportosulások tiltása.

A XIV. kerületben egyébként szintén készülnek: szombattól megnyitják a játszótereket és a sportpályákat, de mindenkit arra kérnek, hogy tartsa be a járványügyi előírásokat. Itt a védőmaszk, vagy orrot és szájat takaró sál vagy kendő használata minden felnőtt kísérőnek kötelező, gyermekeknek ajánlott.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Orbán új felhatalmazása „teret ad az önkénynek”

Orbán új felhatalmazása „teret ad az önkénynek”

Nem indul biztatóan a közpénzből finanszírozott nyaralóhajó-program

Nem indul biztatóan a közpénzből finanszírozott nyaralóhajó-program

Index: A soltvadkerti Fidesz-világ áll a műanyagtörvény visszavonása mögött

Index: A soltvadkerti Fidesz-világ áll a műanyagtörvény visszavonása mögött