szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Robbanásszerűen kezdett terjedni augusztus végén a koronavírus itthon: egy hét alatt 3,8-szeresére nőtt az új esetek száma. A járványügyi szakértők szélesebb körű tesztelést, a fertőzöttek gyorsabb elkülönítését és más drasztikus intézkedéseket szorgalmaznak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Rövid időn belül ezres nagyságrendű lehet az új koronavírus-fertőzöttek száma, ha nem történik drasztikus beavatkozás – írj a Napi.hu a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete (NKE) Covid-19 járvány című szimpóziumán elhangzottak alapján. A lap szerint a szimpóziumon felszólalt Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője, aki arról beszélt, hogy a tavaszi adatokhoz képest robbanásszerű növekedés mutat a fertőzöttek számának alakulása: hétfőn az előző hetihez képest 3,8-szeres növekedés volt tapasztalható.

A munkacsoport modellje szerint a vírus legvalószínűbb reprodukciós száma (R) 2-2,5 volt vasárnap, azaz egy fertőzött 2-2,5 másik embernek adta át a fertőzést, ami drasztikus, határozott intézkedések bevezetését indokolja. A szerdán és csütörtökön regisztrált több mint 300 napi új megbetegedésből ekkora reprodukciós szám mellett hamar ezres nagyságrendű új fertőzött lehet naponta – írja a lap.

A szakértő szerint a járvány kontrollálásának egyik fontos eszköze a tesztelés, de az ebben rejlő potenciált itthon kevéssé használják ki. A munkacsoport-vezető arról is beszélt, hogy a gazdaság jelentős lassulását okozó elfojtás helyett milyen stratégiára volna szükség a járvány megfékezéséhez:

  • csökkenteni kell a kockázatos kontaktusok számát – távolságtartással, a tömegrendezvények korlátozásával, a zárt térben tartott értekezletek, üzleti találkozók elhagyásával;
  • drasztikusan bővíteni kell az egyéni teszteléseket, ingyenes teszteket biztosítani országszerte;
  • az új fertőzéseket és kontaktokat a mostaninál gyorsabban kell elkülöníteni;
  • kötelezővé kell tenni a maszkot az egészségesek körében, zárt közösségi terekben;
  • ezeket az intézkedéseket addig kell szigorítani, amíg a reprodukciós ráta 1 körüli értéken nem stabilizálódik.

A tesztelés kiszélesítését sürgette a lap szerint az ITM másik munkacsoportjának vezetője, a járványügyi szakértő Röst Gergely is.

Veszélyesen magas a koronavírus reprodukciós rátája a járványügyi matematikus szerint

A kormányzati döntéshozatalt segítő matematikuscsapat vezetője úgy számol: már nem csak a külföldről érkezők miatt terjed a koronavírus, ezért nem elégséges megoldás szerinte a határzár.

A járvány terjedésének jellemzőiről szerdán Müller Cecília országos tiszti főorvos is beszélt, aki szerint az eseteknek csupán 10 százaléka külföldi eredetű és a fertőzöttek zöme 30 év alatt fiatal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince - Windisch Judit Itthon

Ha az orvosok betű szerint betartják az előírást, kiürülhetnek az iskolák

Tesztelés nélkül kell otthon ülnie tünetmentes diákoknak 10 napot, mert kiderült, hogy koronavírusos volt valaki, akivel együtt táboroztak. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint ez nem egyedi eset, hanem a járványügyi protokollból következő orvosi döntés. A probléma nem csak a diákokat, a tanárokat is érintheti. A kormány szerint a protokoll jó, azon nem kell változtatni.

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

Több országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra üzleti céllal

Több országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra üzleti céllal

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről