szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A minisztérium példátlan módon felülbírált az OTKA támogatási pályázatokon hozott szakmai bírálati döntéseket, az illetékes kormányzati hivatal elnöke szerint ez teljesen rendben van.

„Furcsa is lenne, ha a forrást biztosító hivatal, illetve a döntéshozó Minisztérium nem bírálhatná felül a kollégiumok döntési javaslatait, illetve döntését az értékelőknek – döntéshozóként – indokolnia kellene. Ismereteim szerint ez sehol a világon nincs így...

A kollégiumok javaslatait ennek szellemében maximálisan figyelembe vettük,

hiszen mindössze ... 9 esetben került változtatásra a döntés...” – írta levélben Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke Acsády László professzornak, aki azt nehezményezte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) átírta a szakmai zsűri javaslatát a támogatásra érdemes kutatói pályázatokról.

A szakmai döntések minisztériumi felülbírálása után Acsády László, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) egyik kollégiumának elnöke bejelentette lemondását. Acsády többek közt az alábbiakkal indokolta lemondását Birknernek küldött viszonválaszában: „Értelmezésem szerint volt az OTKA pályázatoknak egy évtizedek óta bevett, folyamatosan formálódó szabályrendje, amelyet a kiírás pontosan rögzített és ami szerint mind a zsűrik, mind a kollégium végezte a munkáját. A 2020. évi fordulóban semelyik zsűri nem annak tudatában ült le tárgyalni, hogy a nyertesek névsora minisztériumi utasításra változhat.... Véleményem szerint

a minisztériumi beavatkozás nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés. Egyetlen egy vonal alatti pályázat beemelése a nyertesek közé romba dönti az egész rendszerbe vetett bizalmat, mind a pályázók, mind a grémium oldaláról.”

Acsády és Birkner levelezéséből a Stádium 28 Kör, az MTA köztestületi tagjaiból alakult társadalmi fórum osztott meg részleteket.

Az OTKA a hazai alapkutatási projektek legfőbb – szinte egyetlen – pályázati pénzforrása, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, illetve a Palkovics László által irányított Innovációs és Technológiai Minisztérium alatt működik. Az esetről elsőként beszámoló 24.hu szerint a döntéslista megváltoztatása megdöbbenést keltett az orvosi és biológiai tudományok kollégiumában, különösen azért, mert a portál szerint lényeges eltérésekről van szó a szakma által elfogadott sorrendhez képest. A minisztériumi döntéssel ugyanis bekerült a nyertesek közé olyan, „vonal alatti pályázó” is, aki előtte az utolsó helyen állt az adott zsűri rangsorában.

„Az ITM egy eddig megrendíthetetlen tudományetikai határt lépett át megsértve azt az alapelvet, hogy a kutatási támogatásokat szigorúan szakmai alapon, fair versenyben lehet csak elnyerni” – mondta a 24.hu-nak Váradi András, az MTA doktora, a molekuláris és szerkezeti biológia, biokémia zsűri tagja, aki tiltakozásul a tiszteletdíját civil szervezeteknek fogja átutalni, amennyiben a minisztérium nem tisztázza, hogy mi történt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezt a békát le kell nyelni: drágábbak lettek az okostelefonok

Ezt a békát le kell nyelni: drágábbak lettek az okostelefonok

Marabu Féknyúz: A tiszta magyar kereszténydemokrácia

Marabu Féknyúz: A tiszta magyar kereszténydemokrácia

810 lóerős villanyautóval rukkolt elő a Hyundai

810 lóerős villanyautóval rukkolt elő a Hyundai