Tetszett a cikk?

Nem is a pénz mennyisége, hanem az értelmes elköltése a lényeg – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. A koronavírus mellett a költségvetésről is beszélt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Mint a legtöbb pénteken, most is a Kossuth rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. Mikorra várhatjuk, hogy megszűnik a veszélyhelyzet? – ezzel a kérdéssel kezdte Nagy Katalin. A kormányfő szerint a veszélyhelyzetet a parlament szünteti majd meg, de ez a vírust nem befolyásolja. „Volt olyan ország, ahol elnöki rendelettel szüntették meg a vírust, de ez nálunk nem járható” – mondta Orbán. Nem mondta ki, de Türkmenisztán volt ez az ország.

A kormányfő szerint járványügyi készültségre azonban a továbbiakban is szükség van, marad az operatív törzs, a kórházparancsnoki rendszer is, valamint megerősítik a tiszti főorvos jogköreit. „Szokták mondani, a pénz nem boldogít, de még életeket sem ment” – mondta Orbán arra, hogy nálunk gazdagabb országoknál is jobban védekezett Magyarország. Majd arról beszélt, óvatosan kell nyitni, nem szabad elfeledkezni az idősekről.

A nemzeti konzultációról azt mondta a miniszterelnök, a sikeres védekezés nem a jó kormányzati munkán múlik elsősorban, hanem a jó egészségügyön, de még inkább azon, hogy az emberek elfogadják a védelmi szabályokat – ezért kell a konzultáció. „Mivel ősszel második hullámra számítunk, egyetértési pontokat kell találnunk.”

A munkahelyekkel, azok megvédésével kapcsolatban Orbán azt mondta, minden másnap átfogó jelentést kap a munkanélküliségről, illetve arról, mennyi munkahelyet mentettek meg kormányzati beavatkozással – ez utóbbi szám 1 millió fölött van már. Sokadjára deklarálta, nem segélyt akarnak adni, hanem munkát. Az optimizmusát nem a levegőből veszi, hanem abból, hogy látja a számokat. És azt is látja, szoros az összefüggés a jó kormányzás és a gazdaság között, a következő években pedig ez még jellemzőbb lesz. „Gazdaságvédelmi időszakban vagyunk.” Szerinte ha ebből jól jövünk ki, megelőzhetünk nálunk erősebb gazdaságokat is. Szólt arról is, nyugodtan mérhetjük már magunkat a Nyugathoz, a helyes magyar testtartás már az, ha kihúzzuk magunkat.

A Ház előtt a 2021-es költségvetés, ezzel kapcsolatban Orbán azt mondta, nem kevesebb, hanem több lesz a pénz, hiába utalt az ellenkezőjére kérdésében a műsorvezető.

Nem is a pénz mennyisége, hanem az értelmes elköltése a lényeg – fogalmazott Orbán.

De van a büdzsében gazdaságvédelmi és járványügyi alap is, ezek szem előtt tartásával kell költekezni majd 2021-ben. De van előtte példa, utalt a 2010-es évre, amikor szintén válságkezelés volt a feladata. „Ezek jó, bevált fegyverek.” Megjegyezte, „fantasztikus eredmény” a hitelmoratórium, rengeteg pénz maradt az embereknél.

Külön kérdést kapott az önkormányzatiság kérdése, az, hogy mennyit vonnak el az önkormányzatoktól, különösen Budapesttől. Orbán szerint a védekezésben mindenkinek részt kell vennie, „egy csónakban ülünk, együtt sírunk, együtt nevetünk”.

Az önkormányzatok nem önálló, leválasztható egységek, hanem Magyarország részei, hozzá kell járulniuk a védekezéshez – mondta.

Újra hangsúlyozta, a sikeres védekezés kulcsa nem a pénz, hanem az összefogás, ráadásul szerinte az önkormányzatok bevétele 2021-ben nőni fog, „semmi ok arra a hangütésre, amit most tapasztalunk”. Az önkormányzatok szerinte fejlődni fognak.

Csütörtöki, V4-es találkozójáról azt mondta, teljes az egység a négyek között abban, hogy az EU-s járványkezelési alap teljesen ellentétes a magyar szemlélettel. Ugyanis a magyar szemlélet az, hogy először megdolgozunk a pénzért, aztán költjük el. Az uniós szemlélet ezzel szemben Orbán szerint a hitelfelvétel. De be kell látnia, valamit most csinálni kell uniós szinten, mert vannak országok, amik rossz állapotban vannak. Nem a magyar szerinte, igaz, minket is „oldalba vágott a válság, szenved a gazdaságunk”, de az államadósságunk alacsony, kibírjuk a válságot.

Az EU-s hitelfelvételről azt mondta Orbán, szerinte ezt a módszert most az egyszer alkalmazni kell, de nem lehet „baleknak nézni” Közép-Európa országait ebben. „Egy-két ponton változtatni kell az EU-s hitelfelvételen, aztán pedig imádkozzunk.”

„Rendesen bánunk a magyar kisebbségekkel” – jegyezte meg egy ponton Orbán, amikor azt mondta, a szlovák miniszterelnök is jól bánik a magyar kisebbségekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt