szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mióta megérkeztek az orosz Metrovagonmas által "felújított" metrószerelvények Budapestre, azóta slágertéma, hogy klimatizálni kellene őket. A Pesti Hírlap cikke szerint, bár műszaki szempontból már sokkal jobbak a klimatizálás esélyei, mint egy éve, azonban idén is marad a meleg a nyári hónapokban a kocsikban.

Még Tarlós István főpolgármestersége idején a BKV úgy vélte, hogy technikai okokból nem megoldható a légkondi utólagos beszerelése az orosz metrókocsikba, de azóta változott a társaság álláspontja. A Pesti Hírlap szerint eleinte úgy tűnt, hogy a kocsik váza nem bírja el a légkondit, de a korszerűbb berendezések már jóval könnyebbek, illetve van olyan is, amit a metró aljára lehet szerelni, így ez a probléma talán megoldódhatna.

Van azonban még egy komolyabb gond. Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke azt mondta a lapnak, hogy

az orosz gyártó 30 év garanciát adott a felújított metrókocsikra, de ha hozzányúlnak a járművek szerkezetéhez, a Metrovagonmas felmondhatja a garanciát.

Két cég már jelentkezett, hogy saját költségén elkészítené egy-egy légkondival felszerelt kocsi prototípusát, így kiderülne, hogy valóban megoldható-e a probléma, és ha igen, hogyan. Ehhez azonban komoly szerkezeti átalakításra lenne szükség, de egyelőre az orosz gyártó nem járult hozzá a kocsik átalakításához.

A BKV egyébként több mint 6 milliárd forintos kötbérre pereli a Metrovagonmast késedelmek és a kocsik hibái miatt. Felajánlották az orosz cégnek, hogy a nézeteltérések rendezése fejében szereljék be a légkondit, de a cég nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

Egyelőre tehát nem lesz klíma a kocsikban, a főváros pedig azzal kívánja enyhíteni a hőséget, hogy ivókutakat helyez ki a 3-as metró nyolc állomásán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem fertőzték meg ellenfeleiket a koronavírusos pólósok

Nem fertőzték meg ellenfeleiket a koronavírusos pólósok

Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik

Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik

Több mint 10 milliárdot fizetett az MTVA a Forma–1-es közvetítésekért

Több mint 10 milliárdot fizetett az MTVA a Forma–1-es közvetítésekért