szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három beteg hunyt el az elmúlt 24 órában koronavírusban, a beazonosított fertőzöttek száma 3509 főre nőtt. Hétfőn Budapesten is lazítanak a korlátozásokon. Olvasson el minden fontos hírt a járványról a hvg.hu percről percre tudósításában!

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában
1 2
Sorrend megfordítása

Beletaposnak a gázba a brit vakcinagyártók

Ha sikeresnek bizonyul az új koronavírus ellen kidolgozott, már a tesztelés szakaszában járó brit oltóanyag, őszre több tízmillió egységnyit lehet belőle gyártani - mondta vasárnap a brit kormány egyik tagja.

Biztató számok láttak napvilágot Olaszországból

Egy nap alatt száznegyvenöttel emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma, ami a legalacsonyabb érték több mint két hónapja, március 9. óta.

Felébresztenék Csipkerózsika-álmából a reptéróriást

A londoni Heathrow vezetése szerint elég volt a koronavírus-járvány miatti tetszhalott állapotból.

Chopin-koncert az interneten

Idén az interneten kénytelenek meghallgatni a zenekedvelők a lengyel főváros Királyi Lazienki Parkjának nyári szabadtéri Chopin-koncertjeit a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt korlátozó intézkedések miatt.

A nyári koncertek Varsó kulturális programjának kulcseseményei több mint hat évtizede. Idén először azonban a park Chopin szobra közelében lévő tér padjain ülők csak előre felvett zenét hallhatnak vasárnaponként a hangszórókból.

Azok az érdeklődők, akik nem mennek el a parkba, a YouTube-on is meghallgathatják a koncerteket, vasárnap Karol Radziwonowic zongoraművész játékát, amelyet a park üvegházában vettek fel.

Lazítottak a franciák, lett is több tucat új vírusgócpont

Konkrétabban huszonöt. A gócpontok között legalább két vágóhíd is szerepel, s mindkettő a kevésbé veszélyeztetett, zölddel megjelölt övezetben található. A Bretagne-ban található Mené településen működő vágóhídon hat, míg az Orléans közelében található Fleury-les-Aubrais vágóhídján 34 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 nevű új koronavírust szombaton.

Katarban 3 év börtön járhat annak, aki nem visel maszkot

A világ legszigorúbb maszkviselési büntetéseit léptették életbe Katarban: aki nem hordja, az 200 ezer riáltól (18 ezer forint) három év börtönig terjedő büntetéseket kaphat. Az arab országban 30 ezer vírusfertőzöttet találtak eddig, és 15 halálos áldozata van a kórnak.

A kick-box Eb-t is elsodorta a koronavírus

Október helyett decemberben rendezik meg a sporteseményt, azt remélik, akkor már minden érintett részt tud venni rajta.

Torlódás a magyar–román határon

Laura Bondar főfelügyelő, a határrendészet nagyváradi területi igazgatóságának szóvivője az MTI-nek elmondta, az utóbbi napokban jelentősen megnövekedett a forgalom a határokon, és a Magyarországon átutazók számára kialakított folyosók miatt a személyforgalom a nagylaki és a borsi határátkelőhelyekre korlátozódik. Hozzátette: a járvány kezdete óta nem változtak a romániai járványügyi szabályozások, így a beléptetés - az iratok ellenőrzése, a lázmérés, a kitöltött járványügyi nyilatkozat áttekintése, a belépővel folytatott párbeszéd - személyenként 5-10 percet vesz igénybe, ezért alakultak ki a torlódások.

Nem lazulhatunk - figyelmeztetett Kemenesi Gábor virológus

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgymint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket! - kéri legújabb Prezi-videójában Kemenesi Gábor virológus.

A szakember szerint továbbra is az a legfontosabb szabály, hogy ahol csak lehetséges hordjuk a szájmaszkot, mossunk kezet, és ne fogdossuk az arcunkat.

"Amíg a vírus itt van, készenléti állapotban kell lennünk" - mondta Kemenesi, aki szerint legfőképpen az egyénen múlik, hogy sikerül-e megakadályozni a második hullámot.

A kutató szerint jó hír, hogy nagyon sok védőoltás-jelölt készítménnyel zajlanak klinikai kísérletek világszerte. Ám a vakcinákkal sem érdemes jóslásokba bocsátkozni, mert ha ezek át is mentek a klinikai vizsgálatokon, még mindig hátra van a gyártás, a készítmény eljuttatása az oltandó csoportokhoz – tette hozzá. Kemenesi Gábor szerint reálisan valamikor a jövő évben lehet számolni az oltással.

Jó hír Spanyolországból: hónapok óta először 100 alatt a napi halálozás

Spanyolországban hónapok óta először száz alá csökkent az új koronavírus okozta halálozás, az elmúlt egy nap során 87 ember halt meg a fertőzés következtében - jelentette a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap.

A március elején igazolt első koronavírusos haláleset óta 27650-en hunytak el. A járvány tetőpontján, április 2-án 950-en haltak bele a fertőzésbe. A szaktárca adatai szerint a gyógyultak száma már meghaladta a 149 ezret.

Az új koronavírust 50 ezer 938 egészségügyi dolgozó kapta el, a minisztérium azt nem közölte, hogy közülük mennyien hunytak el. A fertőzések többsége jelenleg az egészségügyi és szociális területen fordul elő.

 

1 2

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
24 ezer beteget is hazaküldhettek a kórházak Kásler utasítására

24 ezer beteget is hazaküldhettek a kórházak Kásler utasítására

Minimális politikai kárral megúszhatják Orbánék a tranzitzónák kényszerű bezárását

Minimális politikai kárral megúszhatják Orbánék a tranzitzónák kényszerű bezárását

Lövöldözni kezdett egy dolgozó egy francia cég tárgyalótermében, három embert megölt

Lövöldözni kezdett egy dolgozó egy francia cég tárgyalótermében, három embert megölt