szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Cseh Péter korábban a szószékről is akarta támogatni a betelepítési kvótát.

A pécsi egyházmegye 18 falujának lelkipásztori szolgálatát ellátó Cseh Péter magának Ferenc pápának írt levelet blogján, amelyben azt kérte, oldja fel a cölibátust, mert szerinte nem helyes, ha a papok a plébánián magányosan élnek – szúrta ki az Azonnali.

Cseh gondolatát a koronavírus erősítette meg, mivel akkor még a templomok is zárva voltak: “A papi egyedüllét a plébánián egy defektus, ami ezer defektust szül. Például ágyasságot, szenvedélybetegséget, úrhatnám pasztorációs stílust, strukturális önzést, egyszóval egocentrizmust” – írja az atya, aki állítása szerint több hónapig élt elvonulva a korlátozások miatt.

Cseh a papi életformát egyre betegessé válóként értékelte, a cölibátust pedig annak egyik okaként, ami miatt egyre kevesebb fiatal választja ezt a hivatást, ráadásul ő sem ajánlaná senkinek jó szívvel.

Cseh Péter már szinte hagyományosan szabadszájú pap, 2016 júliusában például azért indult ellene vizsgálat, mert az akkor még rejtélyes miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád kiléte felől érdeklődött, illetve a szószékről is szerette volna támogatni a betelepítési kvótát. Ez utóbbit nem tehette meg, mert felfüggesztették, 2017-ben viszont arra jutott a vizsgálat, nincs olyan szempont, ami akadályozná Cseh Péter papi szolgálatát, így 2017 márciusa óta újra elláthatja plébánosi feladatait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

A pápa elvetette a cölibátus részleges feloldását, a konzervatívok örülnek

Ferenc pápa elutasította azt a tavaly októberben több püspök által is kezdeményezett javaslatot, amely szerint engedélyeznék, hogy a világtól elzárt távoli helyeken nős férfiak is szolgálhassanak katolikus papként. A pápai állásfoglalás a tradíciókat féltő konzervatívok diadalát jelenti, szerintük a változtatás olyan lejtőre taszíthatta volna az egyházat, amelyen már nincs megállás.