szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Országos szintű felháborodást váltot ki a tatai Öreg-tó partjára tervezett beruházás híre, a polgármester azonban a koronavírus-járvány miatt bevezetett különleges jogrenddel egy személyben döntött. Magyarországon egyedülálló történelmi örökség tűnhet el a tatai luxusszálloda miatt

Hatalmas felháborodást váltott ki a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda ügye, a beruházás május 26-ai, hivatalos bejelentése után pedig csak felerősödtek az indulatok.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője és Kendernay János, a párt társelnöke ma levelet küldött Bruce Willisnek, a Hell Energy Csoport reklámarcának, hogy felhívják a színész figyelmét: a tervezett beruházás súlyos ökológiai pusztításokhoz vezethet a környéken. A párt közleményében megjegyzi, hogy

a két politikus arra kéri Willist, hogy a környezetvédelem ügye mellett elkötelezett hírességként szólaljon fel a tervezett beruházás ellen és álljon ki a tatai Öreg-tó természeti értékeiért.

A hotel, amelyet a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon Center Kft. húzna fel, olyan területen kapna helyet, amely különleges státuszt kapott, Natura 2000 terület. A bemutatott látványtervek alapján az építkezéshez módosítani kell a beépíthetőségi szabályozásokat is.

A városban egyébként folyamatosan nő az elégedetlenek száma, központi téma lett a tataiak körében a beruházás. A lakosok sérelmezik, hogy elmaradt az egyeztetés, a helyieknek el kellett fogadniuk a beruházás tényét. Ugyanúgy nem véleményezhették a döntést, mint a korábban a tófarokba tervezett fizetős strand esetében.

"Jelenleg azonban ott tartunk, hogy a gondolkodásnak kimaradt ez a lépcsője (ti. a közösség együttes gondolkodása). Most egyet tehetünk: nézzük az alternatívának szánt megoldást"

 - írta nyilvános bejegyzésében a Facebookon Szeideman Ákos tanár.

A tervlap.hu is elemezte az ügyet, és rávilágított, hogy a beruházással egy Magyarországon egyedülálló műalkotást rombolnának szét.

A fejlesztés a legnagyobb csapást méri majd Tatára, és nyugodtan mondhatjuk, hogy történelmi örökségünkre is. A tatai Öreg-tó partja ugyanis nem egyszerűen egy zöldfelület, hanem egy közel kétszáz éves műalkotás. Úgynevezett tájkert"

 - írja a portál, amely emlékeztetett, hogy a szocializmusban több kastélykerteket, tájparkokat elherdáltak, feldaraboltak vagy beépítettek, a Charles Moreau által az 1800-as években megálmodott tatai tájkert azonban ezidáig érintetlen maradt.

"Gyakorlatilag egy helyen sem maradt meg teljes kastélypark: Bajnán a kastély tövében húzták át a nagy forgalmú országutat, Keszthelyen ugyan kicsit odébb, de a terület nagy része a katonasághoz került, akik laktanyákkal, barakkokkal építették be. A példákat sorolhatnánk szerte az országból.

Ami Tatán fennmaradt, az az egész országban, sőt a történelmi Magyarországon is egyedülálló.

Egy olyan dicsőséges múltnak az emléke, amely itt nem csak nyomaiban, de jó részt ma is megtapasztalható, megélhető módon maradt fenn. Ezt a páratlan kincset helyreállítani, bemutatni kellene, nem elpusztítani" - írja a portál.

Korábban aláírásgyűjtéssel és népszavazási kezdeményezéssel is megpróbálták megakadályozni civilek, ellenzéki pártok is az Öreg-tó körüli nagyberuházásokat, sikertelenül. Februárban arról kezdeményeztek voksolást, hogy a tópart 100 méteres körzetében ne lehessen átírni az építésjogi szabályokat, sem a településképi rendeletet. A később kihirdetett veszélyhelyzet miatt azonban nem lehetett népszavazást tartani, de még csak nem is dönthet a Helyi Választási Bizottság (HVB) annak későbbre kiírásáról. Jelenleg egy petícióval tiltakoznak, amelyet eddig közel hétezren írtak alá. 

Az Index korábbi cikkében Somogyi Balázs, a Momentum helyi szervezetének klíma- és környezetvédelmi projektvezetője elmondta, hogy megalakult egy tatai városvédő egyesület, amely kidolgozott egy koncepciót, amely más helyszínt ajánlana az Avalon szállodájának megépülésére, a lovardát és környékét pedig a régi Esterházy-hagyaték szellemében ökológiai oktatógazdasággá alakítaná.

Korábban még maga a polgármester is arra kérte az Avalont, hogy vizsgálja meg, megvalósulhatna-e a szálloda más tatai helyszínen. A beruházó elmondása szerint egyébként Zamárdi és Balatonföldvár is versenyben volt, mint lehetséges helyszín. Pantl Péter a bejelentésekor elmondta, ha a város nem támogatja a beruházást, lehet, hogy mégis a másik két balatoni koncepció egyike mellett döntenek, de nem adják fel könnyen a tatai szálloda tervét, a hatályos jogszabályok szerint fogják megépíteni azt.

Érvként hozták fel, hogy a hotel 120 munkahelyet teremt majd, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy azt helyiek tölthetik be az állásokat, a térség egyébként is munkaerőhiánnyal küzd. Az esetlegesen befolyó, évi körülbelül 100 millió forintos adóbevételt is emlegették, feltéve, ha az összeg a város kasszájába kerül. Szintén érvként sorolták, hogy az építkezéssel megoldódik a lepusztult lovarda ügye, viszont a létesítmény nem azon a területen helyezkedik el, ahová a szállodát tervezik.

A beruházásról egyébként a járvány miatt bevezetett különleges jogrenddel a város fideszes polgármestere, Michl József egy személyben dönthetett, és határozott is arról, hogy kiemelt fejlesztési helyszínként kezeli a tópartnak azt a részét, ahol az Avalon építkezne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!