szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormányzati döntéshozatalt segítő matematikuscsapat vezetője úgy számol: már nem csak a külföldről érkezők miatt terjed a koronavírus, ezért nem elégséges megoldás szerinte a határzár.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány reprodukciós értéke Magyarországon már egy ideje 1 felett van, az elmúlt napokban pedig nagyon megugrott, pillanatnyilag 2-2,5 közé becsülhető – nyilatkozta a Portfoliónak Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora.

A kormányzati döntéshozatalt segítő járványügyi matematikuscsapat vezetője szerint

a külföldről behurcolt, valamint az azzal összefüggő esetek aránya már a 10 százalékot sem éri el, annyira gyorsul a járvány országon belüli terjedése. Ha ez igaz, akkor a kedvezőtlen trendet nem lehet kompenzálni a határzárral.

Különösen amiatt lenne ideje most a belföldi terjedésre fókuszálni, mert indul az iskola, ami növelni fogja a reprodukciós számot – tette hozzá.

Röst Gergely úgy számol, hogy a járvány elfojtásához 60 százalék feletti kontaktusszám-csökkentésre van szükség. A járvány első hullámában a kontaktusszám csökkenése országosan meghaladta a 60 százalékot, Budapesten pedig egy időszakban a 90 százalékot is elérte. A járványt ennek köszönhetően tudtuk elfojtani – magyarázta.

Csakhogy a drasztikus kontaktusszám-csökkentést nem lehet hosszú távon fenntartani, ezért más eszközökkel kell kiváltani. Kombinált stratégiára van szükség: valamennyi távolságtartást fenn kell tartani, de emellett kell a higiénia, a maszkhasználat bizonyos helyeken, illetve a tesztelés, kontaktuskövetés hatékonyságát is sürgősen javítani kell.

Szlávik: „Meredek dolog" a Szuperkupa-döntő

A főorvos szerint bár egyre több a fertőzött, nincs sok beteg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője

Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője